Teknik SEO, web sitelerine ve sunucuya uygulanabilecek yapılandırmalarla tanımlanır. (Sayfa içerikleri, başlık alanları, XML site haritaları, yönlendirmeler, meta etiketleri vb.) Teknik SEO çalışması, arama motorunda gezinme, dizin oluşturma ve sonuçta sıralama üzerinde doğrudan veya dolaylı bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, teknik SEO analitik, anahtar kelime araştırması, backlink profil geliştirme veya sosyal medya stratejilerini içermez.
Bu makalede sıkça yapılan 12 teknik SEO hatasından bahsedeceğiz, hazırsanız hemen başlayalım.
İçindekiler
1 – Sorunlu Sayfa Başlıkları
Bir web sayfasının başlığı, site içi SEO için ana unsurlardan biridir. Google gibi arama motorlarında, sayfa başlığındaki anahtar kelimeler sayfa sıralaması için hayati öneme sahiptir. Ayrıca, başlık, arama sonuçlarında en göze çarpan unsur olarak görünmektedir. Bu nedenle doğru başlık, akıllıca ve sayfa içeriğiyle tutarlı olarak seçilmelidir. İdeal olarak, başlık kısa ve anlaşılır bir özet gösterir ve sayfanın arama motorlarında iyi bir sıralama elde etmeyi amaçladığı alakalı anahtar kelimeler içerir.
Sayfa başlığını seçerken, bir dizi gereksinimin karşılanması gerekir. Metin uzunluğu yaklaşık 60 karakteri aşarsa, arama motorlarının sonuç listelerinde başlık (…) ile kısaltılabilir. Bu nedenle başlıkta 55 ile 60 karakter arasında bir limit önerilir. İçeriği olmayan uzun anahtar kelime gruplarından da kaçınılmalıdır. Çünkü arama motorları bunu “anahtar kelime doldurma” olarak kabul edip siteyi cezalandırabilir. Başlıkta, en fazla anahtar kelime ilk olarak görünecek şekilde en fazla 2 ila 3 anahtar kelime mantıksal olarak bağlanmalıdır. Bu, iyi arama motoru sıralaması için belirleyici bir faktördür.
Bir sayfa başlığı girmezseniz veya yalnızca belirsiz, ifadesiz bir başlık kullanırsanız, Google, sayfa içeriğinize bağlı olarak arama sonucu için otomatik olarak bir başlık oluşturur. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu durumda arama sonuçları çok iyi olmayacak.
Lütfen sayfa başlığı seçerken aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun:
- 55 – 60 karakter uzunluğu
- Başlıkta önemli anahtar kelimeler kullanılmalıdır.
- 2 – 3 anahtar kelime mantıksal olarak bağlanmalıdır.
- En önemli anahtar kelime, başlıkta en önde görünmelidir.
- Bir sayfanın başlığı çok sık değişmemelidir.
- Her başlık web sitesinde yalnızca bir kez görünmelidir.
1 |
<title> İstanbul Web Tasarım Ajansı - Kukumav.Net </title> |
2 – Sorunlu Meta Açıklamaları
Web sitesi meta açıklamaları Google ve diğer arama motorları tarafından indexlenmemiş ve bu nedenle gerçek web sitesi sıralamasında ağırlıklandırılmamış olsalar da, yine de önemli bir SEO öğesidir. Arama snippet‘inin veya arama sonucunun bir parçası olarak, arama yapanlar için ilk izlenimi ifade edeceklerdir ve tıklamaları için onları teşvik etmelidirler. Bu nedenle, her zaman arama yapanlara hitap eden ve böylece sitenin tıklanma olasılığını artıran iyi bir meta açıklama yazmanız önerilir (tıklama oranı).
Genel olarak, meta açıklama, adından da anlaşılacağı gibi, sitenin içeriğini kısa ve özlü cümleler halinde tanımlamalıdır. Meta açıklamasında ek bir harekete geçirme ifadesi daha yüksek bir tıklama oranı ile sonuçlanacaktır. Örneğin, bir çevrimiçi mağaza işletiyorsanız, meta açıklamasında “… şimdi sipariş verin, ücretsiz gönderim” mesajıyla, arama yapanların ilgisini çekmek, arayanlara aradıkları ürünü sipariş edebileceklerini belirtmenin etkili bir yolu olabilir.
