WP Rocket Ayarları ve Kurulumu (2024 Kapsamlı Rehber)

WP Rocket Ayarları
Son Güncelleme: 28/01/2024

WP Rocket cache eklentisi, web sitenizi hızlandırmaya yardımcı olan piyasadaki en iyi ücretli WordPress önbellekleme eklentisidir. Wp Rocket ayarları ve kurulumu için en iyi yapılandırmayı bu rehberde bulacaksınız.

Günümüzde yavaş açılan web siteleri kullanıcı deneyimi açısından olumsuz sonuçlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Ziyaretçiler web sitelerinin yüklemesi için saniyelerce beklemek istemezler. İnternette, 1 saniye bile geç yüklenen bir web sitesinin, dönüşüm oranı oldukça kötü etkilenebilir. Ayrıca kullanıcılara kötü kullanıcı deneyimi sunmak Google gibi arama motorları tarafından hiç hoş karşılanmayacaktır. Bu da SEO’nuzu olumsuz etkilemesi anlamına gelmektedir.

WP Rocket rehberinde, WordPress web sitenizi hızlandırmak için kapsamlı bir rehber sunacağız. WP Rocket eklentisini nasıl kolayca kuracağınızı adım adım anlatacağız. Maksimum performans için WP Rocket cache ayarlarını tüm ayrıntıları ile göstereceğiz.

WP Rocket’i Neden Tercih Etmeliyiz

İnternette web sitenizi hızlandırmak için çeşitli yöntemler, araçlar ve eklentiler bulunmaktadır. WordPress tabanlı bir web sitesine sahipseniz, web sitenizi hızlandırmanın en iyi yolu WordPress cache eklentileridir. WordPress eklenti mağazasında Litespeed Cache, W3 Total Cache gibi bir çok ücretsiz cache eklentisi bulabilirsiniz. Ancak WP Rocket diğer tüm önbellek eklentilerinden daha fazla hız optimizasyonu özelliği sunar ve PageSpeed Insight ve GTmetrix gibi araçlarda en iyi sonuçları verir. Ayrıca sitenizdeki CLS, LCP, FID gibi önemli web verileri sorunlarının optimizasyonunu sağlar.

WP Rocket ayarlarını doğru yapılandırdığınızda bu eklenti web sitenizin statik bir kopyasını önbelleğe kaydeder ve önbelleğe alınmış sayfayı kullanıcıya göstermesini sağlar. Eğer ücretli bir cache eklentisi kullanmak isterseniz, WP Rocket Cache eklentisini tercih edebilirsiniz.

WP Rocket Cache Eklentisi Nasıl Kurulur

WP Rocket cache eklentisinin kurulumuna başlamadan önce WP Rocket sitesine giderek üye olun. İhtiyacınıza göre bir paket seçtikten sonra eklentiyi satın alın.

WP Rocket Fiyatlar

Eklentiyi satın aldıktan sonra dosyayı indirin. Ardından indirdiğiniz .zip dosyasını WordPress yönetim panelinde > Eklentiler > Yeni ekle > Eklentiyi yükle bölümünden “Dosya Seç” butonuna tıklayarak yükleyin.

WP Rocket Nasıl Kurulur

WordPress WP Rocket eklentisini yükledikten sonra “Yüklü eklentiler” bölümüne gidin ve etkinleştirin, işte bu kadar kolay.

WP Rocket Ayarları

WordPress web site performansı, yüksek trafikli web siteler için her zaman sorun olmuştur. WP Rocket ayarları ile en iyi performansı almanızı sağlayan, WordPress eklenti yapılandırması için “WordPress yönetim paneli > Ayarlar > WP Rocket” bağlantısına tıklayarak, aşağıdaki adımları uygulayın.

Panel Ayarları

WP Rocket panel menüsünde eklentinizin lisans durumunu ve sona erme tarihi bilgilerini görebilirsiniz. Sağ bölümdeki “Hızlı Eylemler” alanından önbellek temizleme ve yükleme işlemlerini kolayca yapabilirsiniz.

