WordPress web sitenize SSS şeması (FAQ schema) eklemek, sıkça sorulan sorular zengin sonuçlar snippeti ile sitenize trafik çekme şansınızı arttırabilir.
Makalemizde, en popüler WordPress sıkça sorulan sorular eklentilerini ve WordPress siteniz için SSS şemasını nasıl ekleyebileceğinizi adım adım göstereceğiz.
İçindekiler
SSS Şeması (FAQ Schema) Nedir?
SSS şeması belirli bir makale veya sayfada sıkça sorulan soruların cevaplarını takip eden bir soru cevap listesidir. Sıkça sorulan sorular şeması veya FAQ Schema olarak da bilinen bu yapı, bir tür yapılandırılmış veridir. Geçerli bir FAQ Schema oluşturulduğunda, Google arama motoru sonuçlarındaki ilgili SSS sayfası, zengin sonuçlar şeklinde görüntülenir.
SSS Şeması (FAQ Schema) Kullanmanın Faydaları
- SSS şeması eklemenin başlıca faydası, Google’ın sıkça sorulan sorular (FAQ schema) zengin sonuçları ile listelenme şansını arttırmasıdır.
- Google arama sonuçlarında zengin sonuçlar (rich sinipped) olarak yer aldığınızda, SSS listesi SERP sonuçlarında önemli bir bölümü kapladığı için sitenizin tıklanma oranını arttıracaktır.
- Sıkça sorulan sorular şeması birçok arama sorgusu için görüntülenebilir ve bir SSS listesi, kısa bir soru-cevap bölümü ile bilgi verdiği için daha alakalı tıklamalar elde etmenizi sağlar.
- FAQ schema yapılandırması ile Google’da listelenen bu SSS sonuçları, sitenizin konuyla ilgili bir otorite gibi görünmesini sağlar.
WordPress’te SSS Şeması (FAQ Schema) Nasıl Eklenir
WordPress’te SSS şeması eklemenin en kolay yolu bir FAQ Schema eklentisi kurmaktır. WordPress eklenti mağazasında, sıkça sorulan sorular şema listesi oluşturmak için çeşitli eklentiler bulunmaktadır. Ancak bu şemaları, herhangi eklenti kullanmadan da oluşturmamız mümkündür.
FAQ schema rehberimizde, WordPress web sitenize kendi SSS şemanızı oluşturmanın en kolay birkaç yöntemini anlatacağız:
1- All in One SEO PRO Eklentisi ile SSS Ekleme
WordPress web sitenizde halihazırda All in One SEO Pack eklentisinin PRO sürümünü kullanıyorsanız, ek bir FAQ schema eklentisi aramanıza gerek yoktur.
All in One SEO eklentinizin varsayılan şema işaretleme ayarlarını kontrol etmek için WordPress yönetim paneli sol menüsünde > All in One SEO > Arama Görünümü > İçerik Türleri > Şema İşaretlemesi bölümünü inceleyebilirsiniz.
Sayfa veya yazılarınız için sıkça sorulan sorular şema işaretlemesine başlamak için, sayfa düzenleme editörünü açarak, sayfanızı All in One SEO şema işaretleme bölümüne kaydırın.
Şema türü ve web sayfası türü seçeneğinden SSS sayfası seçeneğini seçin. Ardından soru ve cevaplarınızı ekleyin ve “Yeni Ekle” butonuna tıklayın. Eklemelerinizi tamamladığınızda WordPress düzenleme sayfanızdaki değişiklikleri kaydedebilirsiniz.
Not: All in One SEO’nun ücretsiz sürümünü kullanıyorsanız şema işaretlemesi yapmak için Premium sürüme yükseltmeniz gerekecektir.
2- Yoast SEO Eklentisi ile SSS Ekleme
Yoast SEO eklentisi WordPress’deki en popüler SEO eklentilerinden biridir. Eğer WordPress web sitenizde halihazırda Yoast SEO eklentisini kullanıyorsanız, sayfa ve yazılarınızda ek bir eklentiye gerek kalmadan kolayca FAQ schema (SSS Şeması) işaretlemesi yapabilirsiniz.
Yoast SEO eklentisi ile FAQ schema işaretlemesi yapmak için sayfa düzenleme editörünü açarak, WordPress’in yeni blok düzenleyicisinde “Yoast SSS” araması yapın ve ekleyin. İlgili soru ve cevapları ekledikten sonra düzenleme sayfanızı kaydetmeyi unutmayın.
3- Rank Math SEO Eklentisi ile SSS Ekleme
En popüler WordPress SEO eklentilerinden bir diğeri de Rank Math SEO eklentisidir. Eğer WordPress web sitenizde hali hazırda Rank Math SEO eklentisi kurulu ise ek bir FAQ schema oluşturma eklentisi yüklemenize gerek kalmaz.
Rank Math ile sıkça sorulan sorular işaretlemesi yapmak için sayfa düzenleme editörünü açın ve blok düzenleyicisinde “FAQ by Rank Math” sorgulaması yapın ve ekleyin. Düzenleme editörüne eklenen bu bloktan soru-cevap içeriklerinizi ekleyebilirsiniz. Tüm işlemleri tamamladığınızda sayfanızı kaydetmeyi unutmayın.
4- Structured Content Eklentisi ile SSS Ekleme
WordPress web sitenizde hali hazırda bir SEO eklentisi yoksa veya farklı bir eklenti ile schema işaretlemesi yapmak isterseniz, FAQ schema için en iyi eklentilerden biri Structured Content (JSON-LD) eklentisidir.