Meta açıklama eksikse veya Google için uygun değilse, Google genellikle arama terimlerini içeren siteden bir metin gösterir.
Meta açıklama, 140 karakterden (boşluklar dahil) daha uzun olmamalıdır. Aksi halde metin (…) ile kesilecektir.
Meta açıklamanızı seçerken aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun:
- Maksimum 140 karakter (boşluklar dahil).
- Arama snippet’i bir yayın tarihi veya ürün listesi vb. İçeriyorsa en fazla 130 karakter.
- Mümkün olduğu kadar kesin ve anlaşılır olan ve harekete geçirme ifadesi içeren bir açıklama (satın al, bilgilendir, karşılaştır, indir vb.)
- Çok genel açıklamalardan kaçının.
- Örneğin Google’da sıkça aranan anahtar kelimeleri kullanın, örneğin, harfleri kalın yazılır, alakalarının altını çizer ve bu sonuca daha fazla dikkat çeker.
- Anahtar kelime doldurma işleminden kaçının.
- Her sayfanın kendi meta açıklaması olmalı.
1 2 |
<meta name="description" content="Kukumav.Net İstanbul Web Tasarım Ajansı olarak mobil uyumlu web sitesi tasarımı yapmaktayız. En uygun web tasarım fiyatları için hemen sitemizi ziyaret edin!" /> |
3 – Yinelenen Sayfa Başlıkları
Bir web sayfasının başlığı, sayfadaki en önemli optimizasyon unsurlarından biri olduğundan, gerçekten sayfanın içeriğini yansıtmalıdır. Aynı başlıkta farklı sayfalardan kesinlikle kaçınılmalı, her sayfanın kendine özel sayfa başlığı olmalıdır. Aynı sayfa başlığını farklı sayfalar için kullanıyorsanız, sayfa başlığınız ifadeden yoksundur veya tüm sayfaların içeriğiyle eşleşmez.
Arama motorları, bir web sitesinin alt sayfalarını URL üzerinden ve aynı zamanda sayfa başlığı üzerinden tanımlar. Aynı başlığa sahip birkaç sayfanız varsa, Google arama sonuçlarında alan başına yalnızca bir sayfa gösterdiğinden, optimizasyon potansiyelini ortadan kaldırırsınız. Çift başlık olması durumunda, birkaç anahtar kelimenin aynı anahtar kelimeler için optimize edilmiş olması gerekir ve bu nedenle diğer, farklı anahtar kelimeler için bulunma şansı olmayabilir.
4 – Yinelenen Sayfa Açıklamaları
Tıpkı sayfa başlıklarında olduğu gibi, meta açıklamaları diğer sayfalarda tekrar tekrar görünmemelidir. Meta açıklama, arama motoru sıralamasıyla alakalı olmasa da, TO (tıklama oranı) için çok önemlidir. Mümkün olduğu kadar kesin ve sayfanın içeriğine uygun bir açıklama, potansiyel ziyaretçileri arama snippet’ini tıklamaya teşvik edecektir.
Web sitenizde aynı meta açıklamayı kullanmak yerine, her sayfa için iyi ve kişisel bir açıklama yazmak için çok fazla çaba harcadığınızdan, hiçbir meta açıklama kullanmamak daha iyidir. Bu durumda, Google büyük olasılıkla siteden snippet olarak arama terimini içeren bir metin alıntıyı seçecektir. Bu nedenle arama sonucuna bazı tekrarlayan standart metinlerden daha fazla dikkat çekecektir.
5 – H1 Başlıklarındaki Hatalar
Başlıklar, metinleri yayınlamak ve ziyaretçiler için okunabilirliğini geliştirmek için yapı sağlar. Ek olarak, H1 başlığının üstünde başlıklar, sayfa başlığına benzer şekilde sayfa içeriğine genel bir bakış sunar. Arama motorları başlıkları buna göre analiz eder ve başlıklarda kullanılan anahtar kelimeleri buna göre önemli görür.
