WordPress tabanlı bir web siteniz varsa yüklemeniz gereken ilk eklentilerden biri Rank Math SEO eklentisidir. Ücretsiz olarak kullanılabilen Rank Math SEO eklentisi sayesinde WordPress web sitenizin SEO ayarlarını kolay ve ücretsiz bir şekilde yapılandırabilirsiniz. Şimdi Rank Math SEO ayarları makalemizi okumaya devam ederek sitenizi kolayca optimize etmeyi öğrenin.
İçindekiler
Rank Math SEO Nedir?
Rank Math SEO; WordPress tabanlı web siteler için hazırlanmış, birçok kullanışlı özelliğe sahip en güçlü, en kolay ve ücretsiz bir SEO eklentisidir. Rank Math içinde barındırdığı bir çok modülle web sitenizin içerik kalitesini arttırmanıza yardımcı olarak web sitenizin SEO dostu olmasına yardımcı olur. Böylece arama motorlarında daha üst sıralarda konumlanmanızı sağlar. En iyi optimize edilmiş Rank Math SEO ayarları için aşağıdaki yönergeleri izleyin.
Rank Math SEO Kullanımı
Rank Math eklentisinde, Yoast SEO ve All in One SEO eklentisinden çok daha fazla özelliğin bulunduğunu söylemek yanlış olmaz. Diğer WordPress SEO eklentilerinde bulunan tüm özelliklerin Rank Math’ta da bulunduğu gibi Yoast SEO ve All in One SEO eklentisinde ücretli olan özellikler bu eklentide ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Rank Math SEO kullanımı oldukça basit ve kolaydır. Rank math SEO eklentisini kullanarak, web sitelerinizin daha üst sıralara çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. Rank Math SEO eklentisi aşağıdaki modüllerle karşımıza çıkmaktadır;
- 404 Monitör
- ACF
- AMP
- Bağlantı Sayacı
- Yönlendirmeler
- Zengin snippet’ler
- Role Manager
- SEO Analizi
- Site Haritası
- WooCommerce
- Google Web Stories
- Content AI
- İçeri / Dışarı Aktarma
Rank Math SEO kullanımında varsayılan olarak karşımıza çıkan modüller bu şekildedir. Ek olarak Rank Math SEO Pro sürümünü kullanmak isterseniz, aşağıdaki modülleri de etkin olarak kullanabilirsiniz;
- İstatistikler
- bbPress
- Resim SEO
- Yerel SEO ve Google Bilgi Grafiği
- News Sitemap
- Video Sitemap
- Schema (Yapısal Veriler)
Pro versiyonu modülleri ile Rank Math SEO kullanımında daha iyi bir deneyim elde etmek için sürümünüzü yükseltmeyi düşünebilirsiniz. Eklentinin PRO sürümünü satın almak için https://rankmath.com/pricing/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Rank Math SEO Kurulumu
Rank Math SEO eklentisini henüz yüklemediyseniz, eklentiyi aşağıdaki iki farklı yöntemle kurabilirsiniz;
1. Yöntem: WordPress Rank Math eklenti sayfasına giderek indirebilirsiniz. Daha sonra indirdiğiniz dosyayı FTP ile wp-content > plugins yolunu izleyerek yükleyebilirsiniz. Ardından WordPress panelinde > Eklentiler bölümünden etkinleştirebilirsiniz.
2. Yöntem: WordPress panelinden > Eklentiler > Yeni Ekle adımlarını takip ederek, eklenti ara bölümüne Rank Math yazıp yükleyebilirsiniz. Ardından eklentinizi etkinleştirin.
En İyi Rank Math SEO Ayarları
Rank Math SEO ayarları iki şekilde yapılabilir. Eğer ilk kez yükleme yapıyorsanız bunun en kolay yolu kurulum sihirbazıdır. Bu sayede sizin için en iyi ayarlar varsayılan olarak önerilecektir. Kurulum sihirbazını başlatmak için eklenti arayüzünden “Setup Wizard” menüsünü tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz.
