Uluslararası SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Uluslararası SEO
Son Güncelleme: 15/03/2023

İnternet’in gelişmesiyle birlikte ticari olarak sınırlar da kalkmış durumda. Artık insanlar bilgi aradığında İnternet üzerinden dünyanın her yerine tek bir tıkla ulaşabiliyor. Web sitenizin İnternet’te görünür olmasının en etkili yolu ise SEO çalışmalarıdır. Çünkü insanlar bir ürün, hizmet ya da bilgiye ihtiyaç duyduklarında arama motorlarını kullanıyor. Web siteniz farklı dillerde arama motorlarında ne kadar üst sırada olursa o oranda görünür hale gelebilirsiniz.

Arama motorlarında dünyanın farklı yerlerindeki kitlenize ulaşabilmek için uluslararası SEO çalışmasına yönelmeniz gerekiyor. Bunun için de bölge ve dil üzerine çalışmalar yapmalısınız.

Uluslararası SEO Nedir?

Uluslararası SEO; faaliyet gösterdiğiniz ülkenin sınırlarını aşarak farklı ülkelerde, farklı dilleri konuşan insanların web sitenize arama motorları üzerinden ulaşabilmesi için yapılan çalışmaların tümüdür. Farklı ülkede yaşayan hedef kitlenize görünür olmanızı sağlayan çalışmalardır. Türkiye’ye yönelik yürütülen yerel SEO ve ulusal SEO çalışmalarının zorluğu ve maliyeti uluslararası çalışmalara göre daha düşüktür.

Uluslararası SEO çalışmalarından istediğiniz verimi almakta kararlıysanız tüm detayları dikkate almalısınız. Dünyadaki ve hedeflediğiniz dil ile bölgedeki arama motorlarına yönelik gelişmeleri takip eden tecrübeli ekipler, farklı bölgelerdeki hedef kitlelerinizin arama deneyimlerinde görünür olmanız için sizlere global SEO desteği sağlar.

Hangi Sektörlerde Uluslararası SEO Çalışması Yapılır?

Uluslararası SEO çalışması birçok sektör için gereklidir. Türkiye’de faaliyet gösteren ancak yurt dışına açılmış olan, başka ülkelere ürün ve hizmet götüren ya da yurt dışına açılmayı hedefleyen tüm işletmeler ulaşılabilir olmak adına uluslararası SEO çalışmalarına yönelmelidir. Sağlık, turizm, lojistik, pazarlama, endüstri, nakliye, e-ticaret, ve daha birçok alanda çalışan firmalar dış dünyaya açılmalarını sağlayacak ve hedefledikleri bölgede marka imajlarını oluşturacak optimizasyon desteğine yönelmelidir.

Uluslararası SEO çalışmalarını belirli sektörler ya da bir sektöre indirgemek çok yanlış bir davranış olacaktır. Yurt dışını hedefleyen ve başka ülkelere pazarlama çalışmaları yürütmek isteyen her firma için gerekli bir hizmettir.

Uluslararası SEO’da Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uluslararası SEO çalışmaları uzmanlık ve titizlik gerektiriyor. Sizler için uluslararası optimizasyon çalışmasında dikkat edilmesi gereken noktaları bir araya getirdik;

  • Tüm içerikleriniz hedef kitlenizin seviyesine uygun olmalıdır. Hedef kitleye uygun içerik oluşturmak için kullanıcı deneyimi ve davranışlarını profesyonel araçlarla ölçmeniz gerekiyor.
  • Çeviri çalışmalarında hedeflediğiniz dil ve coğrafi bölgedeki ürün, hizmet ve mevcut ağızlarla uyuma dikkat edilmelidir.
  • Faaliyet yürütmeyi düşündüğünüz bölge ve ülkelerde sektörünüzün mevsimsel değişikliklerini de göz önünde bulundurarak çalışma planı oluşturmalısınız.
  • Uluslararası pazarda rakiplerinizin satış stratejilerini iyi tanımalısınız. Profesyonel analiz yapmalı ve analiz sonuçlarını iyi değerlendirerek çalışmalarınıza entegre etmelisiniz.
  • Aranma hacmiyle potansiyel organik trafik değerleri arasında fark olması doğaldır. Bunun önüne geçmek için analizleriniz doğru olmalı. Bölgesel odaklı anahtar kelimelerle çalışmalarınızı desteklemeyi denemelisiniz.
  • Arama motorlarının kullanımı ülkeler arasında değişiklik gösterir. Hedeflediğiniz bölgede yerel olarak insanların yaygın kullandığı arama motorlarına yönelik optimizasyon çalışmaları planlamalısınız.
  • Görünür olmak istediğiniz bölgede değişen trendleri sürekli takip ederek çalışmalarınıza yansıtmalısınız.
  • Hedef kitlenizi çok iyi tanımalı ve tüm çalışmalarınızı hedef kitlenizin kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik yapmalısınız.
  • Çalışma yürütmek istediğiniz ülkede insanların online davranışlarını analiz ettikten sonra SEO stratejilerinizi belirlemeli ve yeri geldiğince hızlıca güncellemelisiniz.

Hedeflediğiniz ülkede site dışı SEO otoriteleri değişebilir. Bu yüzden en etkili site dışı SEO stratejilerini öğrenerek buna göre projenizi şekillendirmelisiniz.

