Google Ads reklamcılığı oldukça rekabetçi bir alandır. Her gün on binlerce işletme, arama motoru sonuçlarında en üst sıralarda yer almak için rekabet etmektedir. Rekabet o kadar fazladır ki, birçok işletme Google Ads kampanyalarına milyonlarca lira para harcıyor. Bazı sektörlerde ise rekabet o kadar yüksektir ki, reklam verenler Google tarafından hoş karşılanmayan uygulamalara yönelirler.
Google Ads, işinizi büyütme konusunda size yardımcı olabilecek etkili platformlardan biridir. Google, reklamverenlerin, reklam politikalarına ve yasalara uyduklarından emin olmak için reklam hesaplarını düzenli olarak incelemektedir. Google Ads reklam hesabınızın askıya alınması, bu politikalardan birini ihlal ettiğiniz anlamına gelir.
Makalemizde askıya alınan Google Ads hesabının nasıl yeniden etkinleştirileceğini ve hesabınızın askıya alınmasını nasıl önceleyeceğinizi anlatacağız.
İçindekiler
Google Ads Hesabınız Askıya Aldığında Ne Olur?
Google, reklam hesabınızı askıya aldığında, tüm reklamlarınız durdurulur. Bu hiçbir kampanyanın, reklam grubunun ve reklamların artık Google reklam ağlarında gösterilmediği anlamına gelir. Ayrıca hesabınızdaki diğer kampanyalarınız da reklam politikasını ihlal etse de etmese de tüm reklamlar askıya alınabilir.
Reklam Askıya Alma Nedenleri
Google Ads, potansiyel müşterilere ulaşmada ve işletmenizi büyütmede son derece etkili bir platform olabilir. Ancak, Google’ın reklam politikalarını ihlal ederseniz, hesabınız askıya alınabilir. Reklam hesabının askıya alınmasının nedenlerini anlamak ve askıya alınan Google Ads hesabını nasıl yeniden etkinleştirebileceğinizi öğrenmek için aşağıdaki askıya alınma sebeplerini inceleyelim:
1- Kötü amaçlı veya istenmeyen yazılımlar nedeniyle askıya alındı
Google reklam hesabınızın askıya alınmasının nedenlerinden biri, Google’ın web sitenizde kötü amaçlı veya istenmeyen yazılım tespit etmesidir. Bu yazılım, kullanıcıların bilgisayarına zarar verebilir veya kişisel bilgilerini riske atabilir. Web sitenizin bu tür yazılımları barındırdığı tespit edilirse Google, reklam hesabınızı askıya alır.
Kötü amaçlı veya tehlikeli yazılım, aşağıdaki özelliklere sahip olabilir:
- Başka bir cihaza izinsiz olarak zarar vermek veya erişmek için tasarlanmıştır.
- Kimlik avı, spam veya yetkisiz e-mail mesajları göndermek için kullanıldığı biliniyor.
- Virüsleri veya diğer zararlı içerikleri barındırabilir.
- Pop-up pencereler ve spam gibi istenmeyen davranışlar olabilir.
Google, askıya alma nedeninin kötü amaçlı yazılım veya istenmeyen yazılımdan kaynaklandığını belirtmişse, kötü amaçlı ve tehlikeli yazılımları web sitenizden kaldırmak, askıya alınan Google Ads reklam hesabını yeniden etkinleştirmek için kritik bir adımdır.
Web sitenizdeki kötü amaçlı yazılımları tespit etmek için Google’ın güvenli tarama aracını kullanabilirsiniz.
https://transparencyreport.google.com/safe-browsing/search?url=www.kukumav.net
Kötü amaçlı yazılımı veya tehlikeli yazılımı tamamen kaldırdıktan sonra Google ile iletişime geçebilir ve hesabınızı incelemelerini isteyebilirsiniz.