Biz bu rehberde kurulum sihirbazı yerine, modülleri tek tek inceleyerek kapsamlı bir Rank Math SEO ayarı gerçekleştireceğiz, işte aşama aşama Rank Math SEO Pack eklenti ayarları;
1. İstatistikler
İstatistikler bölümü Rank Math SEO’nun yönetim menüsündeki ilk modüldür. Bu bölümde web sitenizin SEO’suna genel bir bakış yapabilir, SEO performansını, anahtar kelimelerin sıralamalarını ve takibini yapabilirsiniz.
İstatistikler bölümünden tam anlamıyla yararlanmak için PRO sürüme yükseltmeniz gerekir. Ücretsiz sürüm ile site performansına genel bir bakış yapabilirken, PRO sürümde anahtar kelimelerinizin tek tek sıralama takibini yapabilirsiniz.
2. Genel Ayarlar
Wordpres paneli > Sol bölümdeki gösterge tablosundan > Rank Math başlığı altındaki > Genel Ayarlar‘ı seçin.
Links / Bağlantılar
Strip Category Base (Kategori Yolu): Uzun ve kategori adı içeren URL yapıları çok hoş karşılanmaz, bu seçeneği (Açık) olarak ayarlamanızı öneririz. URL’deki kategori yolunu kaldırmayı sağlar.
Redirect Attachments (Ekleri Yeniden Yönlendirme): Bu ayar makalelerinize veya sayfalarınıza görsel medya eklediğinizde (fotoğraf vs.) medyaya bağlantı vererek sitenize yönlendirmeyi sağlar. Bu da web siteniz için SEO avantajı sağlar. Bu sebeple bu ayarı açmanızı öneririz.
Nofollow External Links (Nofollow Dış Bağlantılar): Sitenizdeki tüm harici bağlantıları Nofollow yapar. Bu seçeneği açmak SEO’nuzu olumsuz etkileyebilir. Eğer bir bağlantıyı nofollow yapmak isterseniz bunu metin editöründen yapmalısınız. Bu sebeple bu özelliği (Kapalı) olarak ayarlamanızı öneririz.
Nofollow Image File Links (Nofollow görüntü dosyası bağlantıları): Web sitenize eklediğiniz görsellere link verdiğinizde bu görsel bağlantıları nofollow yapar. Eğer harici sitelere giden bu tür görsel bağlantılar kullanmıyorsanız (Kapalı) kalmasını tavsiye ediyoruz.
Open External Links in New Tab/Window (Dış Bağlantıları Yeni Sekmede / Pencerede Aç): Bir sitedeki tüm harici bağlantılar yeni sekme olarak açılmalıdır. Bu seçenek harici bağlantılarınıza target=”_blank” etiketi ekler. Kesinlikle (Açık) olarak ayarlanmasını tavsiye ediyoruz.
Images / Görüntüler
Add missing ALT attributes (Eksik ALT niteklik ekle): Görsellerinizde eksik alt etiketi olduğunda otomatik olarak doldurur, ancak yayınlarınızda birden fazla görsel oluyorsa (Kapalı) olarak ayarlamak mantık olacaktır.
Add missing TITLE attributes: Görsellerinizde eksik title etiketi olduğunda otomatik olarak ekler.
Breadcrumbs / Sayfa Yolları
Sayfa işaretleri yolları işlevini etkinleştir (breadcrumbs) alanını, temanızın breadcrumbs destek durumuna göre açıp kapatabilirsiniz. Eğer konuyla ilgili bilgi sahibi değilseniz, (Kapalı) olarak bırakabilirsiniz.
Webmaster Tools
Bu panelde, Google, Bing, Yandex gibi arama motoru webmaster tools araçlarından aldığımız doğrulama kodunu ekleyebilirsiniz. Doğrulama kodunun content kısmını eklemeniz yeterlidir.
Robots.txt dosyasını düzenleme
Robots.txt düzenleme bölümü, arama botlarının sitenize erişmesi ile ilgili izinlerin kontrolünü sağlar. Bir dizinin veya bağlantının botlar tarafından izlenmesini istemiyorsanız buradan kontrol edebilirsiniz.
.htaccess dosyasını düzenleme
Htaccess dosyası SSL yönlendirmeleri, www yönlendirmesi, kalıcı bağlantılar, tarayıcı önbellekleme ayarları gibi işlemlerin yapıldığı bölümdür. Eğer Htaccess hakkında yeterince bilginiz yoksa bu bölümde değişiklik yapmanız tavsiye edilmez. Bu dosyada yapılacak en ufak hata, web sitenize erişimi engelleyebilir.
