Web sitenizden kaliteli giden bağlantılara sahip olmanın neden önemli olduğunu düşündünüz mü veya nasıl yapıldığını merak ettiniz mi? Harici bağlantılar, giden bağlantılar ve dış link aynı anlama gelir. Bu makalede, her üç kelimeyi de birbirinin yerine kullanabiliriz.
Google’ın Panda güncellemesi sonrası bir dünyada çalıştığımız için, SEO için giden bağlantıların önemini anlamanıza yardımcı olmak, arama motoru sıralamasını artırmak, web sitenize yardımcı olacak backlink oluşturma, dış linkler ile makalelerinizi desteklemek ve harici bağlantı stratejisi kullanmayı alışkanlık haline getirmeniz için bu makaleyi hazırladık.
İçindekiler
Giden Bağlantı Nedir?
Giden bağlantılar, sitenizden başka bir alana işaret eden bağlantılardır. Bu duruma dış link verme (external links) de denir. İlgili alanlara bağlantı oluşturduğunuzda, arama motorunun nişinizi anlamasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda blogunuzun SEO’sunda hayati bir rol oynayan sitenizin güvenini ve kalitesini artırmaya yardımcı olur.
Giden bağlantılarınızın neden bu kadar önemli olduğuna dair temel bir fikriniz olduğuna göre, bağlantı oluştururken göz önünde bulundurmanız gereken şeylere bakalım.
Alakalı web sayfalarına bağlantı verin!
Birçok webmaster, ziyaretçilerini alıp götüreceğini düşünerek içeriklerine dış bağlantılar eklemekten kaçınır; Bloğunuzdaki alakalı web sitelerine bağlantı oluşturmaya başladığınızda, temel olarak arama motorlarına içeriğiniz hakkında daha fazla bilgi verirsiniz.
Blogunuzla aynı konuda olan bloglarla bağlantı kurmaya çalışın. Bu, blogunuza hedeflenen ziyaretçileri çekmenize yardımcı olacaktır. Zaten güvenilir olan ve iyi bir etki alanı yetkisine sahip alanlara bağlanmaya çalışın.
Karşılıklı backlinklerden kaçının
İki yönlü karşılıklı backlinklerden kaçının ve herhangi bir alana bağlantı verirken bunun özel bir blog ağının parçası olmadığından emin olun. Son Google Penguen güncellemelerinin ardından Google, bu tür tüm özel blog ağlarını kaldırıyor ve bağlantılarının değerini düşürüyor.
Çok fazla harici bağlantı vermekten kaçının
Bazı bağlantılara sahip olmak iyidir, ancak çok fazla giden bağlantıya sahip olmak okuyucularınızın bakış açısından can sıkıcı olabilir. Bu sebeple bağlantı metni ile dahili bağlantı kurmaya çalışın ve yalnızca sayfanızla alakalı bazı web sitelerine bağlantı verin. En önemlisi, içeriğinizin yararlı olduğundan emin olun ve sayfa optimizasyonuna dikkat edin. Bunu konuyla alakalı daha fazla bilgi almak için Vikipedia dış bağlantılar sayfasını inceleyebilirsiniz.
Eğer WordPress kullanıyorsanız Rank Math eklentisiyle sayfalarınızdan çıkan site içi ve site dışı bağlantılarınızı kolayca yönetebilirsiniz. Bu konuyla ilgili aşağıdaki makaleyi incelemenizi öneririz.
Kime bağlantı vermelisiniz?
Bağlantı kurmak için izleyebileceğiniz birçok strateji var. Bizim önerimiz, makalenizde bir referans veya açıklama vermek istediğinizde, ancak Vikipedia gibi güvenilir, iyi kaynaklara bağlayacağınızdan emin olmanızdır. Ayrıca kendi sosyal medya kanallarınıza bağlantı vererek karşılıklı fayda sağlayabilirsiniz. Özellikle blog sayfalarınıza Youtube kanalınızdan embed kodu ile videolarınızı gömebilirsiniz. Üstelik Youtube SEO için doğrudan fayda sağlar. Youtube SEO hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.
Giden bağlantılar oluşturmak için birkaç öneri:
- Sitenize değer katan ve konuyu çok iyi kapsayan sayfalara bağlantı verin.
- İyi sayfa yetkisine veya alan adı yetkisine sahip makalelere bağlantı verin.
- Çok sayıda sosyal medya paylaşımına sahip makalelere bağlantı verin.
Bu makaledeki bilgileri yararlı bulduysanız, Facebook ve Twitter üzerinden arkadaşlarınızla paylaşırsanız seviniriz. 🙂
Kukumav.Net müşterinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş profesyonel web tasarım, arama motoru optimizasyonu (SEO), Google Ads reklamları, sosyal medya reklamları ve grafik tasarım hizmetleri sunmaktadır.
Hocam makaleniz için teşekkür ederim bir detay sormak istiyorum. Bir adresten backlink aldığımızda bunun Search Console yada diğer araçlarda görünmesi biraz gecikebiliyor. Bunu nasıl hızlandırabiliriz. Teşekkürler İyi Çalışmalar
Gerçekten çok faydalı bir yazı, teşekkürler.
Gerçekten çok faydalı ve yalın bir anlatımla yazıyı kaleme almışsınız. Teşekkürler
Açık url şekline mi yoksa kelimeye mi link çıkışı verilmeli?
İçindekiler kısmını nasıl yaptınız?
Tıkladığım zaman aşağıya inişler oluyor. Blogger da oluyor mu?
Bir çok kişiye sitemi yaptırmaya çalıştım. Olmadı. Biri yapacaktı o da hastalandı kaldı öylece. Blogger tabanlı siteme tema öneriniz ne olur?
Moda sağlık makyaj içerik olacak.
Cevap için teşekkür ederim.
Merhaba, içindekiler bölümü WordPress TOC eklentisi ile geliyor. Blogger teması konusunda yardımcı olamıyoruz.
Comments are closed.