Her web sitenin SEO‘ya ihtiyacı vardır. Özellikle WordPress söz konusu olduğunda Yoast SEO eklentisi açık ara en popüler WordPress SEO eklentisidir. Makalemizde Yoast SEO ayarları, kullanımı ve kurulumu ile ilgili kapsamlı bir rehber sunacağız.
İçindekiler
Yoast SEO Nedir?
Yoast SEO 2022 yılı itibariyle 5 milyondan fazla etkin kurulumla WordPress’deki en çok kullanılan WordPress SEO eklentisidir. Ücretsiz ve premium versiyonu bulunan Yoast SEO eklentisi, yeni başlayanlar için oldukça kolay bir arayüze sahiptir. Yoast SEO ayarını doğru şekilde yapılandırdığınızda eklenti, web sitenizi arama motorları için optimize etmenize ve daha üst bölümlerde sıralanmanıza yardımcı olur.
Yoast SEO, web site başlıklar, metaları ve anahtar terimleri optimize etmenize yardımcı olmak da dahil olmak üzere site içi SEO için oldukça faydalı özellikler barındırır. Şimdi Yoast eklentisinin kurulumuna geçelim.
Yoast SEO Kurulumu
Yoast SEO WordPress eklentisinin kurulumu oldukça kolay ve basittir. Gösterge panelinde > eklentiler > yeni ekle > yolunu takip edin ve arama kısmına “Yoast” yazın. Daha sonra çıkan sonuçlardan ilgili eklentiyi bulun ve “hemen yükle” butonuna tıklayın. Yükleme işlemi bittikten sonra eklentinizi etkinleştirmeyi unutmayın.
Yoast SEO eklentisini kurmanın bir diğer yolu da FTP ile yüklemektir. Resmi WordPress sitesindeki eklentiler sayfasına giderek güncel Yoast SEO eklentisini bilgisayarınıza indirin. Daha sonra hostunuza giriş yaparak wp-content > plugins yolunu takip edin. İndirdiğiniz eklenti klasörünü rardan çıkarak bu dizine yükleyin ve ardından web sitenizin eklentiler bölümüne giderek FTP ile yüklediğiniz Yoast SEO eklentisini etkinleştirin.
Ayrıca Yoast SEO Premium‘u denemek isterseniz resmi sitesinden satın alarak, edindiğiniz dosyaları aynı işlemle yükleyebilirsiniz.
Yoast SEO Ayarları
Yoast SEO’u yüklediğinize göre artık içerikleriniz için trafik oluşturmak için Yoast SEO özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Yoast SEO ayarları için her şeyden önce All in One SEO veya Rank Math SEO gibi farklı bir WordPress eklentileri kullanıyorsanız, Yoast import / export özelliği ile mevcut ayarlarınızı aktarabilirsiniz. Eğer ilk kez kuruyorsanız aşağıdaki adımlara geçebilirsiniz.
Yapılandırma Sihirbazı
Yoast SEO eklentisini kurduktan sonra yapmanız gereken ilk işlem yapılandırma sihirbazı ayarlarını yapmaktır. Bunun için; gösterge panelinde > SEO > Genel > Başlangıç adımlarını takip edin ve configuration wizard bölümüne tıklayın.
Yapılandırma sihirbazında 8 adım bulunmaktadır. Web site ihtiyaçlarınıza göre bu adımları tamamlayın ve ayarları kaydedin.
Yoast SEO Özellikler
WordPress Yoast SEO eklentisinde birçok yararlı özelliklik bulunmaktadır. Gösterge panelinden > SEO > Genel > Özellikler yolunu takip ederek aşağıdaki görseldeki gibi tüm seçenekleri aktif edebilirsiniz.
Web Yöneticisi Ayarları
Web yöneticisi araçları bölümünde Google, Yandex, Bing gibi web master araçlarını yönetmek için doğrulama kodunu ekleyebilirsiniz.
Arama Görünürlüğü
Yoast arama görünürlüğü bölümünde, sitenizin arama motorlarında nasıl görüneceğini ayarlayabilirsiniz. Yapılandırma sihirbazında tire veya başka bir ayraç kullanmayı tercih etmiş olabilirsiniz. Ancak, daha sonra fikrinizi değiştirirseniz, burada her zaman değiştirebilirsiniz.