Others / Diğer Ayarlar
Show SEO Score: Yayınlarınızın içine SEO skorunuzu gösteren bir rozet ekler. Kapalı tutabilirsiniz.
RSS Before Content: İçerik öncesi RSS anlamına gelir. İçeriklerden önce RSS eklemek isterseniz bu alanı kullanabilirsiniz.
İçerik Sonrası RSS: İçeriklerinizden sonra RSS eklemek isterseniz bu alanı kullanabilirsiniz.
Remove Media Data from RSS feed: RSS feed dosyanızdan medya verilerini kaldırır. Bu alanı (Kapalı) olarak işaretleyebilirsiniz.
404 Monitör
Bu modül ile web sitenizdeki kırık bağlantıları, eksik dosya yollarını kolayca takip edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken sol menüden 404 monitör modülünü tıklamak ve 404 veren, açılmayan kaynaklarınızı optimize etmek. Rank Math ayalarını aşağıdaki gibi bırakabilirsiniz.
Redirections / Yönlendirmeler
Debug Redirections (Hata Ayıklama Yönlendirmeleri): Bu bölüm yöneticiler içindir. Hata ayıklama konsolunu görüntüler.
Fallback Behavior (Geri dönüş davranışı): Eğer özel tasarlanmış varsayılan bir 404 sayfanız varsa Default 404 seçeneğini aktif edin. 404 sayfanız yoksa kırık sayfalarınızı otomatik olarak anasayfaya yönlendirmek için “Redirect to Homepage” (Anasayfaya yönlendirme) sekmesini seçebilirsiniz. Farklı bir sayfa seçmek için Custom Redirection (Özel yönlendirme) bölümünü seçin.
Redirection Type (Yönlendirme Türü): Yönlendirme türünü buradan ayarlayabilirsiniz. 301, 302 gibi ihtiyacınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Auto Post Redirect (Otomatik Gönderi Yönlendirme): Sayfalarınızda kalıcı bağlantı, kategori değişimi gibi değişiklikler yapıldığında daha işlevsel bir WordPress kullanımı ve daha gelişmiş yönlendirmeler için kullanılır.
Content AI (İçerik Önerileri)
Bu modül sayfa veya yazılarınızın düzenleme bölümündeyken, sağ paneldeki Rank Math meta panelinde görünür. Content AI, içeriklerinize dahil edebileceğiniz ilgili anahtar kelimeler, sorular, başlıklar ve bağlantılar için gelişmiş yapay zeka önerileri sunar. Ücretsiz sürümde ilgili anahtar kelime için 5 kredi hakkınız bulunmaktadır.
Content Ai ile yapay zeka önerileri almak için WordPress sol panelindeki Rank Math > Genel Ayalar menüsünden Content AI bölümünü açın.
Default Country bölümünde hedef kitle ülkenizi seçin. Ardından Select Post Type bölümünden Content Ai önerisi almak istediğiniz bölümleri seçin. Yazılar ve Sayfaları işaretleyebilirsiniz.
Genel ayarları tamamladıktan sonra, sayfalar veya yazılar bölümünden ilgili makalenizi açın ve sağ paneldeki Rank Math metabox bölümünden Content AI alanını tıklayın.
- 1. numaralı bölümden, öneri almak istediğiniz hedef ülkeyi seçin.
- 2. numaralı bölümden odak anahtar kelimenizi ekleyin.
- 3. numaralı bölümden öneri almak istediğiniz türü seçin. (İçerik, başlıklar ve meta başlık, açıklama önerileri)
- 4. numaralı bölümden ilgili önerileri görebilirsiniz. Yeşil bölümler hali hazırda kullandığınız önerilerdir, kırmızılar ise kullanmadığınız bölümlerdir. Kırmızıları ihtiyaçlarınıza göre kullanmayı düşünebilirsiniz.
3. SEO Başlıkları ve Meta
WordPress paneli > Sol bölümdeki gösterge tablosundan > Rank Math başlığı altındaki > Titles & Meta bölümüne tıklayın.
