Google gibi arama motorlarında üst sıralarda yer almak isteyen web siteleri SEO uyumlu makale yazmanın önemini yeni yeni fark ediyor. Ülkemizde içerik olarak da bilinen makaleler web sitelerinde yer alan yazılı metinlere verilen isimlerdir. Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır misali her web sitesi sahibi ya da her içerik yazarı SEO uyumlu makale konusunda farklı fikirlere sahip oluyor.
Dünyanın en büyük arama motoru olan Google’ın en büyük amacı internet kullanıcılarına aradıkları bilgiyi pratik ve en doğru şekilde sunmaktır. Bu yüzden de web siteleri içerik oluştururken hem Google’ın isteklerini hem de kullanıcıların özelliklerini dikkat ederek hareket etmelidir.
Birçok kişi anahtar kelimelere boğulan yazıların arama motorlarında sıralama alacağını düşünüyor. Sürekli olarak anahtar kelimelere boğulan yazıların okunabilirliği ciddi oranda düşüyor ve web sitesi üst sıralarda çok kalıcı olamıyor.
Sizin için bu yazımızda kapsamlı bir rehber hazırladık. SEO uyumlu makale nasıl yazılır, SEO uyumlu makale yazarken nelere dikkat edilmesi gerekir gibi tüm soruların cevaplarını burada sizlere vermeyi umuyoruz.
İçindekiler
SEO Uyumlu Makale Nedir?
SEO uyumlu makale, web sitenizde yer alan makalelerin arama motorlarında üst sıralarda bulunması ve siteye daha fazla organik trafik çekebilmek amacıyla belirli kurallar dahilinde yazılan yazılardır. Belirlenen site içi SEO kurallarına web site sayfalarında ne kadar fazla uyulursa, Google ilgili web sitesini o kadar üst sırada yer verecektir.
Dijital dünyada içerik derken sadece metinleri anlamamalısınız. Görsel ve sesli tüm internet ortamında bulunan dokümanlar içerik olarak nitelendirilir. Dijital dünyada her zaman “içerik kraldır” anlayışı bulunuyor. İnternette yer alan tüm içeriklerin birbirinin kopyası olması ve kullanıcıların nitelikli arama deneyimi yaşayamaması üzerine içeriklerin nitelikli olması çok önemli bir hale geldi.
SEO Uyumlu Makalelerin Özellikleri:
SEO uyumlu makale oluşturmak istiyorsanız öncelikle makale içeriğinin hangi özelliklere sahip olması gerektiğine belirlemelisiniz. Böylece yazdığınız ya da değerlendirdiğiniz her makalede SEO uyumunu kolayca bulabilirsiniz. SEO uyumlu makalelerde bulunması gereken özellikler adım adım aşağıdaki gibidir:
Özgün İçerik
Bir SEO uyumlu makale mutlaka %100 özgün olmalıdır. Yani başka bir web sitesinden alınarak, olduğu gibi kopyalanıp yapıştırılan içerikler kopya olarak kabul edildiği için Google açısından hiçbir değeri olmaz. Bu yüzden bir makale sıfırdan yazılmalı ve mutlaka özgünlük testine sokulmalıdır. Eğer içeriklerinizi kendiniz üretmiyorsanız, ücretli ve ücretsiz araçlarla içeriğinizin özgün olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Makale Uzunluğu
SEO uyumlu makalelerde uzunluk yani kelime sayısı da çok önemlidir. Google olabildiğince nitelikli içeriklere sahip olmanıza önem veriyor. Makalenin uzunluğu konuya göre değişiklik gösterir. Bazı makaleler için 500 kelime çok uzunken bazı makalelerde 1500 kelime dahi yeterli olmayabilir. Bu sebeple bir konuyu anlatırken, kaç kelime kullanmanız gerekiyorsa o kadar kullanın. Gereksiz ve yinelenen içerikten uzak durun.
