.Htaccess ile Tarayıcı Önbellekleme

Htaccess ile Tarayıcı Önbellekleme
Son Güncelleme: 02/12/2022

Sayfa hızı için en önemli önbellek türü, tarayıcı önbelleklemesidir. Web sitelerinde kullanılan statik dosyaların çoğu, sonraki oturumlar için ziyaretçilerin tarayıcı önbelleğine kaydedilir. Tarayıcı önbelleğinden yararlanmak için web tarayıcılarının resimleri, fontları, CSS ve JS’yi yerel olarak ne kadar süreyle saklaması gerektiğini .htaccess ile belirtmeniz gerekir. Böylece, kullanıcı tarayıcıları, web site sayfalarınızda gezinirken daha az veri indirir ve bu da web sitenizin yükleme hızını artırır.

Tarayıcı Önbellekleme Özelliğinden Yararlanın

Web sitenizi çeşitli araçlarla test ettiğinizde tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanın veya leverage browser caching uyarısı görebilirsiniz. Tarayıcı önbelleklemeyi etkinleştirmek için bu aşağıdaki kuralları .htaccess dosyanıza ekleyin:

Htaccess dosyanızı bu şekilde güncellediğinizde, Google PageSpeed Insights aracındaki tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanın (Leverage Browser Caching) hatasının da önüne geçmiş olursunuz. Ayrıca aşağıdaki çeşitli sıkıştırma kurallarını da etkinleştirmeyi düşünebilirsiniz.

Eğer WordPress kullanıyorsanız tüm bu işlemleri Litespeed Cache eklentisi ile kolayca yapabilirsiniz. Litespeed cache ayarları için aşağıdaki makaleyi inceleyin.

WordPress LiteSpeed Cache Ayarları (En İyi Performans)

Gzip Sıkıştırmasını Etkinleştirme

GZIP sıkıştırmasını etkinleştirmek, web site performansınızı artırır ve sayfa yükleme süresini azaltır. Bir ziyaretçi web sitenize bir istekte bulunduğunda, sunucu istenen sayfayı sıkıştırır, boyutunu önemli ölçüde azaltır ve kullanıcının bilgisayarına gönderir. Sunucudaki dosya sıkıştırması için gereken süre, yüksek boyutlu bir dosyayı İnternet üzerinden upload ederken geçen süreden çok daha azdır, bu nedenle gzip sıkıştırması, web sitelerinin performanslarını artırır. Gzip sıkıştırmasını aktif ettiğinizde site içi SEO‘nuza da fayda sağlamış olacaksınız.

Yazılar, HTML, JavaScript, CSS ve XML için GZIP sıkıştırmayı etkinleştirmek için aşağıdaki kuralları web sitenizin .htaccess dosyasına ekleyebilirsiniz:

Tarayıcı Önbellek Kontrolü

Önbellek kontrolü, tarayıcı önbellekleme işlemini kontrol etmemizi sağlar. Aşağıdaki satırın önemli kısmı, listelenen farklı dosya türleri (ico, flv, gif, css, js, jpeg, png, vb.) olduğunu ve izleyen önbellekleme talimatlarının bu dosya türleri için geçerli olacağını ve ne kadar süre ile geçerliği olacağını söyler. Örnek olarak, png dosyalarınızın bu süre boyunca önbelleğe alınmasını istemezseniz “png” yi bu satırdan silebilirsiniz.

.Htaccess dosyanızı cPanel’deki Dosya Yöneticisi ile veya FTP yoluyla düzenleyebilirsiniz. Ayrıca web site hızlandırma ile ilgili aşağıdaki lazy load görsel erteleme makalesini de inceleyebilirsiniz.

Lazy Load Nedir? Nasıl Kullanılır?

Yukarıdaki örnek .htaccess dosyasını indirmek için GitHub profilimizi ziyaret edin. Tarayıcı önbellekleme ile ilgili daha fazla sorunuz varsa, yorum yaparak bize iletebilirsiniz.

Tüm Yorumlar
  1. Emeğine sağlık. Böyle faydalı içerikler paylaştığın için teşekkürler.

Comments are closed.