WordPress Görsel SEO Nasıl Yapılır? (Görsel Optimizasyonu Adımları)

Görsel Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme: 15/03/2023

Görsel optimizasyonu veya görsel SEO, tüm web site sahiplerinin yapması gereken önemli bir site hızlandırma çalışmasıdır.

WordPress sitenizde çok fazla yüksek boyutlu görsel kullandığınızda web sayfalarınızın yavaşlamasına ve açılış sayfalarınızdaki yüklenme sürelerinin artmasına neden olur. Web site görsellerinizi WordPress’e yüklemeden önce optimize etmek, daha hızlı çalışan bir web sitesine sahip olmanıza, hemen çıkma oranlarınızın düşmesine, dönüşüm oranlarınızın artmasına, daha iyi bir kullanıcı deneyimine ve doğal olarak SEO’nuzun gelişmesine yardımcı olur.

Görsel SEO Nedir

Görsel SEO, web sitelerin arama motorlarının görsel sonuçlar sayfasında listelenmesini sağlamak için sitenizde yapılan çalışmaların tümüdür.

Bu rehberde, web site görsellerinizin kalitesinde kayıp yaşamadan daha hızlı bir site performansı ve arama motoru görsel sonuç sayfası için görsellerinizi nasıl optimize edebileceğinizi anlatacağız.

Görsel Optimizasyonu Nedir

Görsel optimizasyonu, genel görüntü kalitesini düşürmeden, görselleri mümkün olan en iyi şekilde sıkıştırarak, en düşük dosya boyutunda sunma işlemidir.

Optimize edilmiş ve optimize edilmemiş dosya örneği için aşağıdaki görseli inceleyin.  

Sıkıştırılmış Görsel Örneği

Yukarıdaki görselde gördüğünüz gibi, başarılı bir görsel sıkıştırma sonucunda aynı görsel için kalite kaybı olmaksızın orijinalinden %65 daha küçük bir dosya boyuna sahip olduk.

Görsel Optimizasyonunun Faydaları Nelerdir

WordPress web sitenizi hızlandırma konusunda, sitedeki videolardan sonra ilk başlamamız gereken yer görsel optimizasyonudur. Sitedeki görseller, CSS, HTML ve yazı tiplerinden daha önemlidir ve daha fazla kaynak tüketir.

Görsel Optimizasyonu

Yukarıdaki örnekte, Kukumav.Net ana sayfasındaki görsel kullanımlarının sayfa boyutu dağılımını görebilirsiniz. Şimdi görsel optimizasyonun faydalarına inceleyelim;

  • Sayfa yüklenme hızlarınızı arttırır. Sayfa yüklenme süreleriniz arttıkça, ziyaretçileriniz sayfanın yüklenmesini beklemeden siteyi terk edebilirler. Bu da dönüşüm oranlarını düşürecektir.
  • Görsel optimizasyonu web sitenizin kullanıcı deneyimini geliştireceği için SEO’ya fayda sağlar. Bu da sitenizin arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlar.
  • Web siteniz için yedek oluşturmak ve yedek yükleme daha hızlı olacaktır.
  • Daha düşük görsel dosyası boyutları daha az bant genişliği kullanır. Bu da hosting trafik kaynaklarınızdan tasarruf etmenizi sağlar.
  • Sunucunuzda daha az depoma alanı gerektirir, böylece sitenizi daha uygun fiyatlı hosting paketlerinde barındırabilirsiniz.

Hızlı açılan web sitelerinin arama motorlarında daha üst konumlarda yer aldığını ve daha fazla dönüşüme sahip olduğunu bildiğimiz için, görsel optimizasyonu başarılı olmak isteyen bir web sitesi için kaçınılmazdır.

Görsel optimizasyonu yapmak Google Pagespeed, GTmetrix gibi araçlarla test edebileceğiniz, Google’ın 2020 yılında kullanıma sunduğu CLS, LPC, FCP, FID gibi önemli web verileri skorlarınızı da önemli ölçüde iyileştirmenizi sağlar.

Şimdi görsel SEO ve görsel optimizasyonunu kaliteden ödün vermeden, kayıpsız bir şekilde nasıl yapabileceğimizi inceleyelim.

Görselleri Site Performansı için Optimize Etme:

Görsellerinizi sıkıştırmanın amacı, en düşük dosya boyutu ile kaliteli görsel arasındaki dengeyi sağlamaktır. Görsel optimizasyonu ile WordPress sitenizin performansından maksimum verim almak için aşağıdaki adımları uygulayın.

  1. Büyük boyutlu görselleri yeniden boyutlandırın.
  2. JPG veya Webp görsel formatını kullanın.
  3. Görseller için lazy load‘ı etkinleştirin.
  4. Bir içerik dağıtım ağı (CDN) kullanın.
  5. Önbellekleme özelliğini etkinleştirin.
  6. Tüm görsellerinizi sıkıştırarak yükleyin.

Çeşitli online araçlar kullanarak görsellerinizi %80 oranında kayıpsız olarak sıkıştırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıda bazı online sıkıştırma araçlarını sizin için listeledik:

  1. Compress JPEG
  2. TinyPNG
  3. Compressow
  4. I Love IMG
  5. Compressor.io

Web sitenize görsellerinizi yüklemeden önce bu araçları kullanarak görsellerinizi optimize edebilir, en iyi kalitede ve en düşük dosya boyutunda kullanabilirsiniz.

