Yandex Metrica Nedir? Nasıl Kurulur? (Kapsamlı Web Analizi)

Yandex Metrica Nasıl Kurulur?
Son Güncelleme: 15/03/2023

Yandex Metrica, Rusya tarafından sağlanan Yandex arama motorunun web site analiz aracıdır. Belirli bir web sayfasının veya bir web sitesinin tümünün önemli verilerini ölçmek, toplamak, analiz etmek ve raporlamak için kullanılan ücretsiz dijital bir pazarlama aracıdır.

Bu araç sayesinde belirli ölçütleri çok kısa bir sürede gözden geçirebilir ve bir web sitesi hakkında bilgi edinmenize olanak tanır.

Yandex Metrica rehberimizde, Yandex Metrica nasıl kurulur, diğer analiz araçlarından farkı nedir, Yandex Metrica araçları nasıl kullanılır? detaylıca inceleyeceğiz.

Yandex Metrica Karşılaştırması

Yandex Metrica’nın Google Analytics’e göre belirgin farkları bulunur, En önemli ayırt edici özelliklerinden biri verileri sınırlandırmaması ve kaç oturum olursa olsun size kesin verileri sağlamasıdır.

ÖzelliklerYandex MetricaGoogle Analytics
ÜcrelendirmeÜcretsizÜcretsiz
Kullanıcı Oturum KayıtlarıEvetHayır
Çoklu Veri Toplama SeçenekleriEvetHayır
Bağlantı ve Tıklama Isı HaritalarıEvetHayır
Trafik LimitiSınırsızAyda 10 milyon isabet
Web Site Sayfa HızıCiddi Şekilde EtkilenirNispeten daha az etki
Site İzlemeEvetHayır
Veri Örnekleme Örneklenmemiş veriler sunarTarih aralığında bir eşikte örnekler.
Hesap Başına Site Sayısı Sınırsız100
Yeniden Pazarlama EntegrasyonlarıYokGoogle Ads ile
Kullanıcı ve Hesap Yönetimi
EvetEvet

Yandex Metrica Kurulumu:

Yandex Metrica’ya giriş yapmadan önce bir web Yandex hesabına sahip olmalısınız. Ayrıca web sitenizi Yandex Webmaster’a kayıt etmiş olmanız analiz için daha doğru raporlar almanızı sağlayacaktır. Yandex Webmaster kayıt işlemleri için aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.

Yandex Webmaster Aracı (2021 Kapsamlı Rehber)

Kayıt sürecini geçtikten sonra Yandex Metrica sitesini ziyaret edin ardından aşağıdaki adımları uygulayın:

1. Adım: Sayaç adı bölümüne, diğer sayaçlarınızdan ayırt edebileceğiniz bir isim girin. Ardından sitenizin adresini ekleyin. Formun alt bölümünden “Oturum Kaydı, Kaydırma Haritası, Form Analizi” özelliklerini açın. Ardından şartları kabul edip, “Sayaç oluştur” butonuna tıklayın.

Yandex Metrica Sayaç Ekleme

2. Adım: Sonraki adımda Metrica’nın size verdiği doğrulama kodunu kopyalayarak sitenizin “head” bölümüne veya body etiketinin içine ekleyin. WordPress kullanıyorsanız head.php dosyasıne ekleyebilirsiniz. Sayacın sorunsuz çalışması için kodun her sayfaya eklendiğinden emin olun.

Not: Site açılışı hızının en az şekilde etkilenmesi için ilgili kodu, sitenin footer bölümüne eklemenizi öneririz.

Yandex Metrika Sayaç Kodu

3. Adım: Sayaç kodunu sitenize ekledikten sonra, “Sayaçlar” menüsünden web sitenizi doğrulayın. Sayaç yönetimi için listeden sayaç adına tıklamanız yeterlidir.

Metrica Sayaç Listesi

Metrica Kontrol Paneli Kullanımı

Metrica kontrol paneli, kolay ve anlaşılır ve sade bir ara yüze sahiptir. Raporlar, haritalar, oturum kaydı gibi araçları kullanarak çok kısa sürede web sitenizin durumunu analiz edebilirsiniz.

Özet menüsünden web sitenizle alakalı genel, yüzeysel bilgileri görebilirsiniz. Daha fazla ayrıntı için ilgili araçları kullanmalısınız. Şimdi bu araçlara yakından bakalım.

Yandex Metrica Rehberi

1. Raporlar

Raporlar bölümü, Metrica’nın önemli bir bölümünü oluşturur. Yandex Metrica, standart ve özelleştirilmiş raporlar oluşturmanızı sağlar.