WP Rocket Panel Ayarları

RocketCDN: Hali hazırda aktif bir CDN hizmetiniz yoksa, bu bölümden eklentinin kendi CDN aboneliğini başlatabilirsiniz. Bu bölümle ilgili detaylı bilgiyi makalemizin CDN menüsünde bulabilirsiniz.

Rocket Çözümsel: WP Rocket’in, eklentiyi iyileştirmelerine yardımcı olmak için eklenti verilerinizi anonim olarak toplamalarına izin verebilirsiniz. Ancak bu performans düşüşüne neden olabileceği için kapalı olarak ayarlayabilirsiniz.


Önbellek Ayarları

Eklentinin önbellek menüsünde, siteniz için önbellek ayarlarını yapabilirsiniz. Önbellekleme ayarları için aşağıdaki adımları inceleyin.

WP Rocket Önbellek Ayarları

1. Mobil Önbelleği

Mobil cihazlar için önbelleklemeyi etkinleştir: Bu özellik aktif olarak işaretlenmelidir.

Mobil cihazlar için önbellek dosyalarını ayır: Web sitenizin m.siteadi.com gibi mobil için özel bir tasarımı varsa veya mobil için AMP sayfalara sahipseniz, “Aktif” olarak işaretlemelisiniz. Eğer mobil için özel bir temanız yoksa, sitenizin AMP versiyonu bulunmuyorsa ve sadece responsive tasarım bir temaya sahipseniz, bu özelliği işaretlemeyiniz.


2. Kullanıcı Önbelleği

Oturum açmış WordPress kullanıcıları için önbelleklemeyi etkinleştir: Kullanıcılarınızın belirli özelliklere erişmek için sitenizde kullanıcı girişi yapması gereken bir siteye sahipseniz, bu seçeneği “Aktif” olarak işaretlemelisiniz. Bu özellik WordPress sitenizde oturum açmış kullanıcılarınızın, panelinizi daha hızlı kullanmasını sağlar.


3. Önbellek Geçerlilik Süresi

Önbellek süresi, önbelleğe alınmış dosyaları web sitenizde saklamak istediğiniz süredir. Varsayılan olarak geçerli olan 10 saate ayarlanmıştır. Bu alanda yüksek bir değer ayarlamak, kaynakların sık sık yenilenmeyeceği, kaynakların korunacağı anlamına gelir. Düşük bir sayı ayarlamak ise, sitede çok fazla değişiklik yapıldığı durumlarda ayarlanmalıdır. Ancak, web sitenizde uzun süreler bir değişiklik güncelleme yapılmıyorsa “0” değerini ekleyebilirsiniz. Böylece gerektiği zaman manuel olarak kendiniz önbellek temizleme işlemi yapabilirsiniz.


Dosyaları İyileştirme

WP Rocket ayarlarında önemli bölümlerden biri de dosyaları iyileştirme menüsüdür. Bu ayarlar CSS ve JS gibi statik kaynak dosyalarınızı küçültmenizi sağlar. Bu bölümleri aktif ederek, web sitenizin performansı konusunda ciddi artış sağlayabilirsiniz. Ancak bu bölümdeki küçültme işlemleri, sitenizin temasında bozukluklar olmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle özellikleri tek tek açıp, önbelleğinizi temizleyerek, temanızı kontrol etmenizi öneririz.

1. CSS Dosyaları

WP Rocket Dosyaları İyileştirme

CSS dosyalarını küçült: CSS dosyanızdaki boşlukları ve açıklamaları kaldırır, dosyanızı sıkıştırarak boyutunu azaltır.

CSS dosyalarını birleştir: Tüm CSS kaynaklarını birleştirir. Böylece tek bir CSS dosyasından tarama yapılır. Bu özellik web sitenizin Lighthouse puanlarını yükseltebilir. Ancak siteniz HTTP/2 protokolünü destekliyorsa aktif etmeniz önerilmez.

HTTP/2 testi için bağlantıyı inceleyebilirsiniz. https://tools.keycdn.com/http2-test

Hariç Tutulan CSS Dosyaları: CSS küçültme veya birleştirme sonucunda temanızda bozulan bir bölüm olursa, buna neden olan CSS dosyalarının sıkışmalarını ve birleşmelerini hariç tutmak için bu bölüme ilgili CSS dosyalarını ekleyebilirsiniz.