Global Meta
Robots Meta: Bu kısım, sayfa ve yazılarınızla alakalıdır. İçeriklerinizin arama motoru botları tarafından takip edilip edilmeyeceğini kontrol eder. Varsayılan olarak boş gelir. Bu ayarları boş bırakın, engellemek istediğiniz yazı veya sayfalarınızı, sayfa özelinde ayarlayabilirsiniz.
Advanced Robots Meta: Gelişmiş robot meta ayarlarını aşağıdaki görseldeki gibi ayarlayın.
Noindex Empty Category and Tag Archives: (Boş Kategori ve Etiket Arşivini İndexleme) Bu kısım, oluşturulmuş ama yazı atanmamış kategori veya etiketlerinizin robotlar tarafından izlenip izlenmemesi gerektiğini ayarlar. Tavsiyemiz bu ayarı “Açık” olarak ayarlayıp boş kategori ve etiketleri noindex ayarlamaktır.
Separator Character (Ayırıcı karakter): Sayfa başlıklarınızın ayıracını seçin.
Capitalize Titles (Başlıkları büyük harfle yaz): Başlıkların büyük olarak ayarlanmasını sağlar. Bunu kapalı duruma getirebilirsiniz. Böyle bir ihtiyacınız olursa ayrıca WordPress editörünüzde de ayarlayabilirsiniz.
OpenGraph Thumbnail: (OpenGraph Küçük Resmi) Sitenizden makale veya sayfa paylaşırken özel bir fotoğraf ayarlanmadığında, küçük bir fotoğraf görünmesini sağlar. Buraya firma logonuzu ekleyebilirsiniz.
Twitter Card Type (Twitter kart türü): Twitter paylaşımlarınızın kart tipini belirtir. Büyük boy veya standart bir kart geçebilirsiniz.
Custom Image Watermarks: Bu özellik, sosyal medya paylaşımlarınızda görsellerinizin köşesine otomatik olarak filigran eklemenizi sağlar. Bu özellik sadece Rank Math SEO Pro versiyonunda bulunur.
Default Thumbnail Watermark: Belirli bir filigran seçilmediğinde uygulanacak varsayılan filigranı seçin.
Local SEO / Yerel SEO
Person or Company: Siteniz kişi olarak mı yoksa şirket olarak mı temsil edileceğini seçin.
Name: İşletme adınızı veya marka adınızı yazın.
Logo: İşletme logonuzu veya marka logonuzu ekleyin.
URL: Web sitenizin URL’sini ekleyin.
Email: Arama motorları tarafından görüntülenebilir.
Use Multiple Locations: Birden fazla konumunuz varsa (Açık) olarak ayarlayın, ardından (Yerler) bölümüne girerek diğer adreslerinizi ekleyebilirsiniz. Bu özellik sadece Rank Math SEO Pro sürümünde bulunmaktadır.
Address: İşletme adresinizi ekleyin.
Adress Format: Adres formatını mahalle, sokak, ilçe il veya posta kodu şeklinde sıralamasını yapabilirsiniz.
Business Type: Hizmet alanınızı belirtebilirsiniz.
Opening Hours: Çalışma saatlerinizi ve günlerinizi ayarlayın.
Opening Hours Format: Türkiye’de 24 saatlik format kullanıldığı için 24’ü seçmelisiniz.
Phone Number: Telefonunuzu ve telefonun kullanım amacını belirtin. Örn: Müşteri hizmetleri, pazarlama, teknik servis gibi.
Price Range: Hizmetinizle alakalı bir fiyat aralığı belirtin.
About Page: Hakkımızda sayfasını seçin.
Contact Page: İletişim sayfasını seçin.
Geo Coordinates: Fiziksel adresinizin koordinatlarını ekleyin.
Yerel SEO ayarlarınızı yaptıktan sonra Zengin Sonuçlar Testi ile yapılandırmalarınızda hata olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Sosyal Meta
Bu kısımda Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Google Rehber, Yelp, FourSquare, Flickr, Reddit, YouTube kanalı, Pinterest, Soundcloud, Tumblr sosyal medya hesaplarınızı tanıtabilirsiniz. İşletme hesaplarınızın URL adreslerini ilgili sosyal medya sitesi platformlarına ekleyin.
