Facebook SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?

Facebook SEO Yapma
Son Güncelleme: 28/01/2024

Facebook SEO ya da bir başka deyişle, SEO’yu Facebook için kullanmak… Facebook şüphesiz dünyanın en büyük sosyal medya platformudur. Türkiye’de 2022 yılı itibariyle 38 milyon kişi Facebook kullanmaktadır. Facebook’un iş pazarlama ihtiyaçlarınız için uygun olup olmadığını araştırıyorsanız, zamanınızı boşa harcıyorsunuz.

Facebook sayfaları, marka bilinirliğini artırmak, marka bağlılığını artırmak, daha fazla dönüşüm fırsatı,  markanızın veya işletmenizin katma değerini artırmasına, ürün ve hizmetlerinizin paylaşmasına ve müşteri desteği sunmaya yardımcı olur.

Bu makalenin odak noktası ise SEO’nun Facebook için nasıl kullanılacağı adım adım açıklamak olacaktır.

Facebook SEO Nedir?

Facebook SEO, sayfa sahiplerinin daha geniş bir pazara ulaşmasına yardımcı olmak, Facebook ve arama motoru sıralamalarında üst sıralarda çıkmak için yaptıkları Facebook sayfa optimizesidir. Bu SEO takip iş sayfanızın büyümesine ve böylece daha fazla takipçileri almak işinizin büyümesine yardımcı olabilir.

6 Adımda Facebook SEO Nasıl Yapılır?

Aşağıda, işletme sayfanızı Facebook SEO için ayarlamalar yapmanız gereken stratejiler ele alınmıştır.

1. Doğru sayfa adını seçin

Facebook işletme sayfanızın adı, Facebook sayfanızı SEO için optimize ederken göz önünde bulundurulması gereken ilk şeydir. İşletmenizi en iyi şekilde tanımlayan eden bir ad seçmelisiniz. Bu, işletmenizin ve sunduğunuz hizmetin adı olabilir.

Genel bir isim seçmek, yalnızca müşterilerinize ulaşma çabalarınıza zarar verir. Müşterileriniz Facebook’ta arama yaptığında, benzer adlara sahip sayfalarla sizi karıştırabilirler.

Ayrıca Facebook sayfa adını seçerken, gereksiz anahtar kelimeden kaçınmalısınız. Çok fazla anahtar kelimeye sahip bir sayfa adı botlar tarafından spam olarak görünebilir.

Bir Facebook işletme sayfası nasıl açılır bilmiyorsanız, Facebook işletme sayfası oluşturma makalesini inceleyebilirsiniz.

Facebook SEO Nasıl Yapılır

2. Özel bir Facebook sayfası URL’si oluşturun

Facebook, sayfalarınız için özel bir URL oluşturmanızı imkan tanır. İyi bir URL, müşterilerin işletme sayfanızı Facebook’ta bulmasını kolaylaştırır. URL’nizi marka adınızı içerecek şekilde kişiselleştirmelisiniz. Bu, marka bilinirliğinizi güçlendirir ve URL’nizin daha kolay hatırlanmasını sağlar.

Facebook Sayfa URL’si değiştirme:

Facebook sayfanız için özel bir URL oluşturmak için Facebook sayfanızdan, “hakkımızda” alanına tıklayın. Açılan pencerede “kullanıcı adı” bölümünden düzenle butonuna tıklayarak Facebook kullanıcı adınızı değiştirebilirsiniz, böylece özel bir sayfa URL’sine sahip olursunuz.

Facebook SEO Kullanıcı Adı Ekleme

3. Facebook sayfanızda anahtar kelimeleri stratejik olarak kullanın

Anahtar kelime optimizasyonu Facebook sosyal medya pazarlaması için çok önemlidir. Anahtar kelimeleri sayfanızın stratejik alanlarına yerleştirerek Facebook işletme sayfanızı Facebook SEO için optimize edebilirsiniz. Bu, sayfanızın arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlar ve böylece görünürlüğünüzü artırır. Anahtar kelimeleri kullanmak için gerekli alanlardan bazıları şunlardır; Başlık sayfanız, URL’niz ve hakkımızda bölümünüz.

