8 Adımda Google Ads Kalite Puanı Arttırma

Google Ads Kalite Puani Yükseltme
Son Güncelleme: 15/03/2023

Google Ads reklam sistemi içerisinde kullanılan tabirlerden biri de Google kalite puanıdır. Google kalite puanı, site içerisinde yer alan içeriklerin aramalarla ne denli alakalı olduğunu ölçen bir mekanizmadır. Anahtar kelimelerin alaka düzeyi, tıklanma oranı, açılış sayfasının kalitesi gibi parametreler Google kalite puanını doğrudan etkiler. En basit tanımı ile reklamın kullanım amacının yapılan faaliyet ile ne kadar ilgili olduğu, bu derecelendirme sistemi ile ölçülür. İşletmenin Google kalite puanı ne kadar yüksekse Google Ads reklamlarına ayıracağınız bütçe de o kadar düşük olacaktır.

Google Ads kalite puanı; reklamlarınızın kalitesini anlamanızı sağlayacak değerdir. Google Ads’de kalite puanı 1 ile 10 arasında değer alır. Bu puan sayesinde reklamlarınızın ve reklamlarınızın tetiklediği açılış sayfalarının kalitesini görebilirsiniz. Hedeflediğiniz anahtar kelimelerde gösterilecek reklamlarının konumunu belirleyen bir faktördür. Reklam puanınız ve verdiğiniz teklif çarpılır ve reklamınızın konumu belirlenir.

Google Ads’de yüksek teklif vermek üst sıralarda olmanız için yeterli değil. Google reklamcılık alanında da ziyaretçilerine en etkili içerikleri sunmaya yönelik çalışır. Bu yüzden de kalite puanının arttırılması gerekir.

Google Ads kalite puanı, anahtar kelime ve eşleşen reklamın tıklanma oranı, anahtar kelimenin reklam grubuna uygun olması, açılış sayfasının kalitesi, reklam metninin alaka düzeyi ve reklam hesabının daha önceki performansına göre belirlenir.

Kalite Puanı Neden Düşük Olur?

Kalite puanı nasıl arttırılır, konusuna değindikten sonra Google Ads sisteminde anahtar kelimenizin kalite puanının neden düşük olabileceğine de değinelim. Bu konuda bir cevabınız olursa kalite puanını yükseltmek için uygulayacağınız politikaları daha doğru belirleyebilirsiniz;

  • Seçtiğiniz anahtar kelimeler faaliyetlerinizle uyumlu olmayabilir veya geniş alanı kapsayan anahtar kelimeler seçme durumunuz olabilir.
  • Reklamlarınız tıklanmak için teşvik edici ve ilgi çekici olmayabilir. İnsanlar reklamınızı gördüğünde aradıkları şeyle ilgili vaatte bulunduğuna inanmalıdır. İnsanlara reklamlarınızı size bir onlara bir kazanç getirmeyeceğini düşündürmeyecek adımlar atmalısınız.
  • Reklam gruplarınızda yer alan reklamların tamamı sitenizin ana sayfasına yönlendirilmiş olabilir. Her reklam grubu içinde yer alan anahtar kelimelerle en ilişkili olan sayfaları hedefleyecek şekilde optimize etmelisiniz. Reklamlara özel karşılama sayfaları da çok etkili olur.
  • Reklam uzantıları kullanmıyor da olabilirsiniz. Reklam uzantıları ziyaretçilere reklam metniniz dışında bilgi verir. Böylece reklam performansınızı kolayca arttırabilirsiniz.
  • Tek bir reklam türü ya da varyasyonu kullanma durumunuz olabilir. Reklamlarınızın tüm arama sorgularında en geniş şekilde eşleşmesini ve tüm cihazlarda görünmelerini sağlamalısınız. Bunun için tüm reklam türlerini kullanarak alternatif reklam metinlerini de oluşturmalısınız.

Google Ads Kalite Puanı Yükseltme:

Kalite puanınız yüksekse, düşük bütçelerle etkili reklamlar oluşturabilirsiniz. Google reklam bütçesini düşürerek yüksek verim elde etmek isteyen web siteleri için kalite puanının arttırılması gerekiyor. Google Ads kalite puanını yükseltmek için yapabileceğiniz çalışmaları adım adım sıraladık;

Kalite Puanı Yükseltme

1. Anahtar Kelime Analizi Yapın

Anahtar kelime analizi kalite puanını arttırmada çok etkilidir. Çünkü anahtar kelimelerin performansını bilmeniz gerekiyor. Google’da bir ziyaretçi arama kutusuna bir kelime yazdığında kullandığı kelimeler web sitenizin ya da reklamının görüntülenmesini belirler. Bunun için anahtar kelime analizi doğru şekilde yapılmalıdır.