Uluslararası SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Uluslararası SEO çalışmaları da site içi SEO ve yerel SEO çalışmalarıyla orantılı olarak gerçekleştirilir. Hedeflediğiniz dil ve bölgeye yönelik sizleri hem yerel hem de genel olarak üst sıralara çıkarmaya odaklı çalışmalar bütünüdür. Global SEO çalışmaları şu şekildedir;

Uluslararası SEO nasıl yapılır

1- Hedef Dil Seçimi

Yurt dışına açılmak isteyen firmaların öncelikle hedefledikleri dili belirlemeleri gerekiyor. Uluslararası SEO çalışmalarında genel olarak İngilizce öne çıksa da hedeflediğiniz kitleye özel başka bir dil daha uygun maliyetli ve daha faydalı olabilir. Uluslararası hedefleriniz için en doğru dili belirledikten sonra buna yönelik planlamalar yapılır. Bazı firmalar çok dilli SEO çalışmaları da tercih edebilir. Çok dilli SEO çalışmaları titizlikle yürütülmesi gereken maliyetli çalışmalardır. Doğru dili seçerek hedeflerinize ulaşma yolunda en büyük adımı atmış olursunuz.


2- Hedef Bölge Seçimi

Uluslararası SEO hedeflerinizde mutlaka bir ülke ya da bölge olmalıdır. Genel bir çalışma yaparsanız amacınıza ulaşamaz ve rakiplerinizi daha da güçlendirirsiniz. Çalışmalarınızın amacına ulaşabilmesi için hedeflediğiniz bölgeleri net olarak belirlemelisiniz. Böylece uluslararası optimizasyon çalışmaları yerel SEO çalışmalarıyla desteklenebilir.


3- Hedef Kitleyi Detaylı Tanıma

Ulaşmayı istediğiniz topluluğa ait dili ve faaliyet yürüteceğiniz bölgeyi belirledikten sonra detaylı analiz sürecine girilir. Profesyonel araçlar kullanarak hedef kitlenizi detaylı tanımalı ve alışkanlıkları ile davranış şekillerini analiz etmelisiniz. Hedef kitlenizin arama motoru deneyimlerini bilmeli ve ne istediklerini anlamalısınız. Hedef kitleyi analiz süreci çalışmalarınızın ana temelidir.


4- Rakiplerin Analiz Edilmesi ve Tanınması

Ulaşmak istediğiniz kitleyle etkileşimi olan sizden başka firmalar olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Çalışmalarınıza başlamadan rakiplerinizin performanslarını ve hedef kitlenizle olan etkileşimlerini de analiz etmelisiniz. Rakiplerinizin SEO stratejilerini de öğrenerek uluslararası alandaki yatırımlarınızı daha doğru ve etkili şekillendirebilirsiniz.


5- Doğru Anahtar Kelimelerin Belirlenmesi

Uluslararası SEO çalışmasına yatırım yapıyorsanız hem global hem de bölgesel odaklı anahtar kelime gruplarına aynı anda eğilmelisiniz. Global hedeflerinizi bölgesel yöntemlerle destekleyerek daha yüksek SEO performansı alabilirsiniz. Sektörünüzde tercih edilen, hedef kitlenizin arama motorlarında aradığı aranma hacmi yüksek olan anahtar kelimeleri belirlemelisiniz. Bu anahtar kelime gruplarına göre içerik stratejinizi şekillendirmelisiniz.

Doğru anahtar kelimelerin belirlenmesi sizi daha görünür hale getirecek ve çalışmalarınızın verimini arttıracaktır. Anahtar kelimeleri belirlemek için neilpatel.com sitesini ziyaret ederek anahtar kelime araştırması yapabilirsiniz.

Anahtar kelime seçimi ve SEO uyumlu kaliteli içerik oluşturma ile ilgili aşağıdaki rehberi incelemenizi tavsiye ederiz.

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? (2021 Kapsamlı Rehber)


6- Site İçi ve Site Dışı SEO Çalışmaları

SEO çalışmalarında öncelikle web sitenizde hataların tespiti, web sitenizin SEO performansının belirlenmesi ve site içi SEO unsurlarının optimize edilmesi gerçekleştirilir. Daha sonra site dışında da uluslararası optimizasyon çalışmalarınızı destekleyecek adımlar belirlenerek uygulanmalıdır.

Site içi SEO çalışmaları hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki makaleyi incelemenizi tavsiye ederiz.

Site İçi SEO Rehberi (On Page SEO)


7- Bütçe Planlama Çalışmaları

Uluslararası SEO çalışmalarınız için belli bir bütçe ayırmanız gerekiyor. Yabancı dilli SEO çalışmaları diğer optimizasyon çalışmalarında daha uzun sürer ve maliyeti daha yüksektir. Hedeflerinize ulaşmanız için doğru bütçe oluşturulmalı ve oluşturduğunuz bütçe en verimli şekilde kullanılmalıdır.

Son olarak;

Uluslararası SEO çalışmaları arama motorlarında farklı ülkelerdeki hedef kitlenize görünür olmak için attığınız tüm adımlardır. Hedeflediğiniz ülkedeki hedef kitlenizi iyi tanıyarak işe başlamalısınız. İnsanların alışkanlıklarını analiz ederek farklı dil ve bölgeye özgü olan anahtar kelimeleri de çalışmalarınıza katmalısınız.

Yürüttüğünüz çok dilli SEO çalışmaları için mevsimsel değişimleri, trendleri, rakip firmaların çalışmalarını incelemelisiniz. Uluslararası SEO çalışmaları daha yüksek maliyet ve profesyonel ekiple çalışmayı zorunlu kılar. Global bir hedefiniz varsa mutlaka uluslararası SEO’ya yatırım yapmalısınız.

Makalemiz sizin için yararlı oldu mu? lütfen görüşlerinizi yorum yaparak bildirin!