Hızlı yüklenen WordPress web sitelerinin sırrını merak ediyorsanız, bu tabii ki cache eklentileridir. Web sitenizi hızlandırmak istediğinizde pek çok WordPress cache eklentisi ile karşılaşırsınız. Bu eklentilerden önemli biri de W3 Total Cache eklentisidir. WordPress web siteniz için doğru yapılandırılmış W3 Total Cache ayarları ile hızlı bir web sitesine kavuşabilirsiniz.
Makalemizde W3 Total Cache eklentisi nasıl kurulur, W3 Total Cache için en iyi performans gösteren ayarlar nasıl yapılır anlatacağız.
İçindekiler
W3 Total Cache Kurulumu
W3 Total Cache eklentisinin kurulumu diğer eklentilerde de olduğu gibi oldukça basittir. Yapmanız gereken tek şey WordPress yönetim paneli > Eklentiler > Yeni eklenti menüsünde arama yaparak yükleyebilirsiniz.
Eklentiyi kurduktan sonra “Etkinleştir” butonuna tıklayın. W3 Total Cache eklentisinin kurulumu işte bu kadar basit. Ayrıca eklentiyi W3 Total Cache WordPress eklenti sayfasında da indirebilirsiniz.
W3 Total Cache Eklenti Ayarları
W3 Total Cache ücretsiz Worpdress cache eklentileri arasında önemli bir eklentidir. Eğer eklenti ayarlarını nasıl doğru yapılandırabileceğinizi anlarsanız, hızlı bir WordPress sitesine sahip olabilirsiniz.
WordPress konusunda yeni olan kullanıcılar için bu ayarlar ve yapılandırmalar oldukça zor ve kafa karıştırıcı olabilir. Makalemizde bu ayarların her birini tek tek inceleceğiz.
General Settings
WordPress yönetici panelinizdeki Performance menüsü altındaki > General Settings butonuna tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu menü içinde page cache, minify, database cache gibi önemli ayarlar bulunmaktadır.
1. Page Cache
Page Cache, W3 Total Cache eklentisinin en önemli bölümdür. Bu özelliği aktif ettiğinizde sitenizin performansı önemli ölçüde artacaktır.
Page Cache: Page cache bölümü sayfa önbellek ayarlarının yapıldığı bir bölümdür. Statik önbellek sayfalarını kullanmak için bu alanı “Enable” olarak işaretleyin.
Page Cache Method: Önbellekleme işleminin hangi metot ile yapılacağının ayarlandığı bölümdür. “Disk: Enhanced” olarak ayarlanmalıdır.
2. Minify
Minify, menüsü web sitenizin HTML, CSS ve JS kaynaklarının küçültülmesini sağlar. Daha iyi performans için bu alandaki özellikleri kullanmalısınız.
Minify: Küçültme (sıkıştırma) işlemini etkinleştirmek için “Enable” olarak ayarlayın.
Minify Mode: Manuel olarak ayarladığınızda Minify ayarları sekmesinde küçültülecek dosyaları kendiniz seçebilirsiniz. Auto olarak ayarlarsanız eklenti otomatik olarak küçültülecek dosyaları tahmin eder. Bu ayar bazı durumlarda temanızda bozukluğa sebep olabilir.
Minifiy Cache Method: Küçültme (sıkıştırma) işleminin hangi metot ile yapılacağının ayarlandığı bölümdür. “Disk: Enhanced” olarak ayarlanmalıdır.
HTML Minifer: HTML küçültme bölümüdür. Varsayılan olarak gelen “Minify (default)” ayarları kullanabilirsiniz.
JS Minifer: JavaScipt küçültme bölümüdür. Varsayılan olarak gelen “JSMin (default)” ayarları kullanabilirsiniz.
CSS Minifer: CSS küçültme bölümüdür. Varsayılan olarak gelen “Minify (default)” ayarları kullanabilirsiniz.
3. Database Cache
Veritabanı, yazılarınızın, sayfalarınızın, eklenti ve diğer her şey için verilerin depolandığı yerlerdir. Veritabanı önbelliği özelliğini etkinleştirerek, veritabanınızın performansını artırabilirsiniz.
Database Cache: Veritabanı önbellekleme özelliğini aktif etmek için “Enable” olarak ayarlayın.
Database Cache Method: Önbellekleme metodu için “Disk” özelliğini seçin.
4. Object Cache
Nesneleri önbellekleme özelliğidir. Eğer paylaşımlı bir hosting kullanıyorsanız bu özellik doğru çalışmayabilir. Ancak yine de denemeğe değer.
Object Cache alanını “Enable” olarak işaretleyin ve ardından Object Cache Method kısmından “Disk” seçin.
