Web Sitenizin Kullanıcı Deneyimini İyileştirebilecek 8 İpucu

SEO Kullanıcı Deneyimi
Son Güncelleme: 25/03/2023

Web sitenizin kullanıcı deneyimini doğru bir şekilde geliştirmek, işinizi hayal edebileceğinizden daha fazla şekilde büyütmenize yardımcı olabilir. Hızlı gelişen dijital trendler, web sitenizin eski ve modası geçmiş gibi görünmesine neden olabilir.

Web sitenizdeki kullanıcı deneyimini iyileştirmek istiyorsanız, yalnız değilsiniz. Kullanımı kolay, mobil uyumlu bir site, daha fazla trafik ve daha çok dönüşümle sonuçlanan ziyaretçiler anlamına gelebilir.

Bu makalede, sitenizdeki kullanıcı deneyimini iyileştirmenin 10 kolay yolunu göstereceğiz. Ayrıca makale boyunca, sitenizi optimize etmenize yardımcı olacak bazı ipuçlarının yanı sıra birkaç örnek de vereceğiz. İşte web sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirebilecek 10 ipucu;

1. Okunması Kolay Yazı Tipi ve Renkleri Seçin

Web tasarımcılar veya web tasarım ajansları olarak bir web sitesini planlarken site mimarisi üzerinde düşünmek için hatırı miktarda zaman harcarız. Elbette web site düzeninin ilgi çekici görünmesini istiyoruz, ancak aynı zamanda tipografi ve renk seçimleriyle kullanıcılar için hayatı kolaylaştırmaya çalışıyoruz.

Web site font seçimi

Piyasadaki daha benzersiz yazı tiplerine yönelmek kolaydır. Ya da daha ince, daha modern gibi göründüğünden, çok ince bir yazı seçmek isteyebilirsiniz. Ancak en önemli şey, sitenizin yazı tipinin en eğlenceli veya benzersiz olması değil, web site ziyaretçilerinizin onu gözlerini kısmadan veya yakınlaştırmadan gerçekten kolayca okuyabilmesidir.

Sizin için okuması kolay olan yazı fontları başkaları için zor olabilir. Bu sebeple, web siteniz için font seçerken, okunması kolay, tüm tarayıcılar tarafından desteklenen popüler yazı fontlarını tercih edebilirsiniz.

Web Siteleri İçin Harika Yazı Tipleri: 8 Popüler Seçim

Renkler içinse her zaman iyi bir kontrast hedeflemelisiniz. Çoğu web sitesi beyaz bir renk arka plana ve siyah bir metne sahiptir. Böylece basit, temiz ve okunması her zaman kolaydır.

Lighthouse Kontrast oranı testi

Web sitenizin kontrast oranını test etmek için Chrome tarayıcısında F12 tuşuna basarak DevTools penceresini açın. Ardından Lighthouse sekmesine gelerek web sitenizin kontrast oranı testini başlatabilirsiniz. Erişilebilirlik bölümünden kontrast alanına geçin, sitenizin kontrast sorunu varsa yukarıdaki görseldeki gibi bu alanda başarısız öğeleri bulabilirsiniz.

Yukarıdaki örnek görselde; arka plan rengi olarak açık mavi seçilirken, metin rengi için beyaz tercih edilmiş. Buna göre açık arka plan rengine sahip bir bölümde açık metin rengi kullanmak yazıların okunmasını zorlaştırdığı için başarısız öge olarak raporlanmıştır.

Web Tasarımında Kullanılan Renklerin Psikolojik Etkileri

2. Kullanışlı Bir Navigasyona Sahip Olun

Web sitenizin navigasyonu, ziyaretçilerinizin en çok ziyaret ettiği sayfalarınız ve ürünlerinizden oluşması gereken bir kılavuzdur. Bunu göz önünde bulundurarak, navigasyondaki menü başlıklarınız için kolay anlaşılır bir dil kullandığınızdan emin olmanız gerekir. Bu özellikle yeni gelen kullanıcılar için oldukça yararlıdır.

Navigasyon menüsünde ziyaretçilerinizi bunaltabileceğiniz için çok fazla seçenek sunmanızı da önermeyiz. E-ticaret siteleri için kategori gruplarına en uygun başlıklardan oluşan bir navigasyon menüsünü aşağıdaki gibi kullanmayı düşünebilirsiniz.