Geleneksel SEO uygulamalarında olduğu gibi, Facebook sayfa başlığınız, meta başlık etiketi olarak işlev görür. Hakkımızda bölümü üzerindeki açıklamanız ise meta açıklama etiketi gibi çalışacaktır. Anahtar kelimeleri çok fazla kullanmadığınızdan emin olun ve açıklamanızı kısa ve alakalı tutun. Facebook hakkımızda açıklamasında en fazla 255 karakter kullanabilirsiniz.

Facebook paylaşımlarınızda anahtar kelimeleri kullanarak sayfanızla daha alakalı kullanıcıları çekebilirsiniz. Bu anahtar kelimeleri ararken daha fazla sosyal medya kullanıcısının içeriğinizi bulması ve onlarla etkileşime geçmesi mümkün olur.

Facebook Hakkımızda SEO Yapma

4. Facebook SEO için gönderi paylaşımları yapın

Facebook, sayfanızda fotoğraf güncellemelerini ve postlarınızı paylaşırken size “bir gönderi yaz…” seçeneği sunar. Facebook gönderiler bölümüne yazdığınız metinler, meta açıklama olarak işlev görür. Facebook durum güncellemelerinizin ilk karakterlerini dikkate aldığından, bu açıklamayı iyi bir şekilde optimize ettiğinizden emin olun. Bunu, anahtar kelimeler ekleyerek ve web sitenize bir bağlantı ekleyerek yapabilirsiniz.

Facebook SEO Yapma

5. Facebook işletme sayfanıza backlink alın

Google, kaliteli backlink‘lere sahip birçok web sitesini otorite sahibi olarak görüntüler. Bu siteler arama sonuçlarında daha iyi sıralanır. Bu durum Facebook işletme sayfaları için de geçerlidir. Bu nedenle, işletme sayfanızda bir dizi kaliteli backlink’e sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Bu bağlantıları Facebook’taki diğer sayfalardan, diğer sosyal medya siteleri‘nizden, bloglarınızdan ve hatta işinizle alakalı diğer web sitelerinden bile olabilir.

Bunun için yayınlarınızın, blog paylaşımlarınızın sonunda Facebook işletme sayfanızın bağlantısını ekleyerek, kullanıcılardan sayfanızı beğenmesini isteyebilirsiniz. Böylece hem sayfa takipçi sayınızı artırmış hem de Facebook sayfanıza backlink sağlamış olacaksınız. Aşağıdaki görselde Deviant Art üzerinden Kukumav.Net sayfası ile sosyal medya için alının backlinkler görünmektedir. Bu tür backlink sitelerine ulaşmak için ücretsiz backlink siteleri makalemizi inceleyebilirsiniz.

Facebook SEO Adımları

6. Facebook sayfa bilgilerinizi güncel tutun

İşletme bilgileriniz, Facebook kullanıcılarının işletmenizi bulmalarına olanak tanır. Ayrıca, Facebook sayfa takipçilerinizi büyütmenize yardımcı olan yerel aramalar için indexlenmeyi de etkinleştirir.

İşletme bilgileriniz telefon numaraları, adres, işletme kategorisi, şirkete genel bakış, ürünler ve çalışma saatlerini içermelidir. Google aramalarında vazgeçilmez olarak işletme bilgilerinize bağlantılar ve anahtar kelimeler ekleyebilirsiniz.


Sonuç olarak; Facebook sayfalarının birincil amacı, işletmenizi potansiyel müşterilere ulaştırmaktır. Bu nedenle, Facebook işinizi canlandırmanız ve istediğiniz hedef kitleyi çekmek için özelleştirmeniz önemlidir. Yukarıdaki yönergeleri izlemek, işletme sayfanızın işletme hedeflerinize ulaşmada etkili ve başarılı olmasına yardımcı olacaktır.

Potansiyel müşterilerinize Facebook SEO dışında, Facebook reklam çalışmaları ile de ulaşabilirsiniz. Bu reklamları kullanarak hedef kitlenize ulaşmak isterseniz Facebook reklam verme klavuzunu inceleyebilirsiniz.

Ayrıca SEO Kulübü Facebook grubumuza katılarak SEO ile ilgili güncellemelerden haberdar olabilirsiniz.

Eğer SEO hizmeti konusunda profesyonel bir desteğe ihtiyacınız varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tüm Yorumlar
  1. Buradaki detaylı ve anlaşılır anlatımı gördükten sonra kukumavdan başka siteyle işim olmaz teşekkürler kukumav ? ?

Comments are closed.