Genel olarak, başlıklar H1’den H6’ye hiyerarşik olarak düzenlenmiştir, H1 başlıkları en önemlilerindendir. Bu başlık, sayfanın içeriğini en önemli anahtar kelimelerle özetlemelidir. Bir sayfa her zaman yalnızca bir H1 başlığı içermelidir.
Lütfen H1 başlığını seçerken aşağıdakileri aklınızda bulundurun:
- Sayfa başına sadece bir H1 başlığı olmalıdır.
- Başlıklar hiyerarşisi boşluklar olmadan azalan sırada görünmelidir. (H1 bunu H2 ve benzeri takip eder)
- H1 başlığı sayfa içeriğine sığmalıdır.
- H1 etiketleri alakalı anahtar kelimeler içermelidir.
- H1 etiketindeki metin yaklaşık 120 karakterden uzun olmamalıdır.
- Başlıklar, gezinti öğeleri, bağlantılar vb. İçin değil, içeriği vurgulamak için kullanılmalıdır.
6 – Bold ve Strong Etiketleriyle İlgili Hatalar
Metinde özellikle önemli olan kelimeleri veya cümleleri vurgulamak için, “<strong>” etiketleri ve “<b>” etiketleri kullanabilirsiniz. Bu iki etiket arasındaki tek fark, “bold” etiketin metni kalın harflerle göstermesidir; oysa “strong” etiket, seçilen metni anlamsal olarak vurgulayacak ve bir kelimenin veya metnin bir kısmının önemine işaret edecektir. Bununla birlikte, Google’ın webspam ekibinin başı Matt Cutts’a göre, indeksleme sırasında Google her iki etiketi de aynı şekilde değerlendirmektedir.
Güçlü ve kalın etiketler kullanmak, optimizasyon için kayda değer bir potansiyel sunmasa da, kullanıcının dikkatini önemli unsurlara çekmek iyi bir yöntemdir. Ancak, arama motorları aşırı optimizasyona ve doğal görünmeyen sayfa mizanpajını cezalandıracağından aşırı kullanımdan kaçınmalısınız.
Güçlü ve kalın etiketler kullanırken aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun:
- W3C spesifikasyonu bunları saf mizanpaj öğeleri olarak tanımlamadığından, bold <b> etiketleri yerine <strong> etiketlerinin kullanılması önerilir.
- Yalnızca kısa metin bölümleri, uzun metin blokları olmadan, görsel olarak vurgulanmalıdır.
- En fazla 70 karakter görsel olarak vurgulanmalıdır.
- Metin içindeki görsel vurgulamanın miktarı, toplam metin uzunluğuyla eşleşmelidir.
7 – Frames Etiketi İçeren Sayfalar
Başka bir sayfanın içeriğini veya harici bir web sitesini bir sayfaya yerleştirmek için kullanılan iframe’lerin dışında, frames bir web sayfasını farklı alanlara bölmek için oldukça eski bir yöntemdir. Bunu yapmak için, tek tek karelerin konumunu, boyutunu ve içeriğini tanımlayan bir frames kümesi kullanın.
Arama motorları bir frames kümesinin münferit sayfalarını tespit edebiliyor ve bunları dizine dahil edebiliyorken, pek çok sorun ortaya çıkıyor. Tek tek sayfalar başlık, gezinme menüsü veya altbilgi olmadan dizine eklenir, çünkü bağımsız bir URL olarak erişilebilirler. Bu, tek tek sayfalar artık gerçek çerçeve kümesinde gösterilmediğinden ve tümüyle bağlam dışına alındığından kötü bir kullanıcı deneyimi ile sonuçlanır.
Bu nedenle, çerçeveler daha az ve daha az kullanılırken, bazı kullanım durumlarında iframe kullanımı, örneğin karşılaştırma sayfasını, görüntü veya video öğelerini veya web sayfasının kendisi tarafından basitçe sağlanamayan diğer ortamları gömmek için artmaktadır. Ancak, arama motorlarının iframe kaynağını ayrı bir kaynak / URL olarak gördüğünü ve bu nedenle içeriğin gömme sayfasına atfedilmediğini unutmayın.