Yetkinlik
Web sitenize bir makale ekliyorsanız mutlaka bilgilendirici olması gerekiyor. Çünkü arama motorlarında belirli sorularına cevap arayan ziyaretçiler istedikleri bilgilere kısa yoldan ulaşmak istiyor. Bu yüzden içeriğiniz kendi konusunda nitelikli ve yeterli bilgilere sahip olmalıdır. Kullanıcılar makaleden ne kadar bilgi alabiliyorsa içerik o oranda değerlidir. Bu sebeple içerik oluştururken, yetkin olduğunuz konularda yazmaya özen gösterin. Bunu yaparken konunun uzmanı kişilerden de destek almayı ihmal etmeyin.
Okunabilirlik
SEO uyumlu içerik hazırlayacaksanız uzunluk, bilgi vericilik ve özgünlük gibi özelliklerin yanında okunabilirlik de çok önemlidir. Anahtar kelimelerle doldurulan, cümle yapısı bozuk olan ve akıcı olmayan makalelerden ziyaretçiler hemen sıkılır ve siteden çıkar. Hemen çıkma oranınızın yüksek olması, web sitenizin arama motoru sıralamasını da olumsuz etkiler. Okunabilirlik içerik için en önemli SEO uyumu kriterleri arasındadır.
Anahtar Kelime Kullanımı
Anahtar kelimeler internet kullanıcılarının arama motorlarında bilgiye ulaşmak için yazdıkları ifadelerdir. Yazınızda mutlaka insanların Google’a yazabilecekleri ifadeler geçmelidir. Konu başlığınızı ve içerik anahtar kelimelerinizi seçerken, kullanıcı arama niyetini dikkate almalısınız. Böylece botlar da sizin içeriğinizin arayan kişi için yararlı olacağını düşünerek daha önde yer almasını sağlayabilir. Anahtar kelime oranı, kullanım sıklığı gibi birçok unsura da dikkat edilmelidir.
SEO Uyumlu Makale Yazma Adımları:
Blog içerikleri hazırlamak beceri gerektirir. Ziyaretçilerinizin ilgisini çekmek için içeriğinizin yapısını düşünmeli ve eğlenceli tutmalısınız. Okuyucular bir makaleyi beğenir ve yararlı bulursa, onu başkalarıyla paylaşmaya çok daha meyilli olacaklardır ve bu, sıralamanızı artıracaktır.
SEO uyumlu makale yazarken içerikte bulunması gereken özelliklere değindik. Şimdi bir makaleyi yazarken hangi adımları izlemeniz gerektiğini inceleyelim. Bu adımlar kişiye göre değişiklik gösterse de bizler özellikle SEO uyumlu makale yazma konusunda yeni olan ziyaretçilerimize bir rehber niteliğinde olacağını düşünüyoruz.
İşte adım adım SEO uyumlu makale yazma aşamaları:
1. Anahtar Kelime Analizi Yapın
SEO uyumlu makale yazabilmek için öncelikle anahtar kelime analizi yapmanız gerekir. Oluşturacağınız içeriğin konusuyla ilgili olan anahtar kelimeleri çeşitli araçları kullanarak bulabilirsiniz. Anahtar kelime analizinde kullanıcıların içeriklerinizi hangi kelime gruplarıyla arattıklarını görebilirsiniz. Anahtar kelime analizi için ücretli ya da ücretsiz çok sayıda araç kullanabilirsiniz.
Sizin için birkaç araç belirtelim;
- Ücretsiz kaliteli bir anahtar kelime planlayıcı istiyorsanız bizzat Google Ads tarafından hizmete sunulan Google Keyword Planner aracından https://ads.google.com/intl/tr_tr/home/tools/keyword-planner/ sayfasını ziyaret ederek kontrol edebilirsiniz.
- Ücretsiz özel bir anahtar kelime planlayıcı arayanlar https://neilpatel.com/ubersuggest/ kullanabilirler.
- Profesyonel olarak çalışıyorsanız en kaliteli ücretli anahtar kelime planlayıcılar arasında https://ahrefs.com/keywords-explorer bulunmaktadır.