Tercih edilen anahtar kelimeleri, kullanıcılar için seçtiğiniz anahtar kelimelerin önemini, web sitenize trafik çekmek için yararlı olmasını sağlayacağınız kelime gruplarını seçin. Yüksek aranma hacmi olan anahtar kelimeleri tercih etmeye çalışın.


2. Negatif Anahtar Kelimeleri Kullanın

Negatif anahtar kelimeler reklam gruplarınıza eklediğiniz bir kelime grubudur. Bu anahtar kelimeler reklamınızın gösterilmesini engelleyen anahtar kelime gruplarıdır. Yani negatif anahtar kelimeler sayesinde reklamınızı göstermek istemediğiniz anahtar kelimeleri belirleyebilirsiniz. Böylece hedeflediğiniz kitle dışında kalan kişileri web sitenizden uzaklaştırabilir ve ana anahtar kelimelerinizle hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.

Negatif anahtar kelimeleri kullanmak kalite puanı için önemlidir. Çünkü insanların reklamınıza sadece tıklaması size fayda sağlamaz. İnsanlar reklamınıza tıkladığında istediğiniz aksiyonu da yerine getirmelidir. Hedef dışı kişiler web sitenizi hemen terk eder. Bu durum kalite puanınızı düşürecektir.


3. Reklam Gruplarına Göre Kampanya Oluşturun

Kampanyalarınızda hedeflediğiniz reklam gruplarına yönelik çalışmalar yapın. Böylece arama sorgusu ve reklam arasındaki alaka düzeyi yükselir. Reklamlarınızda belirlediğiniz anahtar kelimelere özgü birçok reklam grupları ayarlayın.

Reklam Grubu: KitapReklam Grubu: GiyimReklam Grubu: Ayakkabı
Tarih KitaplarıBebek GiyimSpor Ayakkabı
Çocuk KitaplarıErkek GiyimGünlük Ayakkabı
Ders KitaplarıBayan GiyimKadın Ayakkabı
Bilgisayar KitaplarıHamile GiyimÇocuk Ayakkabı

Ayrıca gruplarınıza negatif anahtar kelimeleri de ekleyin. Belirlediğiniz gruplara göre özel reklam metinleri hazırlama şansınız da vardır. Ads’de yapılan en büyük hatalardan biri genel bir reklam metniyle tüm kelimelerin bir reklam grubunda toplanmasıdır. İnsanlara direkt aradıkları soruların cevabını vadeden reklamlar göstermeye çalışın. Reklamlarınıza tıklayan kişileri cevap bulacakları sayfalara yönlendirerek kalite puanınızı arttırabilirsiniz.


4. Uyumlu Anahtar Kelime ve Reklam Metni Oluşturun

Reklam metinleriniz mutlaka anahtar kelimelerinizle alakalı ve uyumlu olmalıdır. Anahtar kelimelerinizle reklam metinlerinizin uyumlu olması kalite puanınızı arttıracaktır. Kalite puanınızın artmasının yanında tıklanma oranınızı da arttırabilirsiniz. Reklam metinlerinizde hedeflediğiniz anahtar kelimelere mutlaka yer vermeniz gerekiyor.


5. İlgi Çekici Reklam Metin Oluşturma

Google Ads kalite puanını etkileyen en önemli unsurlardan biri reklam metnidir. Bu yüzden reklam metninin ziyaretçilerin ilgisini çekmesi gerekiyor. Doğru reklam metinlerini oluşturarak insanların reklamlarınıza tıklamasını sağlayabilirsiniz. Anahtar kelimelere de yer vererek ziyaretçilere aradıkları soruların cevabını verecek bir reklam metni oluşturmalısınız.

Reklam metinlerinizi hedef kitlenizin isteklerine uygun oluşturmalısınız. İlgi çekici olarak oluşturduğunuz reklam metninde kullanıcılara vadettiğiniz detayları açılış sayfasında mutlaka vermeniz gerekiyor.

