Etsy Nedir? Nasıl Satış Yapılır? (Etsy Mağaza Açma Rehberi)

Etsy Nedir
Son Güncelleme: 15/03/2023

Etsy, bağımsız zanaatkarların, sanatçıların ve koleksiyoncuların vintage, el yapımı veya özel yapım mücevher, kıyafet, ev dekorasyonu, sanat, oyuncak ve daha fazlasını satabileceği bir e-ticaret pazarıdır.

Etsy, çok çeşitli gönderim seçenekleri sunar. Platform kredi ve banka kartları, Etsy hediye kartları, Apple Pay veya Google Pay dahil olmak üzere çeşitli ödeme yöntemlerini kabul eder. Etsy; Shopify, Big Cartel ve Amazon Handmade gibi markalarla rekabet ediyor.  Ancak %80’den fazla kadından oluşan bir satıcı havuzu sayesinde pazarın önemli bir bölümünü ele aldı.

Etsy Nedir?

Etsy, satıcıların alıcılarla bağlantı kurabileceği çevrimiçi bir pazardır. Etsy’deki satıcılar genellikle çeşitli el yapımı veya vintage ürünler satarlar. Birçok sanatçı, sanat baskıları, kırtasiye tasarımları, planlayıcılar veya diğer yazdırılabilir belgeler gibi dijital olarak indirilen öğeleri satar.

Vintage eşyaların hak kazanabilmesi için en az 20 yaşında olması gerekir. Etsy’de satılan vintage ürün arasında kostümler, kıyafetler, aksesuarlar, mücevherler, fotoğraflar, ev eşyaları, oyunlar, kitaplar ve oyuncaklar bulunur.

Etsy, küçük, bağımsız sanatçıları, yaratıcıları ve koleksiyonerleri hediyeler, koleksiyonlar ve ürünler arayan müşterilerle daha kişiselleştirilmiş bir dokunuşla bağlamak için 2005 yılında kuruldu.

VentureBeat haber sitesi, Etsy’nin piyasaya sürülmesinden sadece iki yıl sonra, yaklaşık yarım milyon kullanıcısı ve 26 milyon dolarlık satışı olduğunu bildirdi. Yahoo’ya göre, 2018 yılına kadar e-ticaret şirketi yaklaşık 2 milyon satıcı ve 50 milyon ürün topladı.

Bu hızlı ve sürekli başarıyı depolar aracılığıyla değil, bağımsız satıcılar ağı aracılığıyla elde etti. Yıllardır çoğunlukla kadınlardan oluşan bir çevrimiçi mağaza sahipleri topluluğudur. 2019’da kadın olarak tanımlanan Etsy satıcılarının %87’sini oluşturuyordu.

Etsy Nasıl Çalışır?

Etsy, hem müşteriler hem de satıcılar için basit bir platformdur. Etsy’ye başlamak için bir hesap oluşturmanız, bir kullanıcı adı seçmeniz ve ardından mağazanızı açmak için sitelerinin “Sat” bölümüne gitmeniz yeterlidir. Satıcılar mağazalarını bir açıklama ve profil resmiyle ayarlayacak, envanterlerini yükleyecek ve ürün listelemeleri oluşturacaktır. Kargo maliyetlerini, taşıyıcıları ve teslimat sürelerini istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.

Etsy Nasıl Çalışır

Etsy’de bir mağaza açmak ücretsiz olsa da her ürün listeleme için bir ücret ve her satışta bir işlem ücreti ödersiniz.

Etsy’de müşteri olmak için bir hesap oluşturabilir veya misafir olarak ödeme yapabilirsiniz. Daha sonra ürünlere kategoriye göre göz atabilir veya aklınızda belirli bir şey varsa ürünleri arayabilirsiniz. Aradığınızı bulduğunuzda ayrıntılı ürün açıklamalarını, diğer müşterilerden gelen ürün ve satıcı hakkındaki yorumları ve kargo seçenekleriyle ilgili bilgileri inceleyebilirsiniz. Ödeme seçenekleri satıcıya göre değişir, ancak kredi kartı ve PayPal ödeme seçenekleri neredeyse her zaman kullanılabilir.