- Anahtar kelime araştırmasında bizzat Google’ın ilgili aramalar bölümünü ve Youtube aramadaki önerileri de tercih edebilirsiniz.
Anahtar kelime analizi ile ilgili daha kapsamlı bilgi almak için aşağıdaki makaleyi incelemenizi tavsiye ederiz.
2. Google’da Üst Sıralardaki Rakiplerin İçeriklerini İnceleyin
SEO çalışmalarında rakip analizi çok önemli bir yere sahip olduğu için makale yazarken de Google’da özellikle ilk sıralarda yer alan rakiplerin içeriklerini de incelemelisiniz. Rakiplerinizin kullandığı anahtar kelime grupları, alt başlıklar, içerikte yer verdiği bilgiler iyi incelenmelidir.
3. Ana Başlık ve Alt Başlıklarınızı Belirleyin
İçerik planlarken ana başlık ve alt başlıkların mutlaka ilgi çekici olması gerekiyor. Bunun için yapmanız gereken ana başlık ve alt başlık belirleme olmalıdır. Anahtar kelime analizi sonrasında alt başlık olmaya uygun olan ifadeleri işaretleyebilirsiniz. Aynı zamanda üst sıralardaki rakiplerin de kullandığı alt başlıkları kullanabilirsiniz. İçeriğinizde ana başlık dışında alt başlık kullanımı hem okunabilirliği kolaylaştırır hem de Google gözünde daha değerli bir içerik oluşturmanızı sağlar.
4. Makalenizin Konusuyla İlgili Araştırmalar Yapın
Bir makale yazarken Google sizin en büyük yardımcınız olacaktır. Yazacağınız konuyla ilgili detaylı bir araştırma yapmanız gerekir. Bunun için de yazacağınız konu ve başlıkları Google’a yazarak biraz okuma yapmalısınız. Özellikle bilgilendirici bir içerik hazırlayacaksanız mutlaka araştırma yapmalısınız. Bildiğiniz bir konuda içerik oluşturacaksanız yazım hatası olmasına dikkat etmeniz yeterli olur.
5. İçeriğinizi Planlayın ve Yazmaya Başlayın
İçeriğinizde kullanacağınız anahtar kelimeleri belirlediniz. Daha sonra rakip analizi yaparak alt başlıkları da oluşturdunuz. İçerikle ilgili araştırmalardan sonra makale uzunluğu, bahsedilecek konuları içeren bir içerik planı oluşturun ve hemen yazmaya başlayın. Başkası için içerik üretiyorsanız, içerik planı oluştururken size verilen bilgileri de dikkate alarak hareket etmelisiniz.
6. Mevcut İçeriğinize Dahili Bağlantı Verin
Mevcut makalenize benzer konuda daha önce başka içerikler de yayınladıysanız, yeni yazdığınız makaleye bu gönderilerden bağlantı vermeyi unutmayın. Konuyla ilgili otorite sağladığınız için yeni blog yazılarınız ve diğer yazılarınız daha güçlü hale gelecektir. Mevcut gönderinizden alakalı diğer makalelerinize dahili bağlantı vermek sıralamanız için önemlidir. Ayrıca alakalı bir konuyla ilgili diğer içeriklerinize bağlantı vermenin ziyaretçileriniz için de harika olduğunu unutmayın, çünkü okuyucularınız bu konuyla alakalı diğer yazılarınızı da okumak isteyebilirler. Böylece dahili bağlantı vermek kullanıcılarınızın web sitenizde gezinmelerine de yardımcı olur.
Dahili bağlantılarla alakalı daha kapsamlı bilgi almak isterseniz bu konuyla alakalı hazırladığımız https://www.kukumav.net/blog/dahili-baglanti-nasil-kurulur/ makalemizi mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.