6. Açılış Sayfası Optimizasyonu Yapın

Açılış sayfanızın optimizasyonu kalite puanını yükseltmede en etkili yöntemlerden biridir. Açılış sayfanız her bir reklam grubunuzda hedeflediğiniz anahtar kelimelerinizi barındıran içeriklere sahip olmalıdır. Her reklam grubu için açılış sayfası tasarlamanız çok zor olsa da alaka düzeyini arttıracak bir çalışmadır. Alaka düzeyi yüksek açılış sayfası daha yüksek dönüşüm sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Arama yapan kullanıcılar reklamlarınızı okuduktan sonra bir beklenti içine girer ve sayfanıza tıklar. Beklentilerine cevap veren bir sayfaya geldiklerinde potansiyel müşterileriniz müşteriniz haline gelebilir. Google’ın açılış sayfanızı görme şekli ve hangi anahtar kelimelerle alakalı olduğunu kontrol etmeniz gerekiyor.

Açılış Sayfası Optimizasyonu

Google Ads kampanyalarında yapılan en büyük hatalardan biri tüm reklamlarda ziyaretçilerin ana sayfaya yönlendirilmesidir. Açılış sayfası belirttiğiniz anahtar kelimeler ile reklamlarınıza tıklandığında uyumlu olmalıdır.

Ziyaretçiler vadettiğiniz sayfada direkt yönlendirilirse kalite puanınız artar ve kullanıcı deneyimi yüksek olur. Bazı durumlarda en uygun sayfa reklam performansınızı yükseltmeyebilir. Bu durumda doğrudan reklam metinlerine özel açılış sayfaları hazırlayarak ziyaretçileri buradan yönlendirebilirsiniz.


7. Açılış Sayfanızın Yüklenme Hızını Düşürün

Açılış sayfanızın yüklenme süresi kalite puanını hesaplarken çok önemlidir. Uzun sürede yüklenen açılış sayfası kalite puanınızı olumsuz etkileyecektir. Meta verileri, yavaş yönlendirmeler, çok sayıda yönlendirme, geçiş sayfaları, yavaş sunucular, büyük sayfa boyutu gibi birçok sebep yüklenme hızını etkiler. Bu detayların tamamını optimize ederek açılış sayfanızı hızlandırabilir ve sonrasında kalite puanınızı yükseltecek bir adım atabilirsiniz. Böylece daha rekabetçi hale gelebilir ve yüksek kalite puanına sahip olabilirsiniz.

Açılış sayfası yüklenme hızını arttırmak için aşağıdaki makaleleri inceleyebilirsiniz.

.Htaccess ile Tarayıcı Önbellekleme

Lazy Load Nedir? Nasıl Kullanılır?


8. Sonuç Analizlerini Düzenli Yapın

Google Ads reklamlarınızda performansı ve ortaya çıkan trafiği düzenli olarak takip etmeniz gerekiyor. Arama ağında gösterim payını her bir anahtar kelime için belirlemeniz gerekiyor. Rekabet durumu, kalite puanı ve diğer tüm bileşenleri her anahtar kelime özelinde belirlenmelidir. Daha sonra elde ettiğiniz verileri iyileştirecek çalışmalar yapın. Böylece deneme sonuçlarını da takip ederek kalite puanı arttırma stratejinizi geliştirebilirsiniz.

Google Ads optimizasyonu tüm SEO çalışmaları gibi dinamik bir süreçtir. Bu yüzden düzenli analizler yapmalı ve elde ettiğiniz sonuçlara göre stratejilerinizi şekillendirmelisiniz.

Google Partners

Kalite puanı yükseltme ile ilgili Google’ın, kalite puanı nasıl artırılır ve ölçülür? makalesini de inceleyebilirsiniz.

Google Ads kalite puanı arttırma makalemizin sonuna geldik. Umarız bu rehber sizin için yararlı olmuştur. Aklınıza takılan sorular varsa lütfen yorum yaparak bize iletin.


Tüm Yorumlar
  1. Bu yazınızla beraber kalite puanlarım 8/10 çıktı teşekkür ederim.

  2. Bilgilendirmeleriniz için teşekkürler. Her yazınız oldukça bilgilendirici olmuş.

  3. Google ads reklamım için yukarıdaki dediklerinizin hepsini yaptım ama hala aynı pek bir değişiklik olmadı.

  4. Dondurma külahları sattığımız web sitemizin adwordsü için uyguladım. Şu an kalite puanı 3, ne zaman etkisini gösterir?

    1. Reklamları durdurmadan kesintisiz veriyorsanız, anahtar kelimelerinizin tıklanma durumuna göre toplanan verilerle 10-15 günde güncel kalite puanlarınızı görmeye başlarsınız.

Comments are closed.