Müşteriler ve satıcılar karşılıklı iletişim kurabilir. Bu müşterilerin satın almadan önce ürünler hakkında soru sormalarına, sipariş takibi hakkında güncellemeler istemelerine ve ürün alındıktan sonra endişeleri veya diğer soruları cevaplamalarına olanak tanır. Satıcılar ayrıca yorum istemek için de ulaşabilirler.

Etsy’de Nasıl Satış Yapılır?

Etsy’de satış yapmak basit ve pratiktir. Bununla birlikte aranabilir ve çekici listeler oluşturmak ve iyi müşteri hizmeti sunmak için satıcının düzenli çalışmasını ve dikkatini gerektirir.

Etsy’de Nasıl Satış Yapılır?

Ets’de satış yapmak için kullanabileceğiniz yöntemler şöyledir;

1. Satış Planı

Eğer Ets’de satış yapmak istiyorsanız muhtemelen satmak istediğiniz öğeleri zaten aklınızda bulundurursunuz. Emin değilseniz, satılan yaratıcı ürünleri görmek için Etsy’ye göz atın. Daha kolay pazarlama ve organizasyon için tek bir öğe türüyle başlayın. Etsy işiniz büyüdükçe, teklifleriniz de büyüyebilir.

2. Kayıt

Bir Etsy hesabı oluşturun ve bir kullanıcı adı seçin. Bir profil resmi ayarlayın, ardından işletmenizi anlatan bir biyografi yazın ve kalan tüm kurulum alanlarını doldurun. Tüm hizmet şartlarını ve politikaları okuyun. 

3. Mağaza Açma

Bir Etsy profiliniz olduğunda, bir mağaza açmak için Etsy’de Sat’a (herhangi bir Etsy sayfasındaki arama çubuğunun sağında bulunur) gidin. Dilinizi, ülkenizi, para biriminizi ve mağaza adınızı seçin. Müşterilere hitap etmek için profesyonel bir kullanıcı fotoğrafına veya logosuna ve ayrıca bir mağaza afişine sahip olmanız gerekiyor.

4. Araştırma

Etsy’deki çoğu alıcı, mağazaları ve listeleri bulmak için aramayı kullanır. Bu nedenle arama sonuçlarında görünmek için SEO‘nun en iyi uygulamalarını kullanmanız gerekir. Mağaza açıklamanız, biyografiniz, listeleme başlıklarınız, etiketleriniz ve ürün açıklamalarınızın tümü uygun anahtar kelimeler kullanmalıdır. Benzer ürünleri araştırmak için zaman ayırın, böylece hangi anahtar kelimeleri hedefleyeceğinizi bilirsiniz. Ürünlerinizi nasıl fiyatlandırdığınızı bildirmek için benzer listelerin fiyat noktalarını da araştırmalısınız.

5. Stok

Mağazanız kurulduktan sonra liste kaydı oluşturma zamanı gelmiştir. Yüksek kaliteli fotoğraflar ekleyin. Cazip açıklamalara sahip aranabilir listeler oluşturmak için araştırmanızı iyi bir şekilde kullanın. Fiyatları, sarf malzemelerinin maliyetinin yanı sıra zamanınız, kayıt ve kargo ücretlerinizi karşılayacak şekilde ayarlayın.

6. Satış

Ne tür bir trafik aldığınızı görmek için hesabınızı izleyin. Müşteriler ürünlerinizi bulamıyorsa satışları artırmak için girişlerinizi yeni anahtar kelimeler veya fotoğraflarla gözden geçirmeniz gerekebilir. Girişlerinize trafik çekmek için belirli anahtar kelimelere ilişkin reklamları göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz. 

7. Geri Bildirim 

Etsy alıcıları, bir satıcı olarak sizin hakkınızda ve ürünün kalitesi hakkında yorum bırakabilir. En iyi derecelendirmeler için öğenin ne kadar hızlı sevk edildiği ve bir sorun olduğunda müşterinin sizinle iletişime geçmesinin bir yolu hakkında bilgi içeren profesyonel müşteri hizmetleri sağlayın.