7. Makalenizi Tamamladıktan Sonra Birkaç Kez Okuyun
Makale yazarken mutlaka dikkat edilmesi gereken noktaların başında okunabilirlik, yazım ve noktalama yanlışı olmaması gibi durumlar gelir. Bu sebeple içeriğinizi yazdıktan sonra birkaç kez okumalısınız. Yazım ve noktalama yanlışı olup olmadığını anlayabilmek için Word dosyasında hata bölümünü açabilirsiniz. Böylece kolayca Türkçeye uygun olmayan ifadeleri düzeltebilirsiniz.
Gönderinizi yayınlamadan önce, eğer ekibinizde başka birileri varsa onların da okumasını isteyin. SEO uyumlu olarak hazırladığınız makalenizi, anlayıp anlamadıklarını sorun ve onlardan yazım ve dilbilgisi hatalarını düzeltmelerini isteyin. Bu şekilde, ihtiyacınız olan her şeyi ele alıp almadığınızı kontrol edebilirsiniz.
8. İçeriğinizi Özgünlük Testine Sokun
Makalenizi tamamladıktan sonra mutlaka özgünlük testine sokmanız gerekiyor. Eğer başkası için içerik üretiyorsanız, çalıştığınız hiçbir müşteriniz kopya olan içeriği satın almak istemez. Bu sebeple onlardan önce sizlerin de ücretli veya ücretsiz kontrol araçlarından bir sorgulama yapmanızda yarar var.
Özgünlük testi yapabileceğiniz bazı araçlar şöyledir;
- Kopyakontrol.com (300 Kelimeye kadar ücretsiz, Türkçe içeriklerde çok nitelikli sonuçlar verir.)
- Smallseotools.com
- Plagiarisma.net
- Seotoolstation.com
9. SEO Eklentileri Kullanın
WordPress altyapısına sahip bir web siteniz varsa Rank Math SEO, Yoast SEO veya All in One SEO Pack gibi gelişmiş WordPress SEO eklentilerini kullanabilirsiniz. Bu SEO eklentileri, makalenizi analiz ederek, okunabilir ve SEO dostu blog yazıları yazmanıza yardımcı olur. Odak anahtar kelimenizi belirledikten sonra eklenti, gönderinizin optimize edilip edilmediğini veya hala geliştirilmesi gerekip gerekmediğini kontrol ederek size önerilerde bulunur. Makalenizdeki genel SEO puanının iyi olması için her noktanın yeşil olması gerektiğini unutmayın.
Eğer hangi SEO eklentisi tercih edeceğinizden emin değilseniz, bu konuyla ilgili hazırladığımız https://www.kukumav.net/blog/rank-math-yoast-all-in-one-karsilastirmasi/ eklenti karşılaştırma makalemizi inceleyebilirsiniz.
Arama Motorlarında Rakiplerin Önüne Geçmenin Püf Noktaları:
SEO uyumlu makaleyi nasıl yazacağınızı buraya kadar anlattık. Şimdi artık sizler de arama motorlarında üst sıralara çıkacak içerikler oluşturabilirsiniz. Ancak buradan sonra işin bir de teknik boyutuna gelelim. Herkes web siteleri için içerik yazıyor ancak çok ince noktalar makalenin rakiplerinin önüne geçmesine yardımcı oluyor. SEO uyumlu içerik hakkında bilinmesi gereken püf noktalar şöyledir;
İçerik Başlığı
Makale yazarken içeriğin başlığı çok titiz seçilmelidir. Öncelikle başlık ziyaretçileri çekebilmek için ilgi çekici olmalıdır. Google açısından da başlıkta anahtar kelime bulunmalıdır. Ayrıca makalenizin ana başlığını <h1> etiketi ile oluşturmalı ve 120 karakter uzun olmamasına dikkat etmelisiniz.