Kötü amaçlı veya istenmeyen yazılım nedenli hesabın askıya alınmasına önlem almak için güvenilir hosting firmalarını tercih etmenizi, warez, korsan ve lisanssız yazılımları web sitenizde kullanmamanızı öneririz.
En popüler ve güvenilir Türkiye hosting firmaları için aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.
2- Hesabınız, taklit ürünler tanıtması nedeniyle askıya alındı
Taklit ürün, yaratmadığınız veya yasal olarak satma hakkına sahip olmadığınız mal veya hizmetleri satma eylemidir. Taklitçiler genellikle mallarını orijinal üründen daha düşük bir fiyata satarlar ve bu da orijinal ürün için iş kaybına neden olur.
Google Ads ile taklit ürünlerin reklamı verildiği tespit edilirse, reklam hesabınız askıya alınır ve ilişkili tüm Google Ads hesapları inceleme durumuna alınabilir. Reklamverenlerin sahteciliğin (taklit ürün) ne olduğunu ve bunun reklam hesapları ile ilişkisini anlamaları önemlidir.
Taklit ürün, aşağıdaki özellikler de dahil olmak üzere birçok şekilde olabilir:
- Sahte (çakma) bir ürün satmak,
- Meşru bir markanın adına çok benzeyen bir alan adı kullanmak,
- Mevcut bir ürüne çok benzeyen bir görsel kullanma,
- Bir marka sahibine ait orijinal ürün olarak görünmek için o marka adına gönderme yapan; taklit, kopya, imitasyon, klon, replika, sahte, tıpkısının aynısı veya benzer terimlerle tarif edilen ürünler,
- Orijinal ürün olarak görünmek için marka özelliklerini taklit eden orijinal olmayan ürünler.
Google bu politika ihlallerini çok ciddiye alır ve çok ağır ihlaller olarak nitelendirir. Google Ads bu politikanın ihlal edildiğini tespit ederse, bu tespitin ardından Google Ads hesaplarınız için önceden uyarı yapılmaksızın askıya alınır ve Google reklam ağında yeniden reklam yayınlamanıza izin vermez.
Hesaplar yalnızca ikna edici şartlar ve inandırıcı bir neden olması durumunda yeniden etkinleştirilir. Eğer bir hata olduğunu düşünüyorsanız, itiraz formunu doldurarak, Google’a ayrıntılı bilgi sunabilirsiniz.
3- Faturalandırma ve ödeme sorunları nedeniyle askıya alındı
Google Ads hesabınızın şüpheli ödemeler nedeniyle askıya alınması, rahatsız edici ve sinir bozucu bir deneyim olabilir. Google Ads şüpheli bir ödeme etkinliği tespit ederse, platform o hesabı askıya alır. Ardından genellikle Google, ödeme sorunları nedeniyle hesabınızın askıya alındığını bildiren bir e-posta gönderir.
Google Ads hesabınız askıya alındığında, reklam oluşturamaz veya yayınlayamazsınız. Ancak bu, raporları görüntülemek için hesabınıza giriş yapamayacağınız anlamına gelmez.
Şüpheli ödeme etkinliği nedeniyle askıya alınma nedenleri aşağıdaki davranışları barındırabilir:
- Google, fatura bilgilerinizin kontrol edilip edilmediğini bilemezse, hesabınızı yasaklayabilir. Ayrıca, düzensiz ödeme davranışı bir yasaklamaya neden olabilir.
- Google ödeme yaptığınız kartınızı kabul etmezse hesabınız askıya alınabilir.
- Aktif veya yasaklanmış bir hesapla zaten ilişkilendirilmiş bir kartı kullanmak, yeni hesabınızın yasaklanmasına neden olabilir.
- Online oluşturulan sanal kartlar, ön ödemeli kartlar, çalıntı kartlar ve adınıza kayıtlı olmayan kartların kullanılması, hesabınızın yasaklanmasına neden olabilir.