Kullanıcı deneyimine uygun navigasyon örneği

Hizmet sektörü veya diğer kurumsal web sitelerin navigasyon menüsünde hakkımızda, ürünler, hizmetler gibi menülerin dışında, kullanıcıların sizinle iletişime geçmesine dikkat çekmek için “iletişim, bize ulaşın, teklif alın” butonları diğer menü stillerinden farklı tasarlanmış şekilde aşağıdaki görseldeki gibi kullanmayı düşünebilirsiniz.

Navigasyon Örnekleri

Kullanabileceğiniz net bir set sayısı olmamakla birlikte en iyi deneyim için navigasyondaki menü sayılarını 5 ile 7 arasında tutmak ideal kabul edilebilir.

Arama motoru botların web sitenizdeki hiyararşik düzeni anlaması, sitenizin doğru indexlenebilmesi için SEO açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple web sitenizin teması uygunsa mutlaka breadcrumbs (gezinti çubuğu) özelliğini de kullanmanızı öneririz.

3. Harekete Geçirici Mesajlar Kullanın

Bir web sitesindeki harekete geçirici mesajlar (Call to Action) ziyaretçilerin web sitesinde daha kolay gezinmesini ziyaretçilerinizi tam olarak gitmesini istediğiniz yere yönlendirmenizi sağlar. Dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise butonlarınızın üzerindeki ilgi çekici mesajlardır. Sözcükler, kullanıcıyı bir şeyler yapmaya teşvik eden bir fiil veya eylem mesajları içermelidir.

Call to Action Örneği

Geliştirilmesi gereken bir diğer nokta ise buton renklerinizdir. Buton renkleri dönüşümlerde artışa veya kötü bir kullanıcı deneyimine neden olabilir.

Örnek olarak: Kukumav.Net, gri bir buton renginden turuncu bir butona geçtiğinde, Yandex Metrica tıklama haritalarında yüzde 27’lik bir artış sağladı.

Call to Action Örneği

Web sitenizdeki her sayfanın en az bir harekete geçirici net bir mesaja ihtiyacı vardır. Her işletme web sitesinin farklı olduğunu biliyoruz ancak genellikle işletmeler kullanıcıları iletişim sayfasına göndermeyi faydalı bulurlar.

Harekete geçirici mesajlarınızı nasıl ve ne şekilde kullanacağını bilmiyorsanız, endişe etmenize gerek yoktur. Kukumav.Net olarak projelerimizden bazılarına dahil ettiğimiz harekete geçirici mesajlar için bazı fikirleri aşağıda bulabilirsiniz:

  • Blogunuza veya bülteninize abone olma seçeneği
  • Ziyaretçilerin doldurması için bir form içeren sayfanıza bir bağlantı
  • Bir konu hakkında daha fazla bilgi içeren sitenizdeki diğer sayfalara bağlantılar
  • İndirilebilir PDF’ler (ürün katalogları veya yardımcı kılavuzlar)
  • Kullanıcının randevu almasına izin veren bir planlama uygulaması
  • Bir blog gönderisi boyunca alakalı blog gönderilerine bir bağlantı

Yukarıdaki örnekleri “Hemen Abone Ol, Şimdi Kaydol, Hemen Randevu Alın, Hemen Başvur!” gibi harekete geçirici kelimelerle kullanmayı düşünebilirsiniz.

4. Bağlantı Metinleri ile Dahili Bağlantılar Kullanın

Bağlantı metinleri (çapa metinler), bir metin üzerinden bağlantı vererek bir sayfadan başka bir sayfaya yönlendiren tıklanabilir metinlerdir.

İçeriklerinize başka bir sayfaya giden bağlantı eklediğinizde, kullanıcılarınızın bu bağlantılara tıklayarak o sayfaya gitmesini söylemiş olursunuz. Bağlantılarınızın görsel olarak dikkat çekmesi ve başarıyla tıklanabilmesi için okuyucunun dikkatini çeken stillerde tasarlamanız gerekir.

En iyi kullanıcı deneyimi ve alışkanları göz önüne alındığında, standart paragraf yazı renklerinizin dışında dikkat çeken farklı bir renk ve altı çizili kullanımları tercih edebilirsiniz.