Anahtar Kelime Yoğunluğu
SEO uyumlu makale yazarken anahtar kelimeleri bol bol kullanmak çok yanlış bir stratejidir. Bu strateji sizlere kısa vadede başarı sağlasa da uzun vadede sıralamanızı olumsuz etkileyecektir. Anahtar kelimelerinizi tekrar etmek yerine eş anlamlı veya yakın alternatifleri kullanmak doğru olabilir. İçeriğinizin organik ve doğal bir şekilde ilerlemesi için anahtar kelime %1 ile %2.5 arasında kullanılmalıdır. Başka bir deyişle her 100 kelimede 1-2 defa anahtar kelimeye yer verebilirsiniz. Daha az veya daha çok kullanmak içeriğinize zarar verebilir.
Paragraf Uzunluğu
Bir makalenin okunabilirliğini arttıran en önemli unsurlardan biri geri planda olan paragraf uzunluğudur. Okuyucunun yazının tümünü okuyabilmesi adına ortalama 40-60 kelime arasında paragraflar yazılmalıdır. Her paragraf ortalama 80-90 kelimeye kadar da çıkabilir. Bir paragraf 100-120 kelimeyi geçerse hem arama motorları hem de okuyucuların gözünde değeri düşebilir.
Doğru İçerik Uzunluğu
Google her zaman uzun ve detaylı anlatıma sahip içeriklere değer verir. Çok kısa içerikler Google üzerinde değer bulmayabilir. Bunun için içeriğiniz en az 300-600 kelime arasında yazmaya özen gösterebilirsiniz. 1000-1500-2000 kelimelik makaleler sizlere büyük katkı sağlayacaktır. Ancak içeriklerinizin uzunluğu tamamen konunun durumu, rakip içeriklerin uzunluğu gibi unsurlara bağlı belirlenir. Makaleyi uzatırken anlatım tekrarına düşmek okunabilirliği düşürecektir.
Heading Etiketi Kullanımı
SEO uyumlu içerik oluştururken arama motorlarının içeriği algılayabilmesi için en teknik detaylardan biri heading etiketi yani başlık etiketi kullanılmasıdır. Başlıkları sırasına göre H1, H2 ve H3 olarak kullanmalısınız. H1 ana başlık olurken H2 alt başlıklar, H3’ler ise alt başlıkları düzenlemek için kullanılan bölümlerdir. Alt başlıklarda da ana anahtar kelime ve yardımcı anahtar kelimelere yer vermeye özen göstermelisiniz.
Doğru Alt Başlık Kullanımı
Her ziyaretçi bir web sitesine girdiğinde ana başlık ve alt başlıklara bir göz gezdirir. Bu yüzden alt başlık kullanımı SEO uyumlu makale açısından çok gereklidir. Alt başlıkların tamamında farklı noktalara değinerek ziyaretçilerinizin hemen çıkma oranını lehinize çevirebilirsiniz. Aynı zamanda hedeflediğiniz kelime ağını çoğaltarak daha fazla organik ziyaretçiye hitap edebilirsiniz. Semantik alt başlık kullanımı önerilen yöntemler arasında bulunuyor. 300-500 kelimelik bir içerikte 2-4 arasında alt başlık kullanımı ideal olur.
Anlatım Dili
Her içeriğin anlatım dili çok önemlidir. Blog içerikleri oluşturacaksanız daha samimi ve sıcak bir dil kullanabilirsiniz. İkinci tekil ve çoğul kullanım yani sen dili blog içeriklerinde daha çok ilgi görebilir. Kurumsal bir metin hazırlıyorsanız anlatım diliniz resmi ve kurumsal olmalıdır. Bu durumda karşınızda biri varmış gibi yazmanız yanlış olacaktır.
İçeriğinizin anlatım dili kullanıcıların size olan güveninde etkilidir. Anlatım dili hedef kitleye göre de belirlenmelidir. Hedef kitlenin yaşı, sosyo-ekonomik durumu burada etkilidir. Çocuklar için bir içerik yazıyorsanız eğlenceli olması gerekirken teknik bir içerikte kullanacağınız kelimelerin biliniyor olması gerekir.