Tüm alanları doldurmak zorunda değilsiniz sadece aktif kullandığınız hesapları eklemeniz yeterlidir.
Anasayfa
Bu alan web sitenizin anasayfa başlığı ve meta açıklamasını ayarlamanızı sağlar. Ayrıca Facebook için anasayfa başlığınızı, açıklamanızı ve küçük resimlerinizi belirleyebilirsiniz.
Post Formats
Arşiv sayfaların ayarlarınızı yapabilirsiniz. Tavsiyemiz “Biçim Archives Robots Meta” alanını No index olarak ayarlamanız yönündedir.
Authors / Yazarlar
Bu kısım Rank Math SEO ayarları için önemli bir bölümdür. Sitenizde tek yazarlı mı yoksa çok yazarlı mı olduğunu seçebilirsiniz. Eğer tek yazarlı ise “Author Archives” bölümünü disabled yapmalısınız. Yazar sayfaları yinelenen içerik olacağı için bu durum Google tarafından hoş karşılanmayacaktır. Eğer çok yazarlı bir web siteniz varsa enabled yapabilirsniz, alogirtma seçiminize göre optimizasyonlar yapacaktır.
Misc Pages / Çeşitli Sayfalar
Date Archives (Tarih Arşivleri): Tekrarlanan içerikten kaçınmak için bu tarih arşivlerini devre dışı olarak seçin.
Search Results Title (Arama Sonuçları Başlığı): Arama sonuçları başlık değişkenini biçimlendirebilirsiniz.
404 Title (404 Başlık): 404 sayfası başlığını biçimlendirebilirsiniz.
Noindex Search Results (Noindex Arama Sonuçları): Arama sonuçları sayfalarını noindex yapma imkanı sunar. Noindex yapmak için “Açık” olarak işaretleyin.
Noindex Paginated Pages (Noindex Sayfalandırılmış Sayfalar): Numaralandırılmış sayfaları noindex yapar. Bu kısmı (Açık) olarak kullanmayı tercih ediyoruz.
Noindex Archive Subpages (Noindex Arşivi Alt Sayfaları): Arşiv alt sayfalarını noindex yapmak için kullanabilirsiniz. Biz (Kapalı) olarak ayarlanmasını tavsiye ediyoruz.
Noindex Password Protected Pages (Şifre ile korunan sayfalarını indekslememe): Şifre ile giriş yapılan sayfaların Google üzerinde indexlenmemesi için bu kısmı “Açık” olarak ayarlayın.
Yazılar
Single Yazı Title (Tek Yazı Başlık): Yazı başlığınızı biçimlendirebilirsiniz. Varsayılan olarak bir başlık, bir ayraç ve site adınız ile birlikte gelir.
Single Yazı Description (Tekil Yazı Açıklama): Her yazının kendi açıklaması olması gerekir, buraya yazacağınız metin, açıklamasını yazmayı unuttuğunuz yazılar için kullanılır. Ancak varsayılan kod ile bırakırsanız yazı içindeki makaleden çekecektir.
Shema Type (Schema Türü): Şema işaretmesi için ayrı bir eklenti kurmanıza gerek kalmadan listedeki 13 Google Snippet şemalarından uygun olanı seçebilirsiniz.
Headline (Manşet): Yazılar için SEO başlığı, varsayılan haliyle bırakabilirsiniz.
Description (Açıklama): Varsayılan olarak bırakın, her yazı için ayrı ayrı girilmelidir.
Article Type (Makale türü): Belirli bir konuyla ilgili makale yazıyorsanız Article (makale), zamana duyarlı haber makaleleri için news article (haber makalesi), genel blog paylaşımlarınız için blog post (blog gönderisi) olarak seçin.
Yazı Robots Meta: Burası noindex, nofollow ayarlarının yapıldığı yerdir, default bırakın.
Autodetect Video: İçeriklerdeki bir videoyu otomatik olarak algılayarak otomatik Video Şemasını oluşturur. Rank Math SEO Pro sürümü özelliğidir. Bu alanı (Açık) olarak işaretlemenizi tavsiye ederiz.
Autogenerate Image: Autodetect Video özelliğini aktif ettiyseniz, algılanan videolar için otomatik olarak görsel oluşturulmasını sağlar. Bu özelliği (Açık) olarak ayarlayabilirsiniz.
