Google, web siteleri üzerindeki istenmeyen etkilerin bazılarını hafifletmek için çeşitli algoritma güncellemeleriyle daima karşımıza çıkmıştır. Son zamanlarda web sitenizin analiz raporlarını incelediyseniz veya SEO ile ilgili konularda araştırma yaptıysanız, muhtemelen Haziran, Temmuz 2021 Google çekirdek güncellemesi dalgalanmalarıyla karşılaşmışsınızdır.
Google algoritma güncellemelerinden sonra siteniz arama motoru sonuç sayfalarında ani bir düşüş yaşıyorsa, paniğe kapılıp sitenizde değişiklik yapmadan önce bir süre daha beklemekte fayda vardır.
İçindekiler
Algoritma Güncellemeleri Ne Kadar Sürecek?
Klasik bir çekirdek güncellemesi herhangi bir bölge, dil, kategori veya web sitesine özgü olmayan küresel bir Core Update’dir. Bu güncellemelerin arkasındaki amaç, Google’ın arama sonuçlarındaki sorgulara en iyi yanıtı hangi web site sayfalarının sunduğunu belirlemek ve daha iyi olmasını sağlamaktır.
Google’ın çekirdek güncellemelerinin tamamlanması 2 hafta kadar sürebilmektedir. Google’ın bu algoritma güncellemeleri, daha önce yeterince ödüllendirilmeyen sayfaların öne çıkmasına, bazı sayfaların da sıralama kaybetmesine neden olabilmektedir.
Bu güncellemeler sırasında beklemeniz ve acele değişiklikler yapmamanız tavsiye edilir. Çünkü Google çekirdek güncellemelerinde yeni algoritmaların amaçlandığı gibi çalışıp çalışmadığını kontrol etmek bu güncelleme sürecinin de bir parçasıdır. Bu sebeple Google güncellemelerinin, değişiklikleri geri alma veya hafifletme gibi örnekleri de bulunduğundan, güncelleme tamamlandığında siteniz eski konumuna geri dönebilir.
Algoritma Güncellemelerinden Etkilenmenize Neden Olan Faktörler:
Google güncellemelerinin getirdiği değişiklikler birçok kullanıcı tarafından hissedildi ve sonuçlar günden güne değişiklik gösterebiliyor. Google algoritma güncellemelerinde olumsuz yönde etkilenmenize sebep olan başlıca faktörler şunlardır;
1. Düşük Kaliteli İçerik
Düşük kaliteli içerik, değeri olmayan içerik olarak tanımlanabilir. Kalitesizdir, kullanıcının arama amacını yansıtmaz ve genellikle kullanıcıların aradıkları şeyle alakalı değildir, kullanıcıya fayda sağlamazlar. Düşük kaliteli içerik barındıran web sayfalarınız, marka imajınızı olumsuz etkileyebilir ve işlemlerin daha az dönüşümle sonuçlanmasına neden olabilir.
Web sitenizdeki içeriği iyileştirmek için, Google’ın sitenizdeki hangi sayfaları düşük kaliteli içerik olarak gördüğünü bilmeniz, içeriği analiz etmeniz ve en iyi şekilde optimize etmeniz gerekir.
Google’ın çekirdek güncellemelerinden sonra bu tür sayfalar içeren açılış sayfalarınız sıralama kaybına uğramış ve trafik kaybetmenize neden olmuş olabilir.
Düşük kaliteli içeriklerinizi optimize etmek için aşağıdaki aşağıdaki makaleleri inceleyebilirsiniz.
2. Kullanıcı Arama Niyeti
Bir kullanıcı birden fazla amacı olabilecek bir şey arayacaksa veya arama amacının tam olarak ne olduğunu netleştirmemişse, bu durum web sayfalarının Google SERP sıralamasını etkileyebilir.
