Web siteniz için en iyi yazı tipi stilini seçmek büyük bir fark yaratabilir. Yazı tipleri yalnızca içeriğinizin okunabilirliğini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda ziyaretçileriniz üzerinde güçlü bir psikolojik etkiye de sahip olabilir.
Yazı tipleri, harika bir kullanıcı deneyimi oluşturmak, marka değerlerini iletmek ve web tasarımınızı tamamlamak için çok önemlidir.
Bu kılavuz, markanız için en iyi yazı tiplerini seçmenize yardımcı olacak yararlı ipuçlarına sahiptir. Bu makalenin ilerleyen kısımlarında size en iyi yazı tiplerini de vereceğiz.
İçindekiler
Web Tasarımında Yazı Tipi Seçimi Neden Önemlidir?
Farklı yazı tipi stilleri, insanlara farklı bilinçaltı mesajları iletir, bu da marka kimliği oluşturmanıza yardımcı olabilir. Kullanıcılar olarak farklı yazı tiplerinin ne anlama geldiğini anlamak için satır aralarını okuyoruz ve web sitelerini gördüğümüz yazı tipi stillerine göre hızlı bir şekilde yargılıyoruz. Belirli yazı tipi stilleri, insanlara güven, istikrar, güç, zarafet, karmaşıklık ve yaratıcılık gibi farklı mesajlar iletebilir.
Doğru Font İyi Bir Kullanıcı Deneyimi Yaratabilir
Kullanıcı deneyimi, ziyaretçilerinizi mümkün olduğunca rahat ve mutlu hale getirmekle ilgilidir.
Mükemmel kullanıcı deneyimi, web tasarımınızın ve içerik seçimlerinizin nihai hedefi olmalıdır. Ziyaretçileriniz ne kadar mutlu olursa, sayfanızda o kadar uzun süre kalmaları ve web sitenizle veya işletmenizle o kadar fazla etkileşime girmeleri olasıdır.
İyi bir kullanıcı deneyimi, daha fazla tıklama, dönüşüm, paylaşım veya sitenize yapılan ziyaretleri tekrarlayarak çevrimiçi ortamda başarılı olmanıza yardımcı olabilir.
Web Tasarımda Font Nasıl Seçilir?
Web sitesi tasarımı yaparken en önemli adımlardan biri de kullanılacak fontların belirlenmesi sürecidir. Web siteniz için yazı tipi belirlerken aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurmalısınız.
1. Markanızla Başlayın
Bir yazı tipi güzel görünebilir, ancak markanızla eşleşmiyorsa, anlamsızdır. Tasarım seçimleri yapmadan önce daima markanızla başlayın.
Markanızın kişiliği nedir? hedef kitleniz kim? bu gibi soruların cevaplarını öğrendikten sonra, markanızın hangi yazı tipi kişiliğiyle uyumlu olduğunu seçebilir ve mükemmel ön stili seçmeye başlayabilirsiniz.
2. Okuyucularınız için Yazı Tipleri Seçin
Kendi kişisel zevkiniz ile ziyaretçilerinizin ihtiyaçları arasında bir denge kurmaya çalışın. Örneğin, Hanalei yazı tipini çok beğenebilirsiniz, ancak okuyucularınızı düşünün. Bu yazı tipi de onların ihtiyaçlarına uyuyor mu?
Hanalei söz konusu olduğunda yoğun blok harfleri ve pürüzlü kenarları genç izleyicileri memnun edebilir, ancak yaşlı okuyucular için bir büyük zorluklar oluşturacaktır.
3. Okunabilirliği Düşünün
Yazı tiplerinin iyi görünmesi önemli olsa da okunabilir olmaları daha da önemlidir. Çoğu zaman, bir yazı tipini severiz çünkü okunabilir. Yalnızca marka değerlerinizi temsil etmekle kalmayıp aynı zamanda okuması keyifli bir yazı tipi seçmeye çalışın.