CSS teslimini iyileştir: Web sitenizdeki CSS teslimini iyileştirir. Yüklenme süresi için işleyişi engelleyen CSS’i kaldırır. “Aktif” olarak işaretleyin.


2. JavaScript Dosyaları

WP Rocket JS Ayarları

JavaScript dosyalarını küçült: JS dosyalarınızdaki boşlukları ve açıklamaları kaldırır, JavaScript dosyanızın boyutunu azaltır.

JavaScript dosyalarını birleştir: Tüm JS kaynaklarını birleştirir. Bu özelliği “Aktif” olarak işaretleyin ancak temanızda bozulmalara neden olabilir.

Hariç Tutulan Satır İçi JavaScript: Birleştirme işleminden hariç tutulacak satır içi JS örneklerini listeye ekleyin.

Hariç Tutulan JavaScript Dosyaları: JS küçültme veya birleştirme sonucunda temanızda bozulan bir bölüm olursa ilgili JS kaynaklarını burada belirtebilirsiniz.

Ertelenmiş JavaScript yükle: Bu özellik daha iyi yüklenme süreleri için web sitenizdeki işleyişi engelleyen JS’yi kaldırır. “Aktif” olarak işaretlenmelidir. Ertelemeyi hariç tutmak istediğiniz dosyaları listeye ekleyebilirsiniz.

JavaScript yürütmeyi geciktir: JS dosyalarının yüklenmesini belirli bir kullanıcı etkileşimine kadar geciktirerek performansı artırır. Ancak bu durum açılışta kötü bir görünüme sebep olabilir.


Ortam Ayarları

Web sitenizdeki görseller, videolardan sonra en ağır yüklenen ikinci öğedir. Çoğu web sitesi artık görselleri geciktirmek için lazy load eklentileri kullanmaktadır. WP Rocket, ekstra lazy load eklentisi kurmanıza gerek duymadan, bu özelliği eklenti içinde yerleşik olarak sunar.

WP Rocket Lazy Load Ayarları

1. Lazy Load

Resimler için etkinleştir: Görsellerin lazy load özelliğini aktif etmek için “Aktif” olarak işaretleyin. (Halihazırda başka bir eklenti üzerinden lazyload özelliği kullanıyorsanız, performansa göre birini tercih etmelisiniz.)

Iframe’ler ve görüntüler için etkinleştir: Bu özellik, ilk yükleme sürelerini ve http isteklerini önemli ölçüde azaltır. “Aktif” olarak işaretlenmelidir.

Önizleme resmi ile YouTube iframe’ini değiştir: Sayfanızdaki arka plan videoları varsa bu özellik önemli ölçüde performansı iyileştirir. Ayrıca sayfalarınızda çok fazla Youtube videoları varsa, bu özellik iframe olarak yerleşen Youtube videolarını küçük bir görselle değiştirmenize olanak tanır. Eğer sayfalarınızda çok fazla Youtube iframe kullanmıyorsanız işaretleme yapmanıza gerek yoktur.


2. Resim Boyutları

Eksik resim boyutlarını ekleyin: Sayfalarınızdaki boyutları eksik olan görsellere ilgili boyutları ekler. Böylece Pagespeed ve GTmetrix aracındaki ilgili hatanın da düzelmesini sağlar. “Aktif” olarak işaretlenmelidir.

WordPress gömülülerini etkisizleştir: Bu işlev, WordPress’deki embeds özellikleri ile ilgili olan JS isteklerini kaldırır. Aktif olarak işaretleyin.

WebP önbelleklemesini etkinleştir: Web sitenizdeki görseller için herhangi bir webp eklentisi kullanıyorsanız, önbellekleme için “Aktif” olarak işaretlemelisiniz. Eğer görselleriniz için webp özelliğini kullanmıyorsanız, bu alanda işaretleme yapmanıza gerek yoktur.


Önyükleme Ayarları

Maksimum performans sonuçları elde etmek için önyükleme menüsündeki tüm wp rocket ayarlarını aktif edin.