Arama görünümünde, ayraçların dışında web site başlıklarınızı ve metalarınızı nasıl ayarlayacağını belirleyebilirsiniz. Yazı başlıklarınız için kullandığınız varsayılan şablon görünümü için SEO > Arama Görünümü > İçerik Türleri sekmesine gidin. Yoast SEO içerik türleri ayarlarını aşağıdaki görseldeki gibi yapabilirsiniz.
Ortam: Bu bölümdeki seçeneği evet olarak ayarlayın.
Kategoriler: Bu bölümde kategorilerinizin arama sonuçlarında gösterilmesi için ilk bölümdeki seçeneği “Evet” olarak ayarlayın. Etiketler ve biçimler bölümlerinde bu ayarı “Hayır” olarak seçebilirsiniz.
Arşivler: Tek yazarlı bir blog yönetiyorsanız, yazar arşivleri bölümünü “Etkisiz” olarak seçebilirsiniz. Arşivlerin arama motorlarında görünmemesi için “Hayır” seçeneğini işaretleyin. Özel sayfalar bölümünde arama sayfalarını ve 404 sayfası ayarlarınızı yapabilirsiniz.
Yol Haritası: Temanızda dolaşım menüsü varsa ayarlarınızı bu bölümden yapılandırabilirsiniz. Temanız yol haritasını desteklemiyorsa “Etkisiz” olarak işaretleyin ve kaydedin.
Sosyal Ayarlar
Sosyal bölümde, web sitenizin sosyal medya paylaşımlarında nasıl görüneceğini ayarlayabilirsiniz. Facebook, Twitter, Pinterest paylaşımlarınız için sosyal kartları etkinleştirebilir, görünümlerini ayarlayabilirsiniz.
Yoast SEO Araçlar
Yoast SEO araçlar bölümünde, ayarlarınızı içeri ve dışarı aktarabilirsiniz. Dosya düzenleyicisi ile htaccess dosyanızı düzenleyebilirsiniz.
Yoast SEO ve diğer WordPress SEO eklentilerinin karşılaştırması için aşağıdaki rehberi inceleyebilirsiniz.
Rank Math SEO vs Yoast SEO vs All in One SEO Karşılaştırması
Öğretici Video
Umarız bu rehber Yoast SEO kullanımı ile ilgili sorularınıza cevaplar verir. Eğer Yoast SEO ayarları ile ilgili aklınızda daha fazla soru varsa bize yorumlarda bildirin.
Kukumav.Net müşterinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş profesyonel web tasarım, arama motoru optimizasyonu (SEO), Google Ads reklamları, sosyal medya reklamları ve grafik tasarım hizmetleri sunmaktadır.
Yoast Seo ile alakalı yazınız oldukça açıklayıcı ve bilgilendirici olmuş. Fakat eklenti güncellendiği için yukarıdaki anlatım ve resimler yeni yoastta yok, makaleyi yeniden düzenlerseniz memnun olurum.
güzel anlatım teşekkürler 🙂
Merhabalar ; Sizce Premium almak gerekli midir, yoksa sadece ücretsiz versiyon yeterli midir? Aralarıunda ciddi farklar var mı ?
Mail bırak sana göndereyim
Merhaba hocam elinde premium yoast ve video yoast olan varsa mailime gönderebilirse sevinirim.
Merhaba aranabileceğimiz kelmeleri nereye yazacağız (meta keywords)
Merhaba, wordpress’de eklenti kurabilmek için 900 tl lik kurumsal paketi almamız gerekiyor ancak o kadar para veremiyorum ben, yoast seo’yu farklı şekilde siteme ekleme şansım var mı ?
Eklentileri ücretsiz olarak kurabilirsiniz. Yoast’ın ücretsiz versiyonu bulunmaktadır. Ayrıca FTP üzerinden de eklenti kurabilirsiniz.
Elinize sağlık güzel bir paylaşım olmuş.
Comments are closed.