Yazı Robotlar Meta: Tüm yazılar için otomatik olarak robot ayarı yapar. Bu özelliği (Kapalı) olarak ayarlayıp, varsayılan ayarlarda kullanmanızı öneririz.
Link Suggestions (Bağlantı Önerileri): Diğer yazılarınız ile ilgili link önerilerinde bulunur. Çok fazla yazınız varsa bağlantı metni kurmak için bu özellik harikadır.
Link Suggestion Titles (Link Öneri Başlıkları): Bağlantı önerilerini, anahtar kelimelere veya başlıklara göre önerir. İhtiyacınıza göre bir seçim yapabilirsiniz.
Primary Taxonomy (Birincil taksonomi): Yazılarınızda kategorilerin mi yoksa etiketlerin mi öncelik taşımasını seçin. Size önerimiz bu kısmı kategori olarak ayarlamanızdır.
Slack Enhanced Sharing: Bu özellik etkinleştirildiğinde meta bölümüne ekstra bölümlerler (tahmini okuma süresi, yazar gibi) ekler. Açık olarak ayarlayabilirsiniz.
Add SEO Meta Box (SEO Meta Kutusu Ekle): Bu kısmı açık duruma getirin. Her yazı için WordPress editöründe meta kutusu ekler. Böylece yazılarınıza özel düzenlemeler yapabilirsiniz.
Bulk Editing (Toplu Düzenleme): Gönderi düzenleme ekranında toplu düzenlemeyi etkinleştirebilirsiniz.
Sayfalar
Yazılar bölümünde yaptığımız işlemler “Sayfalar” bölümü için de geçerlidir. Ek olarak “yasal uyarılar”, “veri gizliği” gibi sayfaları noindex yapmak isteyebilirsiniz. Bu bölümü ayrıca açıklamayacağız.
Attachments / Medya
Medya ayarlarınızı yine üstteki bilgilere göre ayarlayabilirsiniz.
Ortam Robots Meta: Ek dosyalar olduğu için noindex olarak ayarlamalısınız.
Kategoriler
Kategori arşiv başlığı ve açıklamasını varsayılan haliyle bırakabilirsiniz. Kategorileri robotlara karşı indexletmek istemezseniz robots meta kısmından noindex seçebilirsiniz.
Etiketler
Etiket bölümünü artık bir alışkanlık haline getirip tamamen rafa kaldırmalısınız. Bir makale için eklediğiniz etiketler, aynı yazıyı farklı anahtar kelimeler adı altında tekrar gösterildiği için kopya içerik olarak algılanacaktır. Bu sebeple yayınlarınızda etiket kullanmamalısınız. Ayırca Rank Math etiket ayarlarınızı da noindex olarak ayarlamanız sitenizin yararına olacaktır.
4. Sitemap Ayarları
SEO’nun önemli parçalarından biri olan site haritalarının Rank Math ayarlarını en yararlı şekilde seçmek için aşağıdaki adamları inceleyin.
Genel Ayarlar
Links Per Sitemap (Site Haritası Başına Linkler): Satır başına eklenen URL sayısını ifade eder. Maksimum limite ulaştığında eklenti otomatik olarak başka bir site haritası oluşturur.
Images in Sitemap (Site Haritalarındaki Görüntüler): Site haritalarına gönderideki görselleri de dahil eder. Bunu (Açık) duruma getirin.
Include Featured Images (Öne Çıkan Görüntüleri Dahil Et): Site haritalarına öne çıkan görselleri dahil etmeyi sağlar. Bu ayarı da (Açık) duruma getirebilirsiniz.
Exclude Posts (Yazıları hariç tut): Site haritalarına dahil etmek istemediğiniz bir yazı veya sayfa varsa burada belirtebilirsiniz.
Exclude Terms (Şartları Hariç Tut): Hariç tutmak istediğiniz terimleri virgüller ile ayırarak belirtebilirsiniz.
Ping Search Engines (Ping arama motorları): Site haritası güncellendiğinde Google ve Bing’e otomatik olarak bildirir. Bu özelliği (Açık) konuma getirin.