WP Rocket Önyükleme Ayarları

1. Önbelleği Önyükle

WP Rocket’ın site haritası dosyalarında bulunan gerekli tüm URL’leri önbelleğe almasına izin vermek için bu bölümdeki alanları “Açık” olarak işaretleyin. Eğer Rank Math, All in One SEO Pack veya Yoast SEO gibi bir WordPress SEO eklentisi kullanıyorsanız, WP Rocket eklentisi otomatik olarak algılayacaktır. İlgili menüden gerekli işaretlemeleri yapmanızı öneririz.


2. Bağlantıları Önyükle

Bu özellik, bir kullanıcının web sitesindeki bir bağlantının üzerine geldiğinde, o sayfanın HTML’ini arka planda yükler, kullanıcı bağlantıya tıkladığında ise sayfa neredeyse anında yükleniyor gibi olacaktır. Eğer iyi bir hosting’e sahipseniz bu özelliği “Aktif” olarak işaretleyin.


3. DNS İsteklerini Önceden Getirme

Bu bölümdeki alana girilen tüm URL’ler önceden getirilerek daha hızlı yüklenecektir. Eğer web sitenizde Google Fonts, Analytics, Google Maps, Adsense, Tag Manager, Facebook Pixel gibi dış kaynaklı istek çağırıyorsanız, ilgilini alana hepsini eklemelisiniz.

WP Rocket DNS İstekleri

Aşağıdaki sizin için hazırladığımız listeyi inceleyin;

  • //maxcdn.bootstrapcdn.com
  • //platform.twitter.com
  • //s3.amazonaws.com
  • //ajax.googleapis.com
  • //cdnjs.cloudflare.com
  • //netdna.bootstrapcdn.com
  • //connect.facebook.net
  • //www.google-analytics.com
  • //maps.google.com
  • //fonts.googleapis.com
  • //fonts.gstatic.com
  • //ajax.googleapis.com
  • //apis.google.com
  • //www.googletagmanager.com

Yukarıdaki listede bulunan kaynakları kendi sitenizde kullanıyorsanız, kendi listenize eklemenizi tavsiye ederiz.


4. Yazı Tiplerini Önyükle

Bu özellik, WP Rocket’in önden yüklemesini istediğiniz yazı tiplerini önceden keşfetmesini sağlar. “Aktif” olarak işaretlemek önemli performans artışı sağlayacaktır.


Gelişmiş Kurallar

WP Rocket cache eklentisi ile önbelleğe alınmasını istemediğiniz sayfaları “Gelişmiş Kurallar” menüsünden ilgili URL’leri ekleyerek hariç bırakabilirsiniz.

WP Rocket Gelişmiş Kurallar

Eğer e-ticaret sitesi benzeri siteleriniz için optimizasyon yapıyorsanız, alışveriş sepeti sayfaları, kullanıcı girişi, oturum kapatma gibi hassas sayfaları önbellekten hariç tutabilirsiniz. Aksi taktirde bu menüdeki tüm alanları “boş” bırakın.


Veritabanı Ayarları

Neyi sildiğinizi biliyorsanız, veritabanı temizlemeleri sitenizi hızlandırmak az da olsa etkisi olan bir bölümdür. WP Rocket eklentisi, WordPress veri tabanınızı temizlemeyi oldukça kolay hale getirmiştir.

WP Rocket Veritabanı Ayarları

İlgili bölümlerin adından, ne işe yaradığı anlaşılabilmektedir. WP Rocket eklentisinin veri tabanı menüsünde bulunan tüm özellikleri “Aktif” olarak ayarlayabilirsiniz. Ancak yine de ihtiyacınız olmayan bölümleri kapatabilirsiniz.

WP Rocket Veritabanı Ayarları

Otomatik Temizleme alanında zamanlama planlayabilirsiniz, ancak siteniz çok fazla güncellenmiyorsa bu seçeneği “Kapalı” konumda ayarlayabilirsiniz.


CDN Ayarları

Eğer WordPress web siteniz için bir CDN hizmetiniz varsa, onu WP Rocket ile uyumlu çalışacak halde ayarlayabilirsiniz. CDN, Türkçe karşılığı ile “içerik dağıtım ağı” dünya genelindeki bulut sunucu ağından statik web site dosyalarınızı yüklemenizi sağlar.

