WordPress yazılımınızı, eklentilerinizi, temanızı ve PHP’nin mevcut en son sürümünde kullanmak, performans ve güvenlik açısından çok önemlidir. Bu sebeple WordPress sürümü ve diğer yazılımlar en güncel sürümde kullanılmalıdır. Ancak bunun mümkün olmadığı bazı durumlar olabilir. Bu durumda WordPress eski sürüme geri dönme tek çare olabilir.
Kendinizi böyle bir durumda bulursanız, WordPressi eski sürüme geri yükleme veya bir güncellemeyi eski versiyona geçirmeniz gerekebilir. Neyse ki, web sitenizin her bir öğesini geri yüklemek için kullanılabilecek yöntemler vardır.
Bu makalede, WordPress eski sürüme geri dönme, WordPress versiyon değiştirme adımlarını güvenli bir şekilde nasıl yapabileceğinizi anlatacağız.
İçindekiler
WordPress Eski Versiyona Geri Dönme Neden Yapılır?
WordPress güncellemeleri genellikle sitenize kötü niyetli saldırıları önlemek için hayati önem taşıyan, web site performansını ve işlevselliği artırabilen güvenlik yamaları içermektedir.
Bu nedenle WordPress sürüm düşürme işlemlerini kalıcı olarak düşürmenizi veya eski WordPress sürümünüzü uzun süreler güncellememenizi önermiyoruz. Ancak bunu geçici olarak yapmak isteyebileceğiniz bazı durumlar vardır.
En yaygın neden, bir eklenti veya temanın uyuşmazlığıdır. Sitenizin öğelerinden biri, WordPress’in en son sürümü ile uyumlu değilse, sitenizin görünümünde, eklentilerinde veya genel kullanımda bazı sorunlar oluşabilmektedir. Bu durumda, eklentilerin veya temanın yeni WordPress sürümü için uyumluluk güncellemesi gelene kadar WordPress’i eski sürüme geri yüklemeyi çözüm olarak düşünebiliriz.
Ek olarak bazı eklentiler ve temalar PHP’nin yeni sürümleriyle uyumlu olmayabilir. Söz konusu eklenti veya tema sitenizin işlevselliği için hayati önem taşıyorsa, alternatif bir çözüm buluna kadar PHP’yi bir süreliğine eski sürüme geçirmek çözüm olabilir.
WordPress Sürüm Düşürme Nasıl Yapılır? (3 Yöntem)
WordPress sitenizi eski sürüme geri döndürme sürecinde size birkaç yöntem anlatacağız. Her biri farklı bir ihtiyaca hitap eder ve bu nedenle kendi yetkinliğinize en uygun yöntemi bulmak için hepsini incelemenizi öneririz.
1. WordPress Sürümünüzü FTP ile Düşürün
WordPress sitenizin veya yönetim panelinin doğru çalışmasını engelleyen ciddi bir problem yaşıyorsanız, WordPress’i manuel olarak düşürmek iyi bir seçenek olabilir. Başlamadan önce sitenizin tam yedeğini almayı unutmayın.
Öncelikle tüm eklentilerinizi devre dışı bırakmalısınız. Yönetim paneline erişiminiz varsa; Yönetim panelinde / eklentiler / yüklü eklentiler bölümüne girerek toplu işlemlerden tümünü devre dışı bırak seçeneğini seçin ve uygulayın.
Yönetim paneline erişiminiz yoksa; FileZilla veya başka bir FTP istemcisini kullanarak sitenizin dosyalarına erişin ve /public_html/wp-content/plugins yolunu takip edin. Burada gördüğünüz tüm klasörler WordPress web sitenizde yüklü olan eklentilerdir. Bu eklentileri devre dışı bırakmak için klasör ismini değiştirmelisiniz. Bunu yaparken klasör isminin başına veya sonuna bir rakam ekleyerek kolayca yapabilirsiniz.
Yukarıdaki örnek görselde WordPress eklenti klasörlerimizin başına “1” ekledik ve orjinal klasör ismini değiştirdik. Böylece artık WordPress eklentilerimiz devre dışı kalmış oldu.
Not: WordPress eski sürüme geçme işlemini tamamladıktan sonra bu bölüme dönüp klasör isimlerini eski haline döndürmeniz gerekmektedir.
Bu aşamada Worpdress’in ilgili sürümünü indirmemiz gerekecek. İhtiyacınız olan eski sürüme, WordPress sürüm arşivi‘nden erişebilirsiniz. Şimdi FTP’de public_html içerisindeki wp-admin ve wp-includes dosyalarını bulun ve silin.
Eski WordPress sürümünü yüklemek için indirdiğiniz WordPress klasörü içinden wp-content klasörü hariç diğer dosyaları web sitenizin FTP’sine yükleyin. Dosyaların üzerine yazmak isteyip istemediğiniz sorulduğunda Üzerine Yaz > Tamam’ı seçin.