Etsy Mağazası Nasıl Açılır?

İlk Etsy mağazanızı açmaya hazırsanız, bir hesap oluşturma, mağazanızı açma ve optimize etme, ürün listelemeleri yükleme ve satış yapmaya başlama sürecinde adım adım ilerleyelim;

Etsy Mağazası Nasıl Açılır?

1. Adım: Bir Etsy hesabı oluşturun

Etsy’de bir hesap oluşturmak sadece birkaç dakika sürer. Hem kişisel bir hesap oluşturmanız hem de bunun aracılığıyla bir vitrin oluşturmanız gerekir.

İlk olarak, Etsy’nin ana sayfasına gidin ve sayfanın üst kısmındaki “Hesap Oluştur” u seçin. Adınız, adresiniz ve iletişim bilgileriniz gibi bilgileri girmeniz istenir. Ayrıca bir kullanıcı adı da seçersiniz. Ardından, “registration@etsy.com”dan hızlı bir şekilde doğrulayabileceğiniz bir onay e-postası alırsınız.

Ardından, profiliniz için bir “Hakkında” ve bir profil resmi ekleyebileceğiniz yeni hesabınıza giriş yapabilirsiniz.

Profiliniz tamamlandığında, Etsy’de “Sat” seçeneğini bulacak ve tıklayacaksınız. Etsy’nin alt kısmında mağaza açma seçeneğini bulabilirsiniz.

2. Adım: Etsy mağaza profilinizi optimize edin

Yeni mağazanız açıldıktan sonra hemen arama, görünürlük ve sağlam bir ilk izlenim için optimize etmeye başlamak önemlidir.

Mağazanızın profilini oluştururken aşağıdaki durumları kullanabilirsiniz;

  • Vitrininizin ana sayfası için 3360 x 840 piksel boyutunda bir kapak fotoğrafı kullanın. Hem masaüstü hem de mobil dostu olmalı ve markanızı iyi temsil etmelidirler.
  • Mağazanız için güçlü bir “Hakkında” bölümü yazın. Ne sunduğunuzu, sizi benzersiz ve güvenilir kılan şeyleri ve sizi diğerlerinden ayırmaya yardımcı olabileceğini düşündüğünüz her şeyi açıklayın.
  • İşletme logonuz ve genel markanızla tutarlı bir mağaza simgesi kullanın.
  • Kullanıcıların ürünlerinizi bulmak için arayabileceği anahtar kelimeleri arayın. Hangi anahtar kelimelerin size en fazla görünürlüğü sağlayabileceğini bulun ve bunları profil başlığına dahil etmeye çalışın.
  • Mağaza Üyeleri bölümünde tüm ekip üyelerini tanıtın.

3. Adım: Etkileyici bir “hakkında” sayfası yazın

Hakkında sayfanız, kim olduğunuzu ve işletmenizi olağanüstü kılan şeyleri açıklamak için size 5.000 karakter verir. Bundan tam olarak yararlanmak sizin için çok önemlidir.

Bu ürünlerinizin neden olağanüstü olduğunu ve neden satın almaları gerektiğini vurgulama şansınızdır. Başarılarınızı, deneyiminizi, bilginizi ve işletmenizin özelliklerini öne çıkarabilirsiniz.

Hakkında sayfanızı yazarken, aşağıdakileri akılda tutmanıza yardımcı olur:

  • Misafirperver ve ulaşılabilir olun. Potansiyel alıcıların sizi sevmesini ve sizinle bir ilişki kurmayı istemelerini sağlayın..
  • İşinize başlamak istemenize neden olan şey hakkında konuşun. Burada hikaye anlatımı her zaman avantajdır.
  • Ürün malzemeleri geliştirmek veya tedarik etmek için birlikte çalıştığınız iş ortaklarını veya satıcıları tanıtın.
  • Kısa, özlü paragraflar ve basit cümle yapıları kullanın.
  • E-posta listenize katılmak için sosyal medyaya veya bir listeye bağlantılar ekleyin.
  • Sizden veya ürünlerinizden bahseden herhangi bir üçüncü taraf medyasına bağlantılar ekleyin.