Anlam Bütünlüğü Sağlama
Bir içerikte okunabilirliği arttıran en önemli unsurların başında anlam bütünlüğü gelir. İçeriğinizin mutlaka anlam bütünlüğüne sahip olması gerekiyor. Bunun için de ilgi çekici bir giriş sonrasında doğru bir sırada gelişme bölümü açıklanmalıdır. En sonda ise kullanıcıyı eyleme çağıran, harekete geçirici ifadelere yer vermelisiniz.
Yazım ve Noktalama Kurallarına Uygunluk
SEO uyumlu içerikte yazarların en çok ihmal ettiği nokta yazım ve noktalama kurallarına uygunluktur. Web sitenizin kalitesi ve kurumsal yapısı kullanıcı gözünde yazım ve noktalama kurallarıyla sağlanır. SEO uyumlu makale için değişmez bir kural olmasa da kullanıcı deneyimi için kelimelerin doğru yazımı, noktalama işaretlerinin yerinde kullanımı çok önemlidir. Bilmediğiniz kelimeler için TDK üzerinden kontrolde bulunabilirsiniz.
Okunabilirlik ve Kullanıcı Deneyimi
Google bir web sitesine üst sıralarda yer verirken kullanıcıların beğendiği ve işine yaracak içeriklere daha fazla önem verir. Bu yüzden makaleleriniz kaliteli bilgiler içermeli, ziyaretçilerinizin soru işaretlerini cevaplamalıdır. Yeterli paragraf uzunluğu olan, anahtar kelimelerin güzel dağıldığı içerikler daha okunabilir olur. Okunabilir içerikler yüksek kullanıcı deneyimi demektir ve bu durum da arama motorlarının içeriğinize değer vermesinde çok önemlidir.
Doğru URL Kullanımı
Web sitenizde paylaşacağınız içeriğin SEO uyumlu olması için URL yapısına da dikkat edilmesi gerekir. URL içinde mutlaka anahtar kelime geçmelidir. URL 60-50 karakter arasında olmalıdır. Aynı zamanda kısa, net ve akılda kalıcı bir URL’ye yer vermelisiniz.
Meta Başlığı
İçeriğinizin meta başlığı, yazının başlığından daha farklıdır. Google arama sonuç sayfalarında (SERP) daha etkili bir görünüm için meta başlığı kısa, ilgi çekici ve net ifadelerden meydana gelmelidir. İçeriğinizi ifade edecek kelimelere yer verebilir ya da okuyucuların ilgisini çekecek soru cümleleri kullanabilirsiniz.
Başlıklar 3-6 kelime arasında olmalıdır. SEO kriterleri gereği boşluklarla birlikte en fazla 60 karakter olmalıdır. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki makaleyi incelemenizi tavsiye ederiz.
Meta Açıklamaları
Yazılan içeriğin arama sonuçlarında özeti şeklinde olan meta açıklamaları 130-140 karakter arasında olmalıdır. Anahtar kelimenin mutlaka kullanılması gereken meta etiketlerinde içeriğiniz hakkında net bilgilere yer vermelisiniz. Mümkünse anahtar kelimeye açıklamanın başında yer vermelisiniz.
Site İçi Linkleme
Bir web sitesinde ziyaretçilerin daha uzun süre vakit geçirmesi için site içi linkleme önemlidir. Her yazınızda 2-3 tane kadar site içi linke yer verebilirsiniz. İçeriğinizle alakalı olan diğer makalelere link vermeniz ziyaretçilerin web sitenizde daha uzun süre kalmasını sağlar. Yazınızın uzunluğuna göre site içi link sayısı da artabilir.
Site içi linkleme ile ilgili aşağıdaki makaleleri de mutlaka incelemenizi öneririz.
Görsel Alt Etiketi Kullanımı
Makalede kullanılan görseller üzerinden de ziyaretçi çekebilirsiniz. Bunun için her görsele uygun bir alt etiket kullanmalısınız. Alt etiketler mümkünse anahtar kelimeleri ve yardımcı anahtar kelimeleri barındırmalıdır.