FTP ile yükleme işiniz bittikten sonra veri tabanınızı güncellemenizi isteyen bir mesaj alırsanız, WordPress Veritabanını Güncelle komutuna tıklayın.
Yönetim paneline girdikten sonra daha önce devre dışı bıraktığınız tüm eklentileri etkinleştirin. Devre dışı bırakma işlemini FTP’den klasör ismi değiştirerek yaptıysanız, FTP’ye girerek klasör isimlerini düzeltin.
WordPress eski sürüme geri dönme işleminiz tamamlandı, sorunsuz bir kullanım için otomatik güncellemeleri kapattığınızdan emin olun.
2. WordPress Sürümünüzü Düşürmek için Eklenti Kullanın
Birinci yöntemdeki FTP ile WordPress dosyalarını silme fikri sizin için anlaşılmaz geldiyse, WordPress eski sürüme dönme için harika bir WordPress Downgrade eklentisi mevcuttur. Sitenizin yedeğini alın ve WP Downgrade eklentisini yükleyin.
WP Downgrade eklentisini yükleyip etkinleştirdikten sonra Yönetim Paneli sol bölümden / Ayarlar / Wp Downgrade eklenti ayarları bölümüne geçin.
Ardından WordPress Target Version yazan bölüme, eski sürümüne dönmek istediğiniz WordPress versiyonunu yazın ve değişiklikleri kaydet butonuna tıklayın.
Eklenti ile ilgili sürümü getirdikten sonra, Yönetim paneli / Başlangıç / Güncellemeler bölümünden şimdi güncelle butonuna tıklayın. WordPress normal bir güncelleme çalıştırıyor gibi görünecek ve ardından hedef sürümünüz için hoş geldiniz mesajını göreceksiniz.
3. Site Yedeği ile Eski WordPress Sürümüne Dönme
Sitenizi eski sürüme geçirmenin başka bir yolu da, ilgili versiyonun düzgün çalıştığı bir site yedeğini geri yüklemektir. Bunun işe yaraması için elbette güvenilir bir yedekleme sistemine sahip olmanızdır. Ayrıca sitenizin yedeğinde, son zamanlarda eklenen önemli bir içeriğin eksik olmadığından emin olmanız gerekir.
Çoğu hosting firması düzenli olarak günlük veya haftalık web sitesi yedeği tutmaktadır. Eğer kendiniz bir yedek almadıysanız hosting firmanız ile iletişime geçip son yedeğinizin alınma tarihini sorarak, kurulmasını talep edebilirsiniz. Eğer Cpanel kullanıyorsanız dosyalar / yedekleme bölümüne girerek buradan güncel bir yedek oluşturabilir veya mevcut yedeğinizi buradan yükleyerek eski WordPress sürümünü geri dönebilirsiniz.
WordPress eski sürüme geri dönme makalemizin sonuna geldik. Eğer profesyonel bir desteğe ihtiyacınız olursa Kukumav.Net ile iletişim‘e geçebilirsiniz. Bu 3 yöntemden hangisini daha yararlı bulduğunuzu bize yorum yaparak söyleyebilirsiniz. Ayrıca WordPress sürüm düşürmekle ilgili herhangi bir sorunuz varsa yorum yaparak bize danışabilirsiniz.
Kukumav.Net Dijital Pazarlama Ajansı kurucusu. SEO, Google Ads, WordPress, e-ticaret ve sosyal medya reklamları konusunda uzman.
Wp downgrade ile sorunsuz hallettim yazı için teşekkürler
Teşekkürler çok işime yaradı.
merhaba
manuel olarak versiyon düşüremedim.hata verdi. geri yükleme yaptım tekrar.
sonra eklenti yoluyla versiyonu düşürdüm. sorun çıkmadı. ancak mevcut verdsiyon bana uymadı.
yine eklenti ile versiyonu düşürmek istedim. Admin panel kayboldu.
yedeklediğim wp-includes ve wp-admin i geri yürekldm filezilla dan ama bu sefer de HHTP ERROR 500 hatası aldım
db yedeklerimi geri yükledim, tabloları onardım fakat sonuç değişmedi.
sonra versiyon düşürmek için yüklediğim eklentiyi filezilla ile ftp den sildim.
tüm işlemleri silbaştan yaptım. ama hala http error 500 veriyor
yardımcı olurmusunuz.
Teşekkürler
Hosting firmanızla iletişime geçin, çalışan son yedeği tekrar kursunlar.
Değerli çalışman ve doğru yönlendirmen için teşekkürler işlemler adımlar gerçekleştirildiğinde başarılı olarak çalışmakta. Yalnızca eklenti sürümlerinden dolayı site tam olarak açılmıyor kurulum bittikten sonra eklenti isimlerini FTP den düzeltince hata alınabiliyor ve site açılmıyor. Bunun yerini eklentileri panelden etkinleştirmek daha mantıklı çünkü eski sürümde bir kaçı çalışmamakta.
Evet panel erişimi varsa en güvenlisi eklentileri panel üzerinden ayarlamak.
Comments are closed.