WP Rocket CDN Ayarları

Eğer bir CDN hizmetiniz yoksa WP Rocket’in, RocketCDN hizmetini satın alıp kullanabilirsiniz. İlgili CDN hizmetini tanımlamak için, firmanızın size ilettiği Cname bilgilerini, “CDN Cnameler” alanına ekleyin.

CDN’den hariç tutulacak kaynaklarınız varsa, hariç tutulan dosyalar bölümüne ekleyebilirsiniz.


Kalp Atışı

Kalp Atışı (Heartbeat API), WordPress’in arka planda sunucunuza periyodik zamanlarda istek göndermesine izin verir. Bu sayede planlanmış görevleri gerçekleştirmesine imkan sağlar. Genellikle bu özelliği devre dışı bırakmak gereksiz CPU tüketiminin önüne geçer.

WP Rocket Kalp Atışı Ayarları

Kalp atışı menüsünde, aksiyon alabileceğiniz üç seçenek bulunur. “Sınırlandırma, Etkinliği azalt ve Etkisizleştir” bu seçeneklerden “Etkisizleştir” performans olarak en iyi seçenektir. Ancak bunu seçtiğinizde işlevlerin verimliliğini sınırlayabileceğinizi unutmayın. Bu menüdeki tüm ayarları “Etkinliği azalt” olarak ayarlamanızı öneririz.


Eklentiler

WP Rocket ayarlar menüsünde “Eklentiler” olarak sunulan bazı kullanıma hazır özelliklerle bulunmaktadır. Bu menüdeki hizmetlerden herhangi birini kullanıyorsanız, eklentisini etkinleştirin.

1. Tek Tık Rocket Eklentileri

WP Rocket Eklentileri

Google Analytics: WP Rocket’ın Analytics komut dosyasını lokal olarak sunucularınızda barındırmasına izin vererek harici isteklerin sayısı azaltılır. Bu da sitenizin hızını artıracaktır. Ayrıca Pagespeed ve GTmetrix testindeki ilgili hataların düzelmesini sağlar.

Facebook Pixel: Facebook pixel’i web sitenizdeki kullanıcıların takibi için kullanıyorsanız, bu özellik yine Analytics’deki gibi pixelleri lokal olarak sunucunuzda barındıracaktır.

Varnish: Web sitenizin barındığı hosting firması eğer bu özelliği kullanıyorsa, ozaman bu eklentiyi etkinleştirmeniz gerekir. Bu özellik, içeriğin her zaman güncel olmasını sağlamak için WP Rocket bir önbellek temizlemesi yaptığında Varnish önbelleğinin temizlenmesini sağlayacaktır.


2. Rocket Eklentileri

WP Rocket Eklentileri

Cloudflare: Cloudflare CDN kullanıyorsanız bu eklentiyi “Etkin” konumda ayarlayın. Bu özellik Cloudflare’in sitenizde sorunsuz çalışmasını sağlayacak ve bir önbellek temizlemesi olduğunda, Cloudflare önbelleğini de otomatik olarak temizleyecektir.

Eklentiyi etkinleştirdikten sonra, “Seçenekleri Değiştir” butonuna tıklayarak WP Rocket’i Cloudflare hesabınıza bağlamak için hesap bilgilerini girmelisiniz.

Securi: Bu özellik, web sitenizin hacklenmelere, DDoS saldırılarından korumak için tasarlanmıştır. Eğer Sucuri kullanıyorsanız, bu özelliğin sitenizde aktif hale gelmesini sağlar. Hesabınızı bağlamak için Sucuri hesabınızın API anahtarını girin.


Resim İyileştirme

Resim iyileştirmeleri menüsünde, WP Rocket “Imagify”’ görsel optimizasyon eklentisini öneriyor. Çünkü bu aynı firmanın geliştirdiği bir eklentidir. Eğer hali hazırda bir görsel sıkıştırma eklentiniz yoksa Imagify’i yüklemeyi düşünebilirsiniz.