Örnek olarak: bu makaledeki bağlantı metni (çapa metin) kullanımlarını referans alabilirsiniz.

5. Sitenizi Daha Görsel Hale Getirin

İçeriğiniz ne kadar kaliteli olursa olsun, çok fazla ve uzun metinler ile karşılaşmak kullanıcıların gözünü korkutabilir. Bu durum en iyi içeriklerinizin göz ardı edilmesine sebep olabilir.

Resim yapan robot

Bu nedenle, web sitenizde daha görsel bir yaklaşım düşünebilirsiniz. Bunun için görsellere yer vermeyen, metin ağırlıklı içerikleriniz varsa, içeriklerinizin daha kolay sindirilebilmesi için görseller, ekran görüntüleri, gifler veya videolar eklemeyi düşünebilirsiniz. Böylece tüm bilgilerin okunması daha kolay bir hale gelecektir.

Bununla birlikte, stok görsel kullanmaktan kaçınmanızı öneririz. Çünkü stok fotoğraflar kaliteli olsa bile kullanıcı ile marka arasında bir bağ kuramazlar. Özgün, benzersiz görseller kullanmak ise, web site ziyaretçilerinizin aradığı tatmin edici deneyimi sağlamaya yardımcı olabilir.

Örnek olarak: İstanbul merkezli Esnur Temizlik şirketi web sitesinde 2021 yılında yaptığımız bir vaka çalışmasında, şirketin web sitesinde kullanılan stok görselleri, orjinal ve şirketin gerçek fotoğrafları ile değiştirdiğimizde, dönüşümleri ölçümlenebilir oranda arttırmayı başardık.

6. Önemli Bilgileri Madde İşaretleri ile Bölümlere Ayırın

Web sitenizdeki içeriklerde madde işaretleri kullanmak, web site ziyaretçilerinizin ürün, hizmet veya blog anlatımlarının, faydalarını ve temel özelliklerini görmesini kolaylaştırabilir. Ayrıca hizmet veya ürün tekliflerinizi madde işareti şeklinde sunarak, potansiyel müşterilerin bu özellikleri hatırlaması daha kolay hale getirebilirsiniz.

SEO için madde işaretleri kullanma

Kendinizi yaratıcı hissediyorsanız, klasik bir madde işaretleri kullanmak yerine, dikkat çeken simgeler kullanabilir ek olarak mesajınızı kaliteli bir görsel yardımıyla ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Bu basit ama yaratıcı tasarım taktiği aynı zamanda sitenizin okunabilirliğini arttırırken temel bilgileri ve özellikleri vurgulamanıza olarak tanır.

7. Sayfa Hızınızı Optimize Edin

Web sitenizin sayfa yükleme hızı çok önemlidir. Yapılan bir araştırmaya göre, sayfanın yüklenmesi 3 saniyeden uzun sürdüğünde, kullanıcıların %53 web sitenizi terk etmektedir.

Web sitenizin mobil yükleme süreleri ile masaüstü yükleme süreleri farklılık gösterir ve çoğu zaman mobil sürümdeki yükleme hızları daha yavaş olabilmektedir.

Web site hızı optimizasyonu

Yavaş sayfa yüklenmesinin bazı yaygın sebepleri şunları içerir:

  • Siteye eklenen büyük görsel boyutları
  • Gömülü (embed) videolar
  • Yetersiz bir web barındırma sunucusu (hosting)
  • Kötü kodlanmış tema ve eklentiler
  • Harici komut dosyaları
  • Yanlış sıkıştırma teknikleri

Sitenizin ne kadar hızlı olduğu merak ediyorsanız, hem masaüstü hem de mobil sürümünü kontrol edebileceğiniz PageSpeed Insights aracını kullanarak siteni test edebilirsiniz.

Sorunsuz gezinme için sayfa yükleme süreleri çok önemlidir. Bu sebeple web sitesi kullanıcılarının, web sitenizin yüklenmesinin sonsuza kadar sürmesini beklemek zorundan kalmadan, hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebileceklerinden emin olun.

WordPress alt yapısına sahip bir web siteniz varsa, Litespeed Cache ve WP Rocket eklentilerini incelemenizi önerebiliriz.

Lazy Load Nedir? Nasıl Kullanılır?