Görsel olarak ne kadar çarpıcı olursa olsun tamamen okunamayan yazı tiplerinden uzak durun. Yoğun, bloklu stiller veya ilginç el yazısı tasarımları gibi bazı yazı tipleri, bir web sayfasında aşırı kullanıldığında okunması zor olabilir. Bu nedenle, genellikle başlık yazı tipleri olarak tercih edilebilirler. Daha uzun içerikler için her zaman okunması kolay bir yazı tipi seçin.
4. Web Güvenli Yazı Tipleri Kullanın
Son ipucumuz, web güvenli yazı tipleri kullanmaktır. Web güvenli bir yazı tipi, tüm cihazlara evrensel olarak yüklenen ve web siteniz için daha hızlı yükleme hızlarıyla sonuçlanan bir yazı tipidir. Bu, okuyucularınızı daha mutlu eder, çünkü içeriğinizin yüklenmesi için çok uzun süre beklemek zorunda kalmazlar ve web sitenizin SEO sıralamaları için de faydalıdır.
Web Siteleri için Kullanışlı En Sevilen 8 Font
İnternette çok fazla yazı tipi var, mükemmel eşleşmenizi nerede bulacağınız bir yana, nereden başlayacağınızı bilmiyor olabilirsiniz.
Bu nedenle web siteleri için en sevdiğimiz bazı yazı tiplerinin bir listesini sizin için derledik.
1. Lato
Lato, web siteleri için harika bir sans serif yazı tipidir. Açık, sıcak, güçlü ve kolay okunabilir bir yazı tipidir. Sans ile güzel bir şekilde eşleşir.
2. Merriweather
Merriweather, ekranlarda okunmak üzere tasarlandı ve okunabilirlik için en iyi seçeneklerden biri haline geldi. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok stille birlikte gelen bir serif yazı tipidir.
3. Alegreya
Alegreya klasik bir görünümle gelir. Edebiyat için tasarlanmıştır, bu da onu daha uzun metinler için mükemmel kılar. Roboto ile iyi eşleşen güzel ritmik ve dinamik bir yazı tipidir.
4. Arvo
Arvo, kökleri geometrik desenlere dayanan pürüzsüz, esnek görünümlü bir yazı tipidir. Havasız veya sıkıcı hissetmeden, geleneksel bir havaya sahip olan okunması kolay bir serif yazı tipidir.
5. Josefin Levha
Josefin Slab, herhangi bir web sitesine sofistike bir ton getirmek için mükemmel olan modern, şık bir yazı tipidir. Ana kopya için iyi çalışır ve Amatic SC’deki başlıkların yanında iyi görünür.
6. Bowlby One SC
Bowlby One SC, başlıklar için tasarlanmıştır ve yalnızca bir stilde yazma fırsatı verir. Ana içeriğiniz için kullanmanızı önermiyoruz. Bununla birlikte biraz pürüzlü kenarlara sahip etkili, hantal görünüm istiyorsanız Bowlby One SC mükemmel bir seçimdir.
7. Playfair Display
Geleneksel bir his veren başlıklar için Playfair Display, güçlü ve çok yönlü bir yazı tipi stilidir. Özellikle standart ve italik harfler arasındaki ince farkları seviyoruz.
8. Poppins
Poppins’in şekillendirmede eğrileri kullanması ona açık ve samimi bir his verir. Çok ince ve incelikli tasarımlardan ağır, cesur tasarımlara kadar seçim yapabileceğiniz 18 farklı stile sahiptir.
Kullanıcı deneyimini geliştirme konusunda daha fazla bilgi için mutlaka aşağıdaki makaleleri de incelemenizi öneririz.
Web Tasarımda UX ve UI Nedir? Farklar ve İpuçları
Web Tasarımında Kullanılan Renklerin Psikolojik Etkileri
Web Sitenizin Kullanıcı Deneyimini İyileştirebilecek 8 İpucu
Web sitenizde kullanabileceğiniz en popüler 8 web font makalemizin sonuna geldik. Umarız bu makale markanız ve web siteniz için doğru fontu seçmenize yardımcı olmuştur.
Kukumav.Net Dijital Pazarlama Ajansı kurucusu. SEO, Google Ads, WordPress, e-ticaret ve sosyal medya reklamları konusunda uzman.