5. Browser Cache
Tarayıcı önbelleği, kullanıcıların tarayıcısındaki statik kaynakları önbelleğe alarak sitenizi hızlandırır ve böylece tarayıcı statik içeriği sürekli olarak yükleme ihtiyacı duymaz. Özelliği etkinleştirmek için “Enable” kutusunu işaretleyin.
6. CDN
CDN, statik içeriklerinizi tek bir sunucu yerine birden çok bulut sunucudan sunmanıza imkan tanıyan içerik dağıtım ağı anlamına gelir. CDN ile sunucu yükünü azaltabilir ve web sitenizin daha hızlı çalışmasını sağlar.
Eğer bir CDN hizmetiniz varsa bu bölümden aktif edebilirsiniz.
7. Reverse Proxy
Proxyler genellikle özel sunucu gerektiren gelişmiş bir kavramdır. Bu sebeple bu bölümü devre dışı bırakın ve işaretleme yapmayın.
8. User Experience
Kullanıcı deneyimi bölümü, web site deneyiminizi iyileştirir ve sayfa açılış sürelerinizi hızlandırır. Bu bölümdeki tüm ayarları işaretleyebilirsiniz.
Lazy Load Images: Lazy load özelliği, tarayıcının alt bölümünde kalan görsellerin öncelikli olarak yüklenmemesi, kullanıcının sayfayı kaydırdıkça yüklenen görsel özelliğidir. Bu özellik açılış sayfanızın daha hızlı yüklenmesini sağlar. İlgili alanı işaretleyerek aktifleştirin.
Lazy load hakkında daha fazla bilgi için Lazy Load Nedir? Nasıl Kullanılır? makalemizi inceleyebilirsiniz.
Disable Emoji: Web sitenizdeki emoji desteğini kaldırır. Bu alanı işaretleyin.
Disable wp-embed script: Web sitenizden wp-embed.js dosyasını kaldırır. oEmbed özelliği çalışmaya devam eder ancak WordPress sitenizdeki diğer yazıları yerleştiremezsiniz.
Disable jquery-migrate on the front-end: Jquery-migrate desteğini web sitenizin ön ucundan kaldırır.
9. Debug
Web sitenizde hata ayıklamaya çalışmadığınız sürece bu bölümdeki seçeneklerin hepsini devre dışı bırakmalısınız.
W3 Total Cache genel ayarlar menüsünün yapılandırma ayarları bu şekildedir. Mevcut sürümünüzde görünen veya eklentide olup da anlatmadığımız bölümleri varsayılan ayarları ile bırakabilirsiniz.
WordPress web site hızlandırma için W3 Total Cache eklentisi dışında Litespeed Cache, Nitropack ve Jetpack eklentilerini de incelemenizi öneririz. Ancak ücretli bir cache eklentisi arıyorsanız bu konuda tavsiye edebileceğimiz en iyi WordPress eklentisi WP Rocket cache eklentisidir. WP Rocket ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki rehberi inceleyebilirsiniz.
W3 Total Cache ayarları makalemizin sonuna geldik. Sormak istediğiniz herhangi bir soru olursa lütfen yorum yapmaktan çekinmeyin.
Kukumav.Net müşterinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş profesyonel web tasarım, arama motoru optimizasyonu (SEO), Google Ads reklamları, sosyal medya reklamları ve grafik tasarım hizmetleri sunmaktadır.
Öncelikle teşekkürler, sunmuş olduğunuz önerileri ele alacak olursak sitenin hız skoruna iyi bir yükseliş meydana geldi. Fakat aynı şeyi mobil sürüm için soyleyemem. Masa üstü hız skoru yükselince mobil hız skoru düştü. Bunun için neler yapabiliriz?
Bugüne kadar açtığım bütün sitelerde bu rehberden faydalandım. Teşekkür etmek istedim bu sefer, teşekkürler.
Merhabalar, bu güzel rehber için öncelikle teşekkür ederim. Şunu sormak isterim, örneğin admin panelinde bir sayfanın tasarımını değiştirdik, ya da yeni bir yazı ekledik. Ancak cache durumu aktif olduğu için yeni içerik otomatik olarak gözükmeyecek. Her seferinde cache temizlemek de biraz vakit harcıyor ve zorunda bırakıyor. Bu durumun çözümü tam olarak nedir acaba? Tarayıcı önbelleğini kapatsak olur mu? Yanıtınızı bekliyorum, teşekkürler. 🙂
Eklentinin yeni sürümlerinde tarayıcı önbelleğini otomatik olarak silmek için bir zamanlayıcı ayarı olması gerekiyor.
Comments are closed.