Belirli bir konumda hizmet veren fiziki işletmeler sektörleri uygunsa sosyal medya ve e-ticaret ile birlikte hizmetlerini dijitale taşımaya başlıyorlar. Dünyada ve ülkemizde e-ticaret oranının her geçen gün artması sebebiyle işletmeler teker teker yatırımlarını e-ticaret alanına kaydırıyor.
E-ticarete geçiş yapmanız halinde daha fazla müşteriye ulaşabilir ve fiziksel mağazanız kapalı olsa dahi insanların online olarak size ulaşabilmesini sağlayabilirsiniz. Üstelik e-ticaret stratejisinde başarılı olursanız rakiplerinizden çok daha güvenilir bir marka imajı çizebilirsiniz.
İşletmeler e-ticarete yatırım yapma sürecinde nasıl hareket edeceklerini bilmediklerinde zaman kaybediyorlar ve başarılı olamıyorlar. Bu nedenle bu makalemizde e-ticarete geçecek işletmeler için 9 önemli tavsiye vereceğiz.
E-ticaret yapmak isteyen işletme sahipleri için bu liste altın değerinde! Yeni başlıyorsanız mutlaka okumaya devam edin.
İçindekiler
1- Hedef Kitlenizi Belirleyin
E-ticaret başarısı için öncelikle kimlere ulaşmak istediğinizi bilmelisiniz. Bu nedenle ürün ve hizmetlerinizi satın alma konusunda istekli olacak insanları belirlemelisiniz.
Bir işletme e-ticarete girmeden önce hedef kitlesini ve hedeflerini belirlemelidir. Kime satış yapacağınızı bilirseniz nasıl bir web sitesine sahip olacağınızı ve insanların hangi yollarla size ulaşabileceğini daha iyi bilebilirsiniz.
Bir e-ticaret sitesi kurmadan önce hedef kitlenizi belirlemiş olun. Dijitaldeki hedef kitleniz fiziki kitlenize benzer olsa da devreye daha geniş bir insan topluluğu girecek. Bu kitleyi ne kadar spesifik tutarsanız e-ticarette o kadar başarılı olursunuz.
2- Hedef Kitlenizin Her Yönüyle Tanıyın
Fiziki olarak yıllarca satış yaptıktan sonra hedef kitlenizi tanıdığınızı düşünebilirsiniz. Bunu yaparsanız e-ticaret sürecinde büyük bir hata yaparsınız. Kitlenizin dijital alışkanlıkları çok başka olacak ve siz bunları iyi analiz etmelisiniz.
E-ticaret pazarlama alanlarınızdan biri olacaksa kitlenizi her yönüyle tanımanız gerekir. Hedef kitlenizi yaş, cinsiyet, ilgi alanı, eğitim durumu, ekonomik durum gibi birçok başlıkta tanımanız ve sınıflamanız gerekiyor.
İnsanların problemlerini anlayın ve ürünlerinizle bu problemleri çözeceğinize onları nasıl ikna edeceğinizi belirleyin. Kitlenizin ihtiyaçlarını, alışveriş alışkanlıklarını, beklentilerini belirleyin. Kitlenizin ilgi alanlarını öğrenerek bu alanlara odaklanın. E-ticarette hedef kitlenizi ne kadar iyi tanırsanız müşteri sayınız o kadar fazla olur.
3- İnternetten Satabileceğiniz Ürünleri Belirleyin
Her ürün ya da hizmet internetten satmaya uygun değildir. Bu nedenle kitlenizi belirledikten sonra onlara e-ticaret ile internet üzerinden satabileceğiniz ürün veya ürünlere ihtiyacınız var. İnsanların problemlerini belirledikten sonra bu sorunları çözecek ürünleri de belirleyin.