.Htaccess ile Tarayıcı Önbellekleme

Sayfa hızınızı optimize etme konusunda yukarıdaki makaleleri de mutlaka incelemenizi tavsiye ederiz.

8. Duyarlı ve Mobil Uyumlu Tasarıma Sahip Olun

Sektöre göre farklılıklar göstersede, günümüzde neredeyse tüm web site trafiğinin yarısından fazlası mobil cihazlardan geliyor. Bu nedenle web siteniz mobil cihazlar için optimize edilmemişse, kullanıcıların web sitenizi terk etme olasılığı oldukça fazladır.

Mobil uyumlu tasarım

Sitenizi daha mobil uyumlu ve duyarlı (responsive tasarım) hale getirmenin birkaç yolu vardır. En basit yolu, baştan bir mobil uyumlu tema seçmektir. Hemen hemen tüm modern temalar responsive olarak tasarlanmaktadır. Ancak kullanıcı deneyimini en üst düzeye çekmek için tema araştırmanızı daha derinlemesine yapmanızı ve temanızın farklı cihazlarda nasıl göründüğünü kontrol etmenizi öneririz.

Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını test etmek için Google Mobil Uyumluluk Testi sayfasını kullanabilirsiniz. Mevcut temanızın mobil uyumluluk konusunda sorunları olup olmadığını kontrol etmek için Google Search Console aracında Mobil Kullanılabilirlik menüsünü kontrol edebilirsiniz. Web sitenizde mobil kullanılabilirlikle alakalı sorunlar varsa, çözümleri için aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.

Web Sitenizdeki Mobil Kullanılabilirlik Sorunları

İyi Bir Kullanıcı Deneyimi Tasarımının Faydaları

Web sitenizin kullanıcı deneyimini geliştirebilmeniz için hazırladığımız ipuçları, işletmeniz için aşağıdakiler gibi bazı önemli faydalar sağlar:

SEO için Kullanıcı Deneyimi

Daha Düşük Hemen Çıkma Oranları

Web sitenizin hemen çıkma yüzdesi yüksekse, bu kullanıcıların muhtemelen sitenizden hoşlanmadığı veya aradıklarını orada bulamadıkları anlamına gelir. Daha düşük bir yüzde her zaman daha iyidir ve genellikle sayfaya erişimin ve kullanımın kolay olması durumunda mümkün olur.

Daha Yüksek Dönüşüm Oranları

Her işletme, daha yüksek dönüşüm oranlarına sahip bir web sitesi sahibi olmak ister. Dönüşüm, web site ziyaretçilerinin bir ürünü satın alma, form doldurma, iletişime geçme, kaydolma eylemini gerçekleştirmesidir.

İyi bir kullanıcı deneyimi sunan bir web sitesine sahip olarak çok daha yüksek dönüşüm oranlarına sahip olabilirsiniz.

Markanıza Karşı Daha İyi Bir Duygu

Marka web sitesi ile kullanıcı arasında duygusal bir bağ kurmak birçok işletmenin pazarlama çabalarında dikkate almadığı çok büyük bir faktördür. Mutlu müşteriler genellikle tekrarlanan (geri gelen) müşteriler haline gelir. Bu da zaman içinde daha az çabayla daha fazla dönüşüm anlamına gelir.

İyi bir kullanıcı deneyimi sağlayan bir web sitesi, insanların işletmenizle daha olumlu bir ilişki kurmasına yardımcı olmanın bir yoludur. Kullanıcı deneyimini geliştirme konusunda mutlaka aşağıdaki makaleyi de inceleyebilirsiniz.

Web Tasarımda UX ve UI Nedir? Farklar ve İpuçları


Web sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirebilecek ve geliştirebilecek ipuçları ve örneklerden oluşan makalemizin sonuna geldik. Umarız bu rehber web sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirme konusunda yardımcı olmuştur.

Şimdi sizden bu makalede hangi adımları kendi sitenizi geliştirmek için uyguladığınızı yorum yaparak bize iletmenizi istiyoruz. Ayrıca aklınıza takılan herhangi bir soru varsa sosyal medya hesaplarımızdan da ulaşabilirsiniz.

Tüm Yorumlar
  1. Makale sayesinde web sitemi optimize ettim bakalım inşallah işe yarar çok teşekkürler.

Comments are closed.