Örneğin, bir kullanıcının Google’da “Iphone 11” sorgusu yaptığını düşünelim. Kullanıcı burada Iphone 11 teknik özelliklerini mi görmek istiyor, yoksa satın alma işlemi mi yapmak istiyor? kullanıcı arama niyeti doğru sayfaların sıralanmasını etkiliyor olabilir. Bu sebeple içeriklerinizi oluştururken, her zaman kullanıcı arama niyetini dikkate alarak içeriklerinizi üretmelisiniz.
İçeriklerinizi kullanıcı arama niyetine göre optimize etmek ve site içi SEO‘nuzu bu şekilde geliştirmek için aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.
3. Web Site Hızı
Google, sayfa hızınızı ve mobil uyumluluğu ödüllendirmek veya yavaş yanıt veren açılış sayfaları ile mücadele etmek gibi belirli taktikleri hedefleyen güncellemeler yapar. Haziran 2021 ve Temmuz 2021 güncellemeleri gibi geniş güncellemelerle, arama motorunun genel olarak alakalı ve hızlı yanıt veren sayfaları ödüllendirmeleri amaçlanmıştır.
Eğer hali hazırda yavaş yüklenen bir web sitesine sahipseniz, Google güncellemelerinden olumsuz etkilenme nedeniniz yavaş açılan sayfalarınız olabilir.
WordPress alt yapısı kullanan bir siteniz varsa, web site hızınızı optimize etmek için WP Rocket, Litespeed Cache gibi eklentileri kullanmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki makaleleri inceleyerek web site hızınızı optimize etme konusunda daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.
WordPress SEO Nasıl Yapılır? (En İyi SEO Eklentileri ve Ayarları)
WordPress Görsel Optimizasyonu Nasıl Yapılır? (Görsel SEO ve Performans için)
WordPress dışında özel bir yazılıma sahip bir web siteniz varsa, aşağıdaki makaleleri inceleyerek web sitenizin hızını optimize edebilirsiniz.
4. Mobil Uyumluluk Sorunları
Bir web sitesinin mobil kullanılabilirliği, o web sitenin arama motoru sıralamasını ve arama görünürlüğünü olumsuz etkileyebilecek en kritik konulardan biridir. Google’ bir sitenin mobil uyumluluğunun önemli bir sıralama faktörü olduğunu ve temel arama algoritmasının bir parçası olduğunu beyan etmiştir.
Eğer web sitenizde mobil uyumlulukla ilgili sorunlar yaşıyorsanız, sıralama ve dolayısıyla trafik kaybınızın ana nedenlerinden biri olabilir. Web sitenizdeki mobil uyumluluk hatalarını gidermek için aşağıdaki rehberi incelemenizi tavsiye ederiz.
5. Önemli Web Verileri
Google’ın Mayıs 2021 güncellemesinde, kullanıcıların bir web sayfasıyla nasıl etkileşim kurduğu ve bu sayfaları değerlendirmek için sunduğu bu algoritma güncellemesiyle önemli web verileri artık önemli bir sıralama faktörü haline gelmişti.
Yapılan son Google çekirdek güncellemeleri ile Google Search Console’daki önemli web verileri bölümünde bulunan sorunlar, Google arama sonuçları sıralamanızı etkiliyor olabilir. Web sitenizdeki CLS, LCP, FID, FCP, gibi önemli web verileri sorunlarını optimize etmek için aşağıdaki makaleyi inceleyin.
Search Console: LCP, FCP, FID, CLS Sorunları (Önemli Web Verileri Optimizasyonu)
6. Sayfa Deneyimi
Google, uzun zamandır beklenen sayfa deneyimi güncellemesini Haziran 2021 çekirdek güncellemesinde Search Console ara yüzüne eklemişti. Sayfa deneyimi güncellemesi, kullanıcılar için optimum bir tarama deneyimi oluşturmaya giden çeşitli sinyalleri dikkate alır.
Eğer web siteniz yeterli veriye sahipse, sayfa deneyimi puanlarını Google Search Console’daki Deneyim > menüsü altındaki “Sayfa Deneyimi” bölümünde bulabilirsiniz.