Eğer faturalandırma ve ödeme sorunları nedeniyle askıya alınan hesabınızda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, hemen vakit kaybetmeden, Google Ads üst menüdeki Yardım > Bize Ulaşın bölümünden bir destek talebi oluşturun. Durumu anlatan formu ilettiğinizde genellikle 3-4 iş günü içinde Google tarafından incelenecek ve size konuyla alakalı bir e-posta iletilecektir.
4- Sistemleri atlatma politikası ihlali
Google, karmaşık reklam inceleme süreçlerini aldatmaya çalışan hiçbir reklama veya içeriğe izin vermez. Google, bir hesabın reklam sistemlerine müdahale eden şüpheli uygulamalarda bulunduğunu tespit ederse, reklam hesabınızı askıya alabilir.
Google, karmaşık reklam inceleme süreçlerini aldatmaya çalışan hiçbir reklama veya içeriğe izin vermez. Bir hesabın reklam sistemlerine müdahale eden şüpheli uygulamalarda bulunduğunu tespit ederse, reklam hesabını askıya alabilir.
Google’ın politikasının en yaygın ihlallerinden bazılarına göz atalım. Bu uygulamaların tümü, Google Ads hesabının askıya alınmasıyla sonuçlanacaktır:
Gizleme: Bir web sitesinin arama motorlarına insan kullanıcılara kıyasla farklı içerik veya URL’ler sunmasıdır. Örneğin, siteniz kullanıcılara Flash görüntüleri gösterebilir, ancak arama motorlarına bir HTML metin sayfası sunabilir. Bu uygulama, kullanıcılara beklediklerinden farklı sonuçlar sağladığı için Google’ın yönergelerinin ihlalidir.
Kaliteli bir reklam kampanyası oluşturmak için https://www.kukumav.net/blog/google-ads-reklam-verme-rehberi/ makalesini inceleyebilirsiniz.
Reklam metnini değiştirme: Metin manipülasyonu, birisinin Google tarafından yürütülen otomatik sistem kontrollerini atlamak amacıyla birden fazla dilden veya Unicode bloklarından metin kullanmasıdır.
- Reklamın onaylanmaması için kasıtlı olarak yasaklanmış kelimeleri veya kelime öbeklerini yanlış yazmak.
- Patent ve telif hakkı kısıtlamalarından kaçınmak için reklam metninde ticari marka terimlerini manipüle etmek.
Bazen, kurallara uymak için elinizden gelenin en iyisini yapmanıza rağmen, reklamlarınızdan biri işaretlenebilir veya onaylanmayabilir. Çoğu zaman, hızlı bir düzenleme ile reklamı tekrar deneyebilir ve onaylatabilirsiniz.
Google Ads hesabınızın askıya alınmasının haksız olduğunu düşünüyorsanız, sorunu çözmek için birkaç ipucunu aşağıda bulabilirsiniz:
- Hesabınızın incelenmesi için Google Ads destek ekibine bir istek gönderin.
- Birden fazla Google Ads hesabınız varsa, sitelerin farklı web sitelerine odaklandığından emin olun. Hepsi aynı siteye odaklanırsa, başınız belaya girebilir.
- Askıya almanın neden kaldırılması gerektiğini düşündüğünüzü açıklayan bir itiraz gönderin. Bu yolu seçerseniz, dürüst olun ve açıklayıcı olması için zaman ayırın.
Askıya alınan Google Ads hesabı nasıl yeniden etkinleştirilir makalemizin sonuna geldik. Hesabınız askıya alındıysa, bu makalede tartıştığımız çözümleri uygulayın. Bu ipuçlarıyla, askıya alınmış hesabınızın kısa sürede tekrar çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Google Ads reklam hesabının askıya alınması ve reklam hesabının tekrar etkinleştirilmesi ile ilgili aklınıza takılan sorular varsa yorum yaparak bize iletebilirsiniz.
Kukumav.Net Dijital Pazarlama Ajansı kurucusu. SEO, Google Ads, WordPress, e-ticaret ve sosyal medya reklamları konusunda uzman.