İşletmenizde sattığınız ürünler arasında e-ticarette ne kadar satış potansiyeli olduğunu belirleyin. Ürünlerinizi kategorize ederek web sitenizde satmaya başlayabilirsiniz. Satış rakamları sizi tatmin edecek olan yani belirli bir Pazar payı bulunan ürünleri satmayı deneyin.
Ürün belirlerken e-ticarette yasal düzenlemeler hakkında araştırma yapın. Bazı ürünlerin internet üzerinden satışı yasaklı veya kısıtlı olabilir. Ayrıca kargo desi ücretlerini de göz ardı etmeyin. Çünkü yüksek desili, düşük fiyatlı ürünleriniz sizin için oldukça zararlı olabilir. Doğru ürünleri belirledikten sonra e-ticaret siteniz üzerinden satışa başlayabilirsiniz.
4- Satış Kanallarınızı Belirleyin
E-ticaret sitesi açmak internetten satış yapmak için yeterli değildir. Müşteri kitlenize ulaşmak için bazı stratejiler belirlemeniz gerekiyor. E-ticaret stratejisi belirlerken sosyal medya, SEO veya Google Ads reklam türlerinden birine ya da birkaçına odaklanmanız gerekebilir.
İlk olarak profesyonel destek alarak e-ticaret sitesi kurun. Daha sonra Google Ads, mail marketing, SEO, sosyal medya pazarlaması gibi stratejilere odaklanın. Aynı zamanda satış yapabileceğiniz ulusal ve global pazaryerlerini belirleyin.
E-ticaret tavsiyeleri alabileceğiniz topluluklara üye olabilirsiniz. Ek olarak ürünleriniz uygun bulunursa Akakçe, Cimri veya Epey gibi fiyat karşılaştırma sitelerine üye olmanızı önerebiliriz.
Yeni müşteri bulmak ve mevcut müşterilerinize yeni ürünler satmak için farklı stratejiler ve satış kanalları belirleyin. Satış kanallarınızı doğru belirlerseniz daha fazla satış yapabilirsiniz.
5- E-Ticaret Sitenizi Arama Motorlarında Öne Çıkarın
İnsanlar internetten bir ürün satın alırken öncelikle arama motorlarına giriş yaparak ürün hakkında bilgi alıyorlar. Aynı zamanda ürünü satan bir satıcıya ulaşmak için de arama motorlarını kullanıyorlar.
Sattığınız ürünle ilgili arama sorgularında ön sıralarda yer alırsanız e-ticarette daha başarılı olabilirsiniz. Bunun için SEO stratejisi geliştirmeniz gerekiyor. SEO’ya yatırım yaparken doğru adımlar atmalı, çalışmaları sürekli hale getirmeli ve en profesyonel iş ortağından destek almalısınız.
E-ticarette satış hedeflerinizi belirleyin ve daha sonra arama motoru optimizasyonuna odaklanmaya başlayın. Sürekli olarak çalışma sonuçlarını takip ederek e-ticaret sitenizin arama sonuçlarında daha iyiye gitmesini sağlayın. Çünkü bir web sitesi SEO’ya odaklanmıyorsa o sitenin e-ticarette başarılı olma şansı çok düşüktür.
Arama motorlarında yer alma, sitenizi ekleme konusunda aşağıdaki makaleleri inceleyebilirsiniz.
Google Search Console Rehberi: SEO Başlangıç Adımları
6- Doğru Reklam Kanallarını Belirleyin ve Stratejinizi Oluşturun
E-ticaret başarısı için dijital reklam olmazsa olmazdır. Özellikle yolun başındaysanız hedef kitlenize arama motoru reklamları veya sosyal medya reklamları ile ulaşabilirsiniz. Dijital reklamlar e-ticaret pazarlama sürecinde düşük maliyetlere daha fazla sayıda müşteri bulmanıza yardımcı olabilir.
SEO çalışmalarınızın henüz başındaysanız online reklamlar sayesinde daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Hedef kitlenizin vakit geçirdiği kanallarda onlara ulaşabilmek için reklam kanalları belirleyin. Sosyal medyada sadece vakit geçirdikleri platformlarda reklam verin.