Yazılar ve Sayfalar
Yazılar ve sayfalar aynı ayarlara sahiptir, bu sebeple ikisi içinde aynı ayarları kullanabilirsiniz.
Include in Sitemap (Site Haritasına Dahil Et): Yazılar veya sayfaları site haritalarına dahil edin. Bu kısımı (Açık) olarak ayarlayın.
Images Custom Fields (Görüntü Özel Alanları): Yayınlarınıza görsel içerek özen alanlar eklediyseniz, görselleri site haritasına eklemek için bu kısmı kullanın, her satıra bir tane gelecek şekilde ekleyin ve kaydedin.
Ortam / Medya
Bir ek site haritası oluşturmak isterseniz, burayı açık duruma getirmelisiniz. Biz kapalı olarak kullanmayı tercih ediyoruz.
Kategoriler ve Etiketler
Kategori ve etiketler yinelenen sayfalar oluşturduğu için bu kısmı kapalı duruma getirmenizi öneririz.
Video ve Local Sitemap
Video ve local site haritaları Rank Math SEO eklentisinin Pro versiyonunda bulunmaktadır. Eğer bu versiyona sahipseniz, ilgili bölümleri aşağıdaki gibi ayarlayabilirsiniz.
Hide Sitemap: Ziyaretçiler için site haritasını gizler. Bu özelliği (Kapalı) olarak ayarlamayı tercih edebilirsiniz.
Video Post Type: Video site haritalarına hangi alanlardaki videoların dahil olacağını belirler. Sayfalar ve Yazılar için bu özelliği aktif edebilirsiniz.
Custom Fields: Özel bölümlerdeki video içeriklerini eklemek için bu listeyi kullanabilirsiniz. Bağlantıları her satıra bir tane gelecek şekilde ekleyin.
Include KML File in the Sitemap: Location.kml site haritası, Yerel SEO modülü etkinleştirildiğinde ve coğrafi koordinatlar eklendiğinde otomatik olarak oluşturulur.
5. Role Manager
Web sitenizde birden fazla kullanıcı varsa, Role Manager ile kullanıcıların türlerine göre izinlerini yönetebilirsiniz. Genellikle yöneticiler tüm yetkilere sahipken, aboneler hiç bir yetkiye sahip olmazlar. Aşağıdaki tablodan uygun gördüğünüz kullanıcılara istediğiniz SEO yetkilerini verebilirsiniz.
6. 404 Monitör
Rank Math SEO tarafından bir 404 kaynağı bulunduğunda, gösterge panelinden 404 monitör sayfası altında bulabilirsiniz. 404 uyarısı aldığınız sayfaları yeniden yönlendirebilir veya doğrudan silmeyi seçebilirsiniz.
7. Redirections / Yönlendirmeler
Yönlendirmeler gösterge panelinde Redirections sekmesi altında aşağıdaki görseldeki gibi görünür. From kısmı yönlendirmek istediğiniz eski adrestir. To kısmı da yönlendirmek istediğiniz yeni adrestir. Bu panelde yönlendirmeyi düzenleyebilir, pasif duruma getirebilir veya silebilirsiniz.
8. SEO Analizi
SEO analizi bölümünde sitenizin genel SEO puanı hakkında bilgi verir. Sitenizdeki eksiklikler, optimizasyon önerileri, başarılı ve başarısız test sayısını gösteren bir grafik sunar. Eğer burada %100’e yakın bir puan görmüyorsanız, bir şeyleri yanlış yapmış olabilirsiniz.
Eğer SEO konusunda profesyonel bir desteğe ihtiyacınız olursa bizimle iletişime geçip SEO teklifi alabilirsiniz.
9. AMP Ayarları
AMP sayfaları mobil hızlandırılmış sayfalardır. Eğer WordPress AMP sayfalarını kullanmıyorsanız Rank Math AMP modülü ile kolayca kurulum yapabilirsiniz. Bu konuyla alakalı blogumuzdaki WordPress AMP kurma rehberi makalemizi inceleyebilirsiniz.
10. Kırık Bağlantı Bildirici
Rank Math SEO eklentisinin > Dasboard bölümünden > Link Counter modülünü aktif ederseniz, WordPress gösterge paneli > Ayarlar sekmesi altında bağlantı bildirici özelliği gelmektedir.