8 – Kalıcı Bağlantılar
Kalıcı bağlantılar web site sayfalarının URL yolunu belirler. Canonical etiketi ise bir sayfanın tercih edilen bir sürümünün birden çok URL yapısı yerine seçildiği bir süreçtir.
Sitenizdeki teknik yapıya göre aynı sayfa için birden fazla permalink yapısı bulunabilir.
Örneğin;
1 2 3 |
www.enisozturk.com.tr www.enisozturk.com.tr/index.php www.enisozturk.com.tr/anasayfa |
Bu 3 örnekte de hedef URL ana sayfadır. 3 farklı bağlantı kullanılarak anasayfaya ulaşılabilmektedir. Ancak sitedeki bu karmaşık permalink yapısı arama motorları için hoş karşılanmayabilir. Bu sebeple arama motorlarına hangi URL’nin geçerli olduğu canonical etiketi ile bildirmelisiniz.
Yukarıdaki anasayfa örneği için meta canonical etiketi aşağıdaki gibi olmalıdır;
1 |
<link rel="canonical" href="https://www.enisozturk.com.tr" /> |
Yukarıdaki canonical etiketini kullanarak, arama motorlarının /index.php ve /anasayfa url’lerini görmezden gelmesini ve ana sayfa için tercih edilen sürümün www.enisozturk.com.tr bağlantısı olduğu söyledik.
Meta canonical kullanarak arama motorlarına aynı veya benzer sayfa URL’si yerine bir sayfa URL’si tercih etmeleri konusunda bilgi vererek yinelenen içeriğin önlenmesine yardımcı olur. Bu sebeple sitenizdeki tüm sayfalarda canonical etiketi kullanmayı unutmayın.
Canonical etiket kullanımı dışında sayfanızdaki kalıcı bağlantılarda SEO açısından oldukça önemlidir. Kalıcı bağlantılarınızı mümkün olduğunda kısa, anlamlı ve içinde anahtar kelime barınacak şekilde ayarladığınızdan emin olun.
Örneğin; Profesyonel SEO Uzmanı sayfasına sahip olduğunuzu düşünelim. Aşağıdaki örnekteki iki URL’de aynı sayfayı açıyor. Ancak üst satırdaki URL’de kullanıcı gideceği sayfayı önceden tahmin edebiliyorken, alttaki URL’de kullanıcı hangi sayfaya gideceğini öngöremiyor.
1 2 |
www.enisozturk.com.tr/seo-uzmani www.enisozturk.com.tr/2021/sayfa/132456798316549873 |
SEO uyumlu bir URL yapısına sahip olmak için 70 karakterden az, içinde odak anahtar kelimeler bulunan ve anlamlı bağlantılar oluşturmaya özen gösterin.
9 – Görseller için Eksik Alt, Title Etiketleri
Görsellerin Alt özellikleri, arama motorlarına katıştırılmış görüntü hakkında değerli bilgiler sağlayan ve arama motorlarının görüntüleri analiz etmesini ve bir anahtar kelime veya konu alanına tahsis etmesini kolaylaştıran alternatif görüntü açıklamalarıdır.
Ayrıca, resim yüklenemiyorsa, alternatif resim açıklamasındaki metin bunun yerine tarayıcıda görünecektir. Ek olarak, alt niteliklerdeki görüntü açıklamaları ses tarayıcıları tarafından desteklenir ve okunur. Bu, daha sonra bir web sitesinin içeriğini anlayabilen görme engelli kişilerin erişimini sağlar.
Ayrıca, resminize net ve anlamlı bir dosya adı vermek de faydalıdır. Arama motorları, resminizi daha iyi yorumlayabilecektir, bu da Google’ın resim araması yoluyla daha yüksek ziyaretçi sayısına neden olabilir. Bir resim bir kedi gösteriyorsa, örneğin, dosya adı “kedi.jpg” olmalıdır “RSM001.jpg“ değil.
SEO uyumlu görsel optimizasyonu için aşağıdaki makaleyi de incelemenizi tavsiye ederiz.