4. Adım: Mağaza tercihlerinizi ayarlayın

Mağazanızın tercihleri, Etsy’ye ürünlerinizi nasıl satmayı seçtiğinizle ilgili temel ama önemli bilgileri söyleyecektir. Tercihler şunları içerir:

  • Alışveriş dili: Bu, profilinizde ve ürün listelemelerinde kullandığınız varsayılan dildir. Daha sonra değiştiremezsiniz. Ancak mağazanızı resmi olarak açtıktan sonra diğer dillere kaydolarak diğer dillerdeki çevirileri ekleyebilirsiniz.
  • Alışveriş zamanı taahhüdü: Ürün satmak tam zamanlı mı yoksa yarı zamanlı işiniz mi? Bu, mağazanızın kurulumunu etkilemez ancak Etsy bunu bilgi amaçlı kullanır.
  • Mağaza ülkesi: Mağazanız nerede faaliyet gösteriyor? Bu, konuma bağlı belirli kısıtlamalar da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı önemli olabilir.
  • Para birimi: Bu, listelerinizdeki öğeleri fiyatlandırmak için kullanacağınız para birimini belirler. Mağazanızın para birimi, seçtiğiniz banka tarafından kullanılan para biriminden farklıysa para birimi dönüştürme ücretlerinin geçerli olabileceğini unutmayın.

5. Adım: Mağazanızın adını seçin

Mağazanızın adı markanızı temsil etmekten daha fazlasını size sunar. Kullanıcılara kim olduğunuzu açıklamanıza, mağazanızın tonunu ayarlamanıza ve rakiplerinizden sıyrılmanıza yardımcı olabilir. Akılda kalıcı ve sektörünüzle alakalı olması önemlidir.

Mağazanızın adı için 20 karakteriniz vardır. Mağazanızı ayarlarken buna dikkat etmelisiniz. Daha sonraki bir tarihte değiştirilebilse de marka adı önemlidir. Sizi aramaya gelen müşterilerin sizi bulabilmesini istiyorsanız marka adını titizlikle seçmelisiniz.

6. Adım: Mağaza politikanızı basit tutun.

Etsy, mağaza sahiplerinin kendi mağaza politikalarını oluşturmalarına izin verir. Bu büyük bir avantajdır ancak basit politikalar geliştirmeniz doğru olacaktır. Aksi takdirde ziyaretçiler satın almaktan vazgeçebilir ve bunlar muhtemelen yüksek niyetli ve satın almakla ilgilenen kişiler olarak gelirler.

Mağaza politikalarına yaygın olarak verilen örnekler şunlardır:

  • 30 gün içinde ücretsiz iade
  • Gönderinin alınmasından sonraki 5 gün içinde ürün girişinin ve hasarın kanıtını gönderdiğiniz sürece hasarlı ürünler için yapılan iadeler veya değiştirmeler
  • Kişiselleştirilmiş ürünlerde iade yok

Mağazanız açık olduğunda, “Mağaza Yöneticinize” gidip “İlan ekle”ye tıklayabilirsiniz.

7. Adım: Ürün fotoğraflarını optimize edin.

Yüklediğiniz her bir ürün fotoğrafının mükemmel olduğundan emin olun. Yüksek kaliteli, ilgi çekici olmayan görüntüler mutlak bir zorunluluktur.

Bir müşterinin satın alma konusunda karar vermesine yardımcı olmak için bir ürünün mümkün olduğunca çok resmini eklemeye çalışın.

Örneğin bir giyim şirketi ürünü önden, arkadan ve bir modelde gösterebilir. Ürünlerinizin satılmasına neyin yardımcı olacağını düşünün ve bu satışları elde etmek için doğru resimler için yatırım yapın.

8. Adım: İlgili kategorileri ve özellikleri ekleyin

Kullanıcılar Etsy’deki farklı ürün kategorilerine göz atabilir, bu da ürünlerinizin mümkün olan en doğru kategoride listelenmesini sağlamak gerekir. Bu strateji ürünlerinizle ilgilenen müşterilerin sizi bulmasına yardımcı olur.