Etiket Kullanımı
Etiketler doğru kullanıldığında gerçekten harika sonuçlar verebilir. Makale sonunda yer alan etiketler ziyaretçilerin sitede daha uzun süre gezinmesine yardımcı olur. Ancak kopya içerik oluşturacağı için etiket sayfalarını nofollow olarak ayarlamayı düşünebilirsiniz.
Görsel Kullanımı ve Görsel Optimizasyonu
Oluşturduğunuz içerikleri ilgi çekici hale getiren diğer bir özellik ise multimedya ögeleridir. Öncelikle içeriklerinizde paragrafların aralarında bilgi verici ve eğlenceli görsellere yer verin. Video, slayt, gif, infografik gibi birçok görsel ögeye yer verebilirsiniz. Site hızı için görsel optimizasyonunu yapmayı unutmayın. Ayrıca kaliteli ve yüksek çözünürlüğe sahip görseller her zaman sizi öne çıkaracaktır.
Web sitenizdeki görsellerin optimizasyonu ile ilgili daha kapsamlı bir anlatım için aşağıdaki makalemizi mutlaka incelemenizi öneririz.
WordPress Görsel Optimizasyonu Nasıl Yapılır? (Görsel SEO ve Performans için)
SEO Uyumlu Makale Yazmada Kendi Deneyimlerimiz
SEO uyumlu makale yazma konusu herkese göre farklılık gösterebilir. Belirli noktalar aynı olsa da bazı noktalarda görüş ayrılıkları olabiliyor. SEO uyumlu içerik yazma konusunda burada sizlerle kendi görüşmelerimizi paylaşmaya odaklanacağız.
SEO uyumlu içerik hakkında bizim yorumlarımız şu şekildedir;
- Bir makale yazarken ilk cümlede mutlaka ana anahtar kelimeye yer verin. Google ilk 80-100 kelime içinde anahtar kelimeyi görmek ister. Biz mümkünse anahtar kelime ile içeriğe giriş yapmanızı öneriyoruz.
- Anahtar kelime gruplarının bold ya da italik yapılıp yapılmayacağı SEO uzmanları tarafından da çok tartışılan konuların başında geliyor. Biz her anahtar kelimeyi en az bir defa bold yapmanızın yararlı olabileceğini, zararının olmayacağını düşünüyoruz. Ancak her anahtar kelime grubunu bold yaparak içeriğin okunabilirliğini düşürmeyin.
- İçeriklerinizde elbette ki “ama, fakat, ve, ile” gibi bağlaçları “gibi, kadar, ile” gibi edat gruplarını kullanıyorsunuz. Ancak çok yoğun olarak edat ve bağlaçlara yer vermemenizi öneriyoruz. Özellikle anahtar kelimeden daha fazla bu ifadeler geçerse yazınız Google gözünde yanlış değerlendirilebilir. Bu durum yazıdaki diğer kelimeler için de geçerlidir.
- SEO uzmanlarının makale başlangıçlarında klişe olarak değerlendirdiği “günümüzde, ülkemizde, gelişen teknolojiyle birlikte” gibi ifadeler bulunuyor. Bu ifadelerin acemilik dönemine has olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden özellikle “gelişen teknolojiyle birlikte” ifadesi ziyaretçi gözünde de olumsuz değerlendirilebilir. (Bu madde SEO uyumuyla direkt olarak ilgili değildir.)
- Blog sayfanız için makale içerikleri oluşturuyorsanız son kısımda içeriğinizin bir özetine yer verin. En son kısımda “sonuç, sonuç olarak, özetle, kısaca, bitirirken…” gibi ifadelere yer vererek bunu ortaya koyabilirsiniz. Sonuç kısmında okuyucuya kısaca bilgi verebilir ve yazınızı kısaca özetleyebilirsiniz. İçeriklerinizde bağlaç olan geçiş ve bağlantı ifadelerinin belirli oranda kullanılması da SEO açısından olumludur.