SEO

En iyi Görsel Optimizasyonu Eklentileri

Görsellerinizi optimize etmenin en iyi yolu, bu görselleri WordPress sitenize yüklemeden önce yapmaktır. WordPress temanızın içerik alanının boyutlarından fazla görsel ölçüleri kullanmamalı ve en uygun görüntü formatını (JPG, WebP gibi) tercih etmeniz gerekir.

Web sitenizde halihazırda çok fazla optimize edilmemiş görsel varsa, WordPress görsel sıkıştırma eklentilerinden faydalanabilirsiniz. Bu eklentileri aşağıda sizin için listeledik;

  1. Compress JPEG & PNG images
  2. Imagify
  3. ShortPixel Image Optimizer
  4. Optimole
  5. EWWW Image Optimizer Cloud

Bu WordPress görsel optimizasyonu eklentilerinden herhangi birini kullanmak, internet sitenizi hızlandırmanıza ve sayfa açılış sürelerinin iyileştirilmesine yardımcı olacaktır.

Görsel optimizasyonları dışında web sitenizi hızlandırmanın diğer bir yöntemi de, gereksiz kodlardan arındırılmış, temiz kodlanmış SEO uyumlu bir tema kullanmaktır. Kullanılmayan CSS, JS kodlarını, dosyanızdan temizleyerek küçültmek, öncelikli olmayan kaynakları ertelemek önemli ölçüde performans artışı sağlayacaktır.

Tüm bu işlemleri WordPress önbellekleme eklentileri sayesinde kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Eğer hali hazırda kullandığınız bir önbellekleme (cache) eklentiniz yoksa aşağıdaki makaleleri incelemenizi tavsiye ederiz.

WordPress LiteSpeed Cache Ayarları (En İyi Performans)

WP Super Cache Ayarları (Yapılandırma Rehberi)

WP Fastest Cache Ayarları (Kurulum ve Yapılandırma)

W3 Total Cache Ayarları (En İyi Yapılandırma)

WP Rocket Ayarları ve Kurulumu

Görsel SEO için Optimize Etme:

Web site görsellerinizi SEO için optimize etmek ya da diğer bir tanımı ile görsel SEO son zamanlarda görseller üzerinden trafik elde etmek için oldukça önem fırsat sunar. Görsellerinizin HTML özelliklerini doğru şekilde yapılandırırsanız, web sayfalarınızı anlamsal olarak güçlendirir, Google gibi arama motorlarının içeriğinizi daha iyi anlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Görsel SEO’nuzu yapılandırmak için aşağıdaki adımları inceleyin;

1. Görsel Adı Ekleyin

Görsel dosyalarınızı içerikleriniz ile alakalı bir şekilde adlandırmak, arama motorlarının görsellerinizi daha iyi anlamasını sağlar. SEO, arama motoru robotlarının içeriklerinizi ve ziyaretçilerinizin içeriklerle nasıl etkileşime girdiğini anlamalarına yardımcı olmakla ilgilidir. Bu sebeple görsel adında içerikle alakalı başlıklar kullanmalısınız.


2. Görsel Alt Etiketi Kullanın

Görsel Alt etiketi sadece SEO için değil, aynı zamanda erişilebilirlik için de önemlidir. Görseliniz için etkili bir alt etiket yazmak, görsellin ne ile alakalı olduğunu açıklamaya yardımcı olur.

3. Görsel Title Etiketi Kullanın

Görsel title etiketi, alt etiketi gibi görsel SEO’nuzu geliştirmeye yardımcı olur. Ek olarak alt etiketinden farklı, imleç ile görsellerin üzerine geldiğinizde, yazılan metin görsel üzerinde de görüntülenir.


4. Resim Site Haritaları Oluşturun

Resim site haritaları oluşturmak, web sitenizdeki görsellerin, arama motorları tarafından daha kolay okunmasını sağlar. Bir e ticaret siteniz varsa veya web site içeriklerinizi çok sık güncelliyorsanız Google gibi arama motorlarının sitenizi olabildiğince hızlı bir şekilde dizine eklemesini istiyorsanız, resim site haritaları oluşturmanız önemlidir.

Eğer WordPress alt yapısına sahip bir web sitesi kullanıyorsanız, Yoast SEO, All in One SEO Pack veya Rank Math SEO gibi WordPress SEO eklentileri bu site haritalarını sizin için otomatik olarak oluşturacaktır.


5. Coğrafi Bilgiler Kullanın

Görsellerinizde coğrafi bilgiler kullanmak yerel SEO çalışmalarınıza katkı sağlar. Böylece bölgenizde ürün veya hizmetlerinizle alakalı arama yapan kullanıcıların karşısına çıkmanız daha kolay olacaktır. Örneğin, Bakırköy’de bir balık restoranı işlettiğinizi düşünecek olursak, yapacağız görsel optimizasyon çalışması şu şekilde olabilir;


WordPress görsel optimizasyonu nasıl yapılır? makalemizin sonuna geldik. Umarız bu rehber, görsellerinizi nasıl optimize edeceğinizi öğrenmenize yardımcı olmuştur.

Görsel optimizasyonundan sonra sitenizin hızına ve PageSpeed puan artışına ilişkin testlerinizi yorum bölümümüzde bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca WordPress sitenizin görsellerini optimize etmek için hangi eklentileri kullandığınızı bize yorumlarda paylaşmayı unutmayın.

Tüm Yorumlar
  1. Güzel bir yazı bir çok sorunu hallettim özellikle alt etiket çok önemli bir kriter.

Comments are closed.