Etsy’deki her kategori için birçok farklı alt kategori olduğunu göreceksiniz. Markanıza ve ürünlerinize en uygun olanı bulmak için her birini gözden geçirmek için zaman ayırın.

9. Adım: Etiketlerinizi en üst düzeye çıkarın

Etiketler kısa ifadelerdir veya 20 karakterden oluşan tek kelimeler bile ürününüzü tanımlamak için kullanabileceğiniz ögelerdir.  Bunlar Etsy’de büyük bir strateji olarak sizi görünür kılabilir. Çünkü platform, ürününüzün alıcı aramalarıyla alakalı olup olmadığını belirlemek için etiketleri kullanır.

Etiketler, özellikler ve kategorilerle birleştirildiğinde arama sonuçlarını olumlu yönde etkiler. Etiketleri doğru belirlemek için zaman ayırmak çok önemlidir.

10. Adım: Etkili ürün açıklamaları yazın

Ürün açıklamaları önemlidir. Kullanıcıların neden satın almaları gerektiğini açıklarlar ve ürünün durumunu, yaşını, fiziksel tanımını, kullanımlarını, ölçümlerini, bileşenlerini ve (ilgiliyse) üretim sürecini detaylandırmalıdır.

Ürün açıklamaları genellikle satın almayı en çok etkileyen iki büyük faktör olarak fotoğraflarla birlikte üzerinde çalışılması gereken bir konudur.

11. Adım: Nasıl ödeme alacağınızı seçin

Baymord Enstitüsü’ne göre, çevrimiçi alışveriş yapanların % 6’sı son çeyrekte sepetlerini terk etti. Çünkü platformlarda yeterli ödeme seçeneği yoktu. Çevrimiçi alışveriş popüler hale gelirken web siteniz ne kadar güvenli olursa olsun kredi kartı bilgilerini çevrimiçi olarak paylaşmaktan çekinecek potansiyel müşteriler olduğunu düşünmek önemlidir. Bu kayıp mağazanız için mevcut ödeme seçeneklerini en üst seçeneğe çıkararak kolayca önlenebilir.

12. Adım: Faturalandırmayı ayarlayın

Şimdi, faturalandırmayı ayarlamanın zamanı geldi. Bu da abonelik ücretlerini veya bakiyenizden çıkamayan ücretleri içerebilecek herhangi bir ücret için Etsy’ye nasıl ödeme yapacağınızı ortaya koyar.

Ülkenize bağlı olarak, mağazanızı açmak için ödeme bilgilerini banka veya kredi kartı şeklinde girmeniz gerekebilir. Bu bir Visa, Mastercard, American Express veya Discover olmalıdır. Avusturya, Almanya ve Hollanda’da bulunan satıcıların kayıtlı kredi kartı bulundurmaları gerekmez.

13. Adım: Mağazanızı açın.

 Bu noktaya geldiyseniz sonunda satış yapmaya hazırsınız demektir. Mağazanızı açmanın ve yakında olacak müşterilerinize görünür hale getirmenin zamanı geldi. Bunu yapmak için, “Mağazanızı Açın” seçeneğine tıklamanız yeterlidir.

Etsy’de Satışlarınızı Arttırmak İçin 9 Öneri

Etsy’de satış yapmaya başlamak istiyorsanız vitrininizi ve ürünlerinizi diğerlerinden ayırmak için atabileceğiniz adımlar vardır. Aşağıdaki temel Etsy’de satışlarınızı arttırmak için 9 öneri;

Satışlarınızı Arttırmak İçin Öneriler

1. Yüksek kaliteli fotoğraflar yayınlayın

Orijinal fotoğraflar göndermeniz gerekir. Ancak yine de göz kamaştıran görseller tercih edin. Kullanıcılar göz atarken en sık görünenleri seçeceklerdir. Ürünü açıkça gösteren yüksek çözünürlüklü, temiz görüntüler kullanın. En iyi sonuçları elde etmek için ürün sayfasına birden fazla görsel ekleyin.