- Anlatım dili ve yüklem çekimi çok önemlidir. Cümle sonlarında sürekli olarak “maktadır, mektedir” gibi bir çekim kullanırsanız bu yazıyı sıkıcı hale getirebilir. Bunun yerine şimdiki zaman, gelecek zaman gibi çekimlere de yer verebilirsiniz.
- WordPress tabanlı bir siteye sahipseniz, Rank Math SEO, All in One SEO ve Yoast SEO gibi eklentiler kullanabilirsiniz. Bu eklentilerin yönergelerine uyumlu içerikler yazarsanız daha değerli ve SEO açısından kabul görebilir içerikler oluşturabilirsiniz.
- Cümleleriniz çok uzun olmasın. Bir paragraf boyunca tek bir cümle olması okunabilirliği olumsuz etkiler. Mümkünse içerikleriniz 8-12 kelimelik cümlelere sahip olsun.
- Anahtar kelimeleri yazının içine yaymayı sakın unutmayın. İlk cümlede mutlaka yer alması gereken anahtar kelime diğer kısımlarda orantılı bir şekilde dağılmalıdır.
- SEO uyumlu içerik yazımı sırasında özgünlük en önemli kriterlerden biridir. Ancak bazı durumlarda farklı sitelerden yararlanabilirsiniz. Web sitenizde dış linkler (harici bağlantı) oluşturmanız da etkili bir SEO taktiğidir. Bu yüzden yararlandığınız kaynakları yazınızın sonunda belirterek link vermeyi de ihmal etmeyin. Bu arama motorlarına karşı samimiyetinizi arttıracaktır.
- Makale okunabilirliğini arttırmak adına maddeleme yapmalısınız. Hem okuyucular hem de arama motorları uygun olan yerlerde maddeleme yapılan içerikleri olumlu değerlendirir.
SONUÇ OLARAK;
SEO uyumlu makale yazmanın en önemli püf noktaları arama motoru kurallarına uymak, Semantik SEO stratejisi belirlemek, anahtar kelimeleri doğru oranda kullanmak ve yazıya doğru serpiştirmek, yapısal özelliklere dikkat etmek, bilgi verici ve yeterli uzunlukta içerik oluşturmak gibi durumlardır. Unutmayın kullanıcı deneyimi Google sıralamaları için her şeydir. Bu yüzden ziyaretçilerinize doğru, nitelikli ve yeterli bilgi veren, okunabilir, yazım ve noktalama kurallarına uyan içerikler oluşturun. Böylece insanlar web sitenizde vakit geçirmekten zevk alacaktır. Bundan sonrası tamamen sizin SEO uyumlu makale yazma deneyiminize kalıyor.
Son olarak web sitenizin SEO çalışmaları ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, SEO çalışmalarına yeni başlayanlar için hazırladığımız aşağıdaki kapsamlı SEO rehberini incelemenizi öneririz.
Kapsamlı SEO Rehberi: SEO Nedir? Nasıl Yapılır? (Yeni Başlayanlar için)
Bu makalemiz sizin için yararlı olduysa sosyal medya hesaplarınızda paylaşırsanız çok seviniriz. Ayrıca güncel içeriklere anında ulaşmak için Facebook, Twitter ve Youtube kanalımızı takip etmeyi unutmayın. SEO uyumlu makale yazma konusunda sorularınız ve fikirlerinizi yorumlar bölümünde bizimle paylaşabilirsiniz.
Kukumav.Net müşterinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş profesyonel web tasarım, arama motoru optimizasyonu (SEO), Google Ads reklamları, sosyal medya reklamları ve grafik tasarım hizmetleri sunmaktadır.
Çok teşekkür ederim SEO uyumlu makale nasıl yazılır diye bilgi paylaştığınız için.
SEO hakkında daha geniş bir bilgi edinmek için ziyaret ettiğim diğer sitelerde hiçbir şey öğrenmediğimi fark ettim. Kukumav bana SEO konusunda çok kapsamlı bilgi edinmemi sağladı. Teşekkürler Kukumav.Net
Comments are closed.