Bu bölümde web sitenize genel bir bakış sağlayan trafik raporları oluşturabilir, web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sayısını, ziyaret tarihlerini, sitede geçirilen zamanı, hemen çıkma oranlarını, kullanıcıların ilgi alanlarını, coğrafi konum bilgilerini, tarayıcı ve giriş yapılan cihazları, popüler sayfaları ve açılış sayfalarının raporlarını görüntüleyebilirsiniz.


2. Haritalar

Haritalar menüsü, bağlantı haritası, tıklama haritası, kaydırma haritası ve form analizleri olmak üzere 4 bölüme ayrılır.

Bağlantı Haritası: bağlantı tıklamalarının analiz edilmesini sağlayan başarılı bir özelliktir. Bağlantının ne kadar tıklandığını belirli renklerle vurgulayarak popülerliğini gösterir. Açık renkli bölümler en az tıklamayı, koyu renkli bölümler da en çok tıklama alan bağlantıyı vurgular.

Tıklama Haritası: Isı haritaları da yine bağlantı haritaları gibi belirli renkler ile vurgulanmaktadır. Ancak bu renkler, doğrudan bağlantı tıklamalarına göre değil, fare hareketlerine, sayfadaki tıklamalara göre belirlenir. İçeriğin hangi kısmının optimize edilmesi gerektiğini bilmek isterseniz bu araç kesinlikle işe yarıyor.

Kaydırma Haritası: Kaydırma haritaları, kullanıcıların web sitenizde ne kadar süre gezinmeye devam ettiklerini ve içeriğin ne kadarını incelemeye devam ettiklerini görmenizi sağlar. Kullanıcılar sitenizin belirli bir bölümünden sonra sayfanızdan ayrılıyorsa bu bölümleri tespit edip daha ilgi çekici şekilde optimize edebilirsiniz.

Form Analizleri: Form analiz aracı, web sitenizdeki, iletişim formu, teklif formu, ürün veya arama çubuğu gibi çeşitli formları incelemenizi sağlar. Formun kaç kişi tarafından görüldüğü, bu kullanıcılar içinden kaç kişinin form ile etkileşime geçtiği hakkında bilgi verir. Form doldurma sırasında herhangi bir sebepten dolayı form doldurma işlemini terk eden kullanıcı varsa sebebini anlamanıza yardımcı olur.


3. Oturum Kaydı

Oturum kaydı, kullanıcıların web sitenizdeki tüm davranışları kaydederek ziyaretçilerin eylemlerini gösterir. Kaydedilen oturumlar daha sonra tekrar izlenebilmektedir. Sitedeki tıklamalar, kaydırmalar ve diğer hareketleri kayıt altına alan bu araç sitenizi optimize etmek için harika fırsatlar sunar.

Yandex Metrica Oturum Kaydı

4. Ziyaretçiler

Ziyaretçiler bölümünde, kullanıcılarla alakalı bazı metrikleri görüntüleyebilirsiniz. Sitenizi birden fazla kez ziyaret edenler, Son 7 günde gelen yeni ziyaretçiler, mobil cihazlardan veya reklam üzerinden gelen kullanıcıları bu alanda göreceksiniz.


5. Segmentler

Segmentler menüsünde ziyaretçilerle ilgili daha kapsamlı bilgiler edinebilirsiniz. Yeni gelen ziyaretçileri, geri dönen ziyaretçileri, arama ağından veya reklamlardan gelen ziyaretçileri, hemen çıkma oranı ve sayfada geçirilen oranları bu menüden analiz edebilirsiniz.


6. Hedefler

Hedefler bölümü tıpkı Google Analytics’deki gibidir. Bu bölümde bir sayfanın ziyaret edilmesini, telefon numarasına veya butona tıklanmasını, iletişim veya teklif formlarının doldurulmasını hedef olarak ayarlayabilir ve bu hedeflere bir değer-kazanç belirleyebilirsiniz. Böylece sitenizdeki kullanıcıların ne kadarının işlemleri dönüşüm ile sonuçlanmış analiz edebilirsiniz.


7. Ayarlar

Ayarlar menüsünde Yandex Metrica ile ilgili ayarları gözden geçirebilirsiniz. Sayaç bilgileri, filtreler, bildirimlerle ilgili güncellemeler yapabilirsiniz. Ayrıca “Erişim yetkisi” bölümünden başka kullanıcılara da yetki tanımlayabilirsiniz.

Yandex Metrica Ayarları

Yandex Metrica Google Analytics’in eksik bıraktığı önemli analizleri yapmanıza olanak tanır. Bu harika aracı kullanmamak için çok fazla neden yok.

Günün sonunda Yandex Metrica rehberi makalemizin sonuna geldik. Metrica ile ilgili herhangi bir sorunuz olursa yorum yapmaktan çekinmeyin. Biz size yardım etmek için sabırsızlanıyoruz.