2. Arama için optimize edin

Birçok kişi stedikleri ürünleri bulmak için Etsy’yi bir arama platformu olarak kullanıyor. Ne satıyor olursanız olun, her bir girişin, kullanıcılar ararken aramada görünecek şekilde optimize edildiğinden emin olun. Ürün açıklamasına anahtar kelimeler ekleyin ve ürün listelemede tabanlarınızı kapsayacak şekilde farklı anahtar kelimeler kullanmayı düşünün.

3. Kurumsal bir imaj çizin

Etsy’yi uygulanabilir bir gelire dönüştürmek istiyorsanız, kurumsal bir imaj çizin. Harika bir profil resmi seçin (özel bir logo olabilir), tutarlı markalı resimler kullanın ve işletme profilinize ekli kişisel profilin güçlü, misafirperver ve ulaşılabilir olduğundan emin olun.

4. Mükemmel müşteri hizmetleri sunun

Potansiyel müşteriler, bir satın alma işlemi yapmadan önce soru sormak için ulaşabilir. Mevcut müşteriler, bir siparişi takip etmek veya bir şeyler ters giderse yardım istemek için ulaşabilir. Mükemmel müşteri hizmetleri ürünü satın almak, tekrar satın almak ve harika yorumlar bırakmak istemelerini sağlayacaktır.

5. Alanınızdaki en iyi rakipleri araştırın

Kısa bir rakip analizinden bile çok şey öğrenebilirsiniz. Kullanıcıların ürünleri hakkında nasıl yazdıklarını, bir aramada hangi terimlerle göründüklerini, ürünleri nasıl fiyatlandırdıklarını ve incelemelerin onlar hakkında ne söylediğini görebilirsiniz. Bu bilgileri kendi işinizi geliştirmek için kullanın.

6. Bir sosyal medya takipçisi oluşturun 

Bazı popüler Etsy içerik oluşturucuları, tıpkı işletmelerin yaptığı gibi özel takipler oluşturur ve bu kullanıcılar sizi sosyal medyada memnuniyetle takip eder. Hevesli müşterilerinizi işletmenizle ilgili her şey hakkında güncel tutmak için bir Instagram, bir Facebook Sayfası veya hatta bir Facebook Grubu oluşturun.

7. Özel, markalı ambalajları düşünün 

Kurumsal hareket ederseniz her zaman kazanırsınız. Kutular, posta zarfları, ürün etiketleri ve hatta bir siparişi her yerine getirdiğinizde kullanışlı olan teşekkür kartları veya kullanım broşürleri gibi özel, markalı ambalaj malzemeleri satın alabilirsiniz.

8. Gelecekteki satın alımlar için indirimler sunun

Tekrar satın alımları teşvik etmek ister misiniz? Etsy, satıcıların özel kupon kodları oluşturmasına izin veren özelliklere sahiptir. Bunları istediğiniz zaman gönderebilirsiniz, ancak bir müşteri dönüşüm gerçekleştirdikten sonra kartpostallarda veya mesajlarda da gönderebilir ve daha sonra tekrar satın almalarını teşvik edebilirsiniz.

9. Etsy topluluğunun bir parçası olun

Vitrininizin ve hesabınızın hızlı bir şekilde güvenilirlik kazanmasına yardımcı olmak ister misiniz? Kendinizi Etsy topluluğuna entegre edin. Aşırı tanıtım yapmadan forumlara katılın ve cazip paket fırsatları oluşturmak için diğer satıcılarla ortaklık kurmaya çalışın. Güven zaman içinde olan bir durumdur.

Günün sonunda Etsy nedir, nasıl mağaza açılır, Etsy’de nasıl satış yapılır rehberimizin sonuna geldik. E-ticaret ile ilgili aşağıdaki makalelerimizi de incelemeyi düşünebilirsiniz.

E-Ticaret Nasıl Yapılır? (Kapsamlı Başlangıç Rehberi)

Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır? (Stoksuz E-Ticaret)

Amazon’da Satış Yapmak: Amazon Mağaza Açma Rehberi

Etsy mağaza kurulumu ve süreç ile ilgili aklınıza takılan sorular varsa yorum yaparak bize iletebilirsiniz.