Bağlantı bildiri sayesinde bağlantılarınız düzenli zamanlarla kontrol edilerek, kırık bağlantı bulunduğunda size bildirir.
Rank Math vs Yoast SEO
Rank Math SEO eklentisinin Yoast ve All in One SEO Pack eklentilerine göre çok fazla avantajı vardır. Yoast vs Rank Math karşılaştırmasında veya Rank Math vs All in One SEO eklenti karşılaştırmasında özellik çeşitliliği ve işlevselliği bakımından Rank Math bir kaç adım ön plandadır.
Rank Math SEO ve diğer WordPress SEO eklentilerinin modül ve özelliklerinin karşılaştırması için aşağıdaki rehberi inceleyebilirsiniz.
Rank Math SEO vs Yoast SEO vs All in One SEO Karşılaştırması
Öğretici Video
Günün sonunda Rank Math SEO ayarları makalemizin sonuna geldik. Bu eklenti güncellendikçe makalemizi de yeni bilgilerle güncellemeye devam edeceğiz. Eklentinin son güncellemelerini takip etmek için https://rankmath.com/changelog/free/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
NOT: Bu makaledeki içerikler 1.0.80 sürümüne göre 06.01.2022 tarihinde optimize edilmiştir. Makalemizdeki içerikler eklentinin Türkçe desteğine göre güncellenmiştir. Bazı görseller eklenti versiyonuna göre farklılıklar gösterebilir.
Rehberimizi yararlı buldunuz mu? Kendi deneyimlerinizi lütfen bize yorumlarda belirtin.
Kukumav.Net müşterinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş profesyonel web tasarım, arama motoru optimizasyonu (SEO), Google Ads reklamları, sosyal medya reklamları ve grafik tasarım hizmetleri sunmaktadır.
Kardeşim 2022 demişsin Content AI nedir bir kelime yazmamışsın.
Merhaba Arif Bey, yorumunuz için teşekkür ederiz. Son güncellemelerimizin ardından yazılarımız için web site önbelleğimizi temizledik. Siz de tarayıcı önbelleğinizi temizleyip tekrar kontrol edebilir misiniz.
Harika bir inceleme yazısı olmuş, tebrik ederim sizleri. Rank Math gerçekten de mükemmel yapılandırılmış bir eklenti. Özellikleri açısından kullanıcılara pro sürümünü kullanmalarını tavsiye ederim. Verdiğiniz paraya kesinlikle değecektir.
All in one SEO kullanıyordum yeni projelerde denemek istiyorum. Açıklayıcı güzel bir içerik olmuş. Teşekkürler.
Değerli hocam bilgileriniz için teşekkür ederim. Rank Math SEO Pro eklentisi için bir talepte bulunacaktım. Mazur görün beni lütfen, nereden edinebilirim? Instagram postunuzu gördüm. Bilgilendirirseniz çok memnun olurum.
Bu eklentiyi şimdiye kadar bilmediğim için çok şey kaybetmişim gerçekten çok teşekkürler.
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler siteme uyguladım %90 sonuç aldım..
gayet açıklayıcı ve başarılı bir sunum oldu. teşekkürler
Çok yararlı bir yazı olmuş teşekkürler ancak benim sitemde amp özelliği açılmıyor nedense.
Makaleyi inceleyerek rank math seo ayarlarını yaptım. bakalım yükselme veya bir değişiklik olacak mı? sonuçları daha sonra yazıcam
Hocam çok teşekkürler elinize sağlık. aynısını uyguladım
All in One SEO ve Yeoast SEO eklentilerini denemiştim ancak Rank Math’da daha fazla özellik ücretsiz olduğu için bu eklentiye geçtim. Ayarları dediğiniz gibi yaptım bakalım sonuç ne olacak.
Makalede gösterildiği gibi yaptım, 1 haftada %20 trafik artışı oldu çok teşekkürler
Ayarları makalede yazıldığı gibi uyguladım sonuçları en kısa sürede paylaşacağım sizinle teşekkürler
Merakla paylaşmanızı bekliyoruz 🙂
Gayet açık ve anlaşılır anlatılmış teşekkürler
İşime çok yaradı teşekkürler
Comments are closed.