WordPress Görsel Optimizasyonu Nasıl Yapılır? (Görsel SEO ve Performans için)
10 – Çok Büyük Boyutlu Sayfalar
Mobil cihazlar için çok yüksek bir sayfa yükleme süresi sağlayabileceğinden, çok büyük HTML sayfalarından her zaman kaçınılmalıdır. Genellikle satır içi CSS veya JavaScript kullanımının aşırı kullanılması ve görüntülerin doğrudan HTML koduna SVG olarak gömülmesi çok büyük HTML sayfalarının nedenidir. Google PageSpeed aracını kullanarak geç yüklenen kaynakları tespit edebilir ve gerekli yönergeleri takip edebilirsiniz.
Ayrıca çok büyük boyutlu sayfalar Google tarama bütçesi açısından da olumsuz bir durum oluşturmaktadır.
11 – HTTPS Olmayan Sayfa Kaynakları
Sayfalarınıza yalnızca HTTPS olan kaynakları gömün, aksi halde web sitesinin tamamı, tarayıcılar tarafından “Güvenli değildir” ilgili uyarı mesajlarını görüntüler. Ayrıca web sitenizin tüm sürümlerinde SSL yönlendirmesi yapmayı unutmayın. Konuyla ilgili aşağıdaki makaleden “Htaccess ile 301 SSL Yönlendirme” bölümünü inceleyin.
12 – Yavaş Tepki Süreleri
Bir web sayfasının tepki süresi Google tarafından kalite faktörü olarak kabul edilir. Hızlı sayfalar iyi bir kullanıcı deneyimi sağlarken yavaş sayfalar kullanıcıları rahatsız eder. Bu nedenle, web sayfalarınızın hızlı bir şekilde yüklendiğinden emin olmalısınız. Ayrıca, Google Bot web sayfalarınızı daha hızlı tarayabilir ve böylece Google dizinine daha hızlı ekleyebilir. Hızlı sayfalarda Google, çözülen hata düzeltmelerini daha hızlı algılayabilir ve web sayfanız daha hızlı sıralanır.
Ayrıca web siteniz için Google hızlandırılmış sayfaları kullanmak mobil sitenizin daha hızlı açılmasını sağlayacaktır. Google AMP kurma adımları için aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.
Ayrıca daha iyi bir kullanıcı deneyimi için lazy load görsel ertemeyi kullanabir, web site sunucunuzda Gzip sıkıştırma ve tarayıcı önbellekleme özelliklerini aktif ederek kullanıcılarınıza daha hızlı bir web sitesi deneyimi sunabilirsiniz. Konuyla ilgili aşağıdaki makaleleleri inceleyin.
Optimizasyon İpuçları:
Arama motoru botlarının web sitenizi doğru bir şekilde indexlediğinden emin olmak için her zaman teknik problemlerden kaçınılmalıdır. Ayrıca, çok sayıda teknik hata, kalitesiz bir sitenin işaretidir ve sadece arama motoru robotlarını değil, aynı zamanda ziyaretçilerinizi de hayal kırıklığına uğratmış olursunuz.
Web sayfalarınızın birbirine doğru şekilde bağlandığından ve ziyaretçilerin silinmiş 404 sayfasına yönlendirilmediğinden, sunucu hatası olmadığından (5XX durum kodları), web sitenizin sunucudan kısa bir sürede yanıt aldığından emin olun (zaman aşımları) ve arama motorları tarafından analiz edilemeyen içeriğe bağlantı vermemelisiniz. Yasal uyarılar, veri gizliliği gibi sayfalarınızda noindex meta etiketi bulunuyorsa, bu sayfaların bağlantılarında “nofollow” etiketi kullanmalısınız.
Web sitenizin teknik SEO konusunda desteğe ihtiyacı varsa Kukumav.Net profesyonel SEO hizmeti ile yükselişe geçin!
Kukumav.Net müşterinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş profesyonel web tasarım, arama motoru optimizasyonu (SEO), Google Ads reklamları, sosyal medya reklamları ve grafik tasarım hizmetleri sunmaktadır.
Gerçekten çok faydalı oldu, teşekkürler.
Önemli ayrıntılara değinmişsiniz, oldukça faydalıydı, teşekkür ederim.
Comments are closed.