Eklentiyi yüklemek için WordPress yönetim paneli > Eklentiler > Yeni Ekle yolunu takip edin, ardından eklenti mağazasında “Structured Content” araması yapın ve eklentinin kurulumunu tamamlayın.
Structured Content (JSON-LD) eklentisini etkinleştirdikten sonra, sayfa ve yazılarınıza FAQ sıkça sorulan sorular şeması eklemek için sayfa düzenleme editörünü açın ve WordPress blog düzenleyicisinde “FAQ” araması yapın.
Eklenen FAQ düzenleyicinin soru-cevap bölümlerini oluşturun. Tüm düzenlemeleriniz bittikten sonra sayfayı kaydetmeyi unutmayın.
Eğer WordPress sitenizde yeni blok düzenleyici editörünü kullanmıyorsanız, Klasik Düzenleyici‘de FAQ eklemek için aşağıdaki görseli inceleyebilirsiniz.
Klasik metin düzenleyici araç çubuğundaki ilgili simgeye tıklayın. Ardından Single FAQ veya Multi FAQ seçeneklerinden birini tercih ederek, SSS şema eklemeleri yapabilirsiniz.
5- WordPress için Eklentisiz FAQ Schema Ekleme
Web sitenizde sadece birkaç sayfada kullanmak istediğiniz bu FAQ Schema işaretleme özelliği için WordPress sitenize yeni bir eklenti yüklemek istemeyebilirsiniz. Eğer eklenti olmadan WordPress siteniz için bir SSS şeması eklemek istiyorsanız, bunu manuel olarak ilgili sayfaya ekleyebilirsiniz.
Eklentisiz SSS şema kullanımı için öncelikle Schema Markup Generator sitesini ziyaret edin.
Açılan sitede, yukarıdaki görseldeki bölümleri kullanarak SSS şeması oluşturabilirsiniz. 1 numaralı bölümden şema türü seçimi yapın. Ardından 2 numaralı alandan soru-cevap bölümlerini oluşturun ve son olarak 3 numaralı bölümde oluşan kod parçasını kopyalayın.
Klasik düzenleyici kullanıyorsanız, metin düzenleyiciye geçin ve kopyaladığınız kodu, makalenin en alt bölümüne yapıştırın.
Yeni blok düzenleyicisi kullanıyorsanız, özel HTML blok’u ekleyin ve kodu içine yapıştırıp ve sayfayı kaydedin.
Not: Eklentisiz yöntemi WordPress CMS sistemleri dışındaki diğer yazılımlarda da kolayca uygulayarak kullanabilirsiniz. Klasik HTML veya PHP bir yapı kullanıyorsanız, ilgili kod bölümünü web sitenizin <head> etiketi bölümüne ekleyebilirsiniz.
Tüm bu SSS şema ekleme yöntemlerini kullanarak FAQ schema oluşturmak, yine de Google sonuçlarında rich snippets ile listeleneceğinizi garanti etmez. Ve yine bu yöntemleri kullanmasanız bile, makalenizdeki yapıyı Google’ın SSS ile ilgili yönergeleri ile kurguladığınızda, Google uygun gördüğünde FAQ schema yapısını kendiliğinden de kabul edebilir.
Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi için Google FAQpage yapılandırılmış veriler yönergelerini inceleyebilirsiniz.
WordPress Sıkça Sorulan Sorular Şema Testi
WordPress sıkça sorulan sorular FAQ schema oluşturma makalemizde anlattığımız yöntemlerden herhangi biri ile SSS şema eklemesi yaptıysanız, şema işaretlemelerinin sorunsuz bir şekilde çalıştığından emin olmamız gerekir.
SSS şema işaretlemesini test etmek için Google’ın Zengin Sonuçlar Testi aracını kullanabilirsiniz.
Zengin sonuçlar testi sayfasında URL veya kod bölümü testi edebilirsiniz. Eğer sayfanızı yayınladıysanız URL bölümünü tercih edebilirsiniz. Henüz yayınlanmış bir sayfanız varsa, kod bölümünü kullanarak, kodlarınızı manuel olarak test edebilirsiniz.
Yukarıdaki örnekte, ilgili URL’nin zengin sonuçlar için uygun olduğu ve SSS bölümünde sorun bulunmadığı görünmektedir. Ayrıca alt bölümdeki > algılanan ögeler kısmında > SSS kartını tıklayarak genişletebilir ve sıkça sorulan sorular şeması ile ilgili daha detaylı bilgileri görüntüleyebilirsiniz.
Günün sonunda WordPress sıkça sorulan sorular (FAQ Schema) eklentisi yapılandırma rehberimizin sonuna geldik. Umarız bu rehber web sitenizin SEO‘sunu geliştirme konusunda faydalı olmuştur.
SSS şema ekleme ile ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız veya sormak istediğiniz sorularınız varsa makalemize yorum yapmaktan çekinmeyin. Size yardımcı olmak için sabırsızlanıyoruz.
Kukumav.Net Dijital Pazarlama Ajansı kurucusu. SEO, Google Ads, WordPress, e-ticaret ve sosyal medya reklamları konusunda uzman.
all in seo pack kullanıyorum pro degil 3 yöntemi denedim kodu yapıstırıyorum ama hiçbir şekilde cıkmıyor malesef.
Merhaba, Yaost SEO eklentisi ile siteme SSS ekliyorum. Ancak yazı içerisinde hepsi açık şekilde çıkıyor. Bunları ön tanımlı olarak nasıl kapalı yapabilirim. Ziyaretçi sorunun üzerine tıkladığında cevap açılsın şeklinde.
Comments are closed.