Sayfa deneyimi aracı şu anda yalnızca mobil arama sonuçları için geçerlidir, ancak daha sonraki güncellemelerde masaüstü sonuçları için de sunulacaktır.
Google’ın arama motoru sonuçları sıralamanızı etkileyen faktörler yukarıdaki özelliklere göre değerlendirilmektedir. Google’ın çekirdek güncellemeleri hakkındaki detaylı rehberine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
https://developers.google.com/search/blog/2019/08/core-updates
Google Çekirdek Güncellemesi Sitenizi Olumsuz Etkilerse Ne Yapmalısınız?
Google’ın son algoritma güncellemelerinin getirdiği değişiklikler birçok sektörü etkiledi ve sonuçlar günden güne değişiyor. Google çekirdek güncellemelerinin etkisini Semrush Sensor aracını kullanarak görebilirsiniz.
Google’ın çekirdek güncellemelerinin tamamlanmasının ardından arama motoru sonuçlarındaki eski konumunuzdan çok uzaktaysanız, aşağıdaki adımları gözden geçirmeniz siteniz için faydalı olacaktır:
- Kaybedilen trafiği geri kazanmaya çalışmak için makale ve videolarınızdaki içerik üretim temponuzu artırın.
- Makalelerinizdeki yüksek kaliteli içeriğe odaklanmaya devam edin.
- İçeriklerinizde orijinal, doğru ve daima güncel olun.
- Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların hemen çıkma oranını düşürün.
- Web site sayfalarınızın Pagespeed puanını optimize edin.
- Mobil sürüm için AMP sayfaları kullanmayı düşünün.
- Şema işaretlemeyi (FAQ Schema) kullanmayı düşünün.
- Web sitenizin teknik SEO analizini yapın.
- Web sitenizde henüz SSL sertifikası kullanmıyorsanız, zaman kaybetmeden HTTPS’e geçmelisiniz.
- Search Console’daki mobil kullanılabilirlik sorunları ve kapsam hatalarını optimize edin.
- Search Console’daki güvenlik sorunlarını göz ardı etmemelisiniz.
- Web siteniz reklam ihlalleri içeriyorsa Google Search, bu durumu kötü sayfa deneyimi olarak değerlendirir. Eğer sitenize reklam yerleşimleri alıyorsanız, reklamlarınızın kullanıcı deneyimini etkilemediğinden emin olun.
Tüm bu işlemleri gerçekleştirdiniz ve hala istediğiniz sonucu alamıyorsanız, web sitenizin bir anti SEO (negatif SEO)’ya maruz kalmadığından emin olmalısınız. Negatif SEO faktörlerinin sayfalarınızı olumsuz etkilemesine izin vermemek için aşağıdaki makaleyi incelemenizi tavsiye ederiz.
Günün sonunda web sitenizi yalnızca arama motorları için optimize etmenin değil, aynı zamanda web site kullanıcı deneyimi, sayfa deneyimini geliştirmek için de önemli olduğunu bilmenizi isteriz.
Google algoritma güncellemeleri makalemizin sonuna geldik. Umarız bu rehber sizin için faydalı olmuştur. Eğer web sitenizin algoritma değişikliklerinden olumsuz etkilendiğini düşünüyorsanız, yorum yaparak bize deneyimlerinizi anlatabilirsiniz.
Kukumav.Net Dijital Pazarlama Ajansı kurucusu. SEO, Google Ads, WordPress, e-ticaret ve sosyal medya reklamları konusunda uzman.
Değerli bilgiler için teşekkür ederiz.
Çok yararlı bir paylaşım olmuş çok teşekkürler.
Kalitesiz içerikleri güçlendirmek, yeni içerik eklemeye göre daha verimli olabiliyor. Güçlendirme yaparken kullanıcıların arama niyetini de göz önüne aldınız mı başarı kaçınılmaz oluyor 🙂
Comments are closed.