WP Rocket Resim İyileştirme

WordPress web sitenizin görsel optimizasyonu geliştirmek ve daha fazla görsel optimizasyonu eklentisi incelemek isterseniz, aşağıdaki makaleyi incelemenizi tavsiye ederiz.

WordPress Görsel Optimizasyonu Nasıl Yapılır?


Araçlar

Bu menüde WP Rocket ayarlarınızı içe ve dışa aktarabilir veya WP Rocket’in önceki sürümüne geri dönebilirsiniz. Ayarlarınızı yedeklemek, farklı sitelerinizde de kolayca kullanmak için ayarları içe-dışa aktarma oldukça kullanışlıdır. Bir WP Rocket güncellemesi beklendiği gibi çalışmadıysa, eski sürüme dönmek yine bizim için kullanışlı olacaktır.

WP Rocket Araçlar

Eğitimler

Eğitimler menüsü WP Rocket’in son menüsüdür. Bu bölümde eklenti ile ilgili çeşitli eğitimleri bulacaksınız. WP Rocket’teki özelliklerin ne işe yaradığını ve eklentinin tüm özelliklerinden en iyi şekilde yararlanmak için nasıl kullanacağınızı göstermeye yardımcı olabilecek tüm kılavuzlarını ve talimatları içeren videolar bulunur.

WP Rocket Eğitimler

Ancak yine de bu WP Rocket ayarları ve kurulum rehberi makalesi sizin için yeterli olacağını düşünüyoruz.

WP Rocket WordPress site hızlandırma yapılandırma ayarları bu şekildedir. Eğer ücretsiz bir cache eklentisi kullanmak isterseniz aşağıdaki makaleleri de incelemenizi öneririz.

W3 Total Cache Ayarları (En İyi Yapılandırma)

WordPress LiteSpeed Cache Ayarları (En İyi Performans)

Ayrıca WordPress site hızlandırma konusunda site performansınıza olum etkileri olabilecek aşağıdaki WordPress eklentilerini de incelemenizi öneririz.

WordPress Jetpack Ayarları (Daha Fazla Güvenlik, Hız, Trafik için)

NitroPack Cache Ayarları (Kurulum ve Yapılandırma)


Öğretici Video

Günün sonunda, WP Rocket web sitenizin verimliliğini ve yükleme hızlarını gerçekten gözle görülür ölçüde hızlandırabilir. WP Rocket ayarları makalemizin sonuna geldik. Makalemizde kullanılan görseller 3.8.8 sürümüne aittir. Makalemizdeki içerikler ve görseller, eklenti güncellemelerine, ara yüz değişikliklerine göre sürekli güncellenecektir.

Umarız bu rehber web sitenizi, SEO için optimize etmenize yardımcı olmuştur. Eğer mevcut eklenti sürümünüzde bulunup da, anlatımda karşılaşmadığınız farklı özelliklerle ilgili sorunuz olursa lütfen yorum yapmaktan çekinmeyin. Sorularınızı cevaplamak için sabırsızlanıyoruz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress eklenti tanıtımları ve eğitim videoları için YouTube kanalımıza abone olun. Ayrıca danışmak istediğiniz konular varsa bizi Discord, Facebook ve Twitter’da da bulabilirsiniz.

Tüm Yorumlar
  1. Merhaba efendim bu ayalar haber siteleri için geçerli değil mi teşekkür ederim.

    1. Elbette tüm temalarda uygulayabilirsiniz. Temada bozulma fark ederseniz JS ile ilgili ayarları aktif etmeyin.

  2. Güzel bir eklenti ama siteyi öyle bi sıkıştırıyor ki adsense reklamları çok geç görünüyor buna nasıl çözüm bulabiliriz. Javascript seçeneğini geciktiri seçince reklamlar geç gorunuyor seçmezsek de site geç açılıyor 🙂

    1. Dosyaları iyileştirme menüsündeki > JavaScript Dosyaları bölümünden > Hariç Tutulan JavaScript Dosyaları alanına adsbygoogle yazarsanız sorun çözülecektir.

  3. Wp Rocket için oldukça güzel ve detaylı bir anlatım olmuş, kaleminize sağlık.

Comments are closed.