Instagram reklamları, Google Ads reklamları ve Facebook reklamları ile müşteri kitlenize ürünlerinizi ulaştırabilirsiniz. Tüm kanallarda güçlü reklam stratejileri oluşturun ve doğru reklam optimizasyonları ile birlikte e-ticarette başarılı bir işletme yaratın.
7- Sosyal Medyada Varlık Gösterin
E-ticarette altın kurallardan biri sosyal medya hesaplarınızı olmasıdır. Her sosyal medya uygulamasında aktif olmaya çalışmayın. Buna bütçe, zaman ve enerjiniz zaten yetmez. Hedef kitlenizi analiz ederken vakit geçirdikleri ve size ulaşabilecekleri sosyal medya platformlarını belirleyin.
Sosyal medya hesaplarınızı kurumsal bir şekilde açın. Kurumsal hesabınızda işletmenizi çok iyi tanıtın. Gelen yorum ve değerlendirmelere karşı aktif olun. Web sitenizi, ürün ve hizmetlerinizi buradan tanıtmayı unutmayın.
Sosyal medyada mutlaka reklamlara yatırım yapın. Sosyal medyada sektörünüzdeki doğru etkileyiciler ile çalışmayı ve nitelikli kampanyalar düzenlemeyi unutmayın. E-ticarette sosyal medya her zaman daha fazla müşteri bulmak ve markanıza güven duyulmasını sağlamak için elzemdir.
8- Kazanç Oranınızı En Üst Seviyeye Çıkarın
E-ticaret başarısı çok fazla ürün satmak olarak algılanmamalıdır. Sattığınız ürünlerde en yüksek kazancı elde etmeniz de önemlidir. Bir ürün satışı yaparken stratejilerinizi ve bütçenizi belirleyin. Bu süreçte karlılık oranınızı maksimum seviyeye çıkarmaya odaklanın.
Edinme başı maliyet, tıklama başı maliyet ve yatırım getirisini maksimum seviyeye çekecek stratejiler geliştirin. Reklam optimizasyonundan doğru indirim kampanyalarına, depolama maliyetlerinden kargo giderlerine kadar birçok konuda fiyatları esnetirken kaliteyi bozmamaya çalışın.
E-ticaret müşteri hizmetleri süreçlerinizi güçlendirin. Bu sayede iade oranını azaltmaya ve müşterilerinizin sepet tutarını maksimum seviyeye çekmeye odaklanın. Bir müşteriye ne kadar düşük tutarla ulaşarak yüksek tutarda satış yaparsanız e-ticarette o oranda başarıyı yakalamış olursunuz.
9-Profesyonel Ajanslardan Mutlaka Destek Alın
Bir işletmenin e-ticarette başarılı olması için SEO, arama motoru reklamları, sosyal medya yönetimi gibi birçok konuda bilgi sahibi olması gerekir. Ancak bu konuda bilgi sahibi olmak, kendinizi geliştirmek, vakit ayırmak zor olacaktır.
Bu nedenle e-ticarette profesyonel destek almak çok önemlidir. Dijital süreçlerinizi sizin için yönetecek, denetleyecek, optimize edecek ve trendlere hemen uyarlayabilecek profesyonel ajanslarla iş ortaklığı kurun.
E-ticaret SEO, sosyal medya yönetimi, Google Ads reklam yönetimi, e-ticaret web sitesi tasarımı, kullanıcı deneyimi optimizasyonu, içerik pazarlaması gibi e-ticaretle ilgili her konuda Kukumav.Net ile çalışabilirsiniz. Deneyimli kadromuz, birçok sektörden referanslarımız ve yenilikçi bakış açımız ile e-ticaret faaliyetlerinizi bize emanet edebilirsiniz.
E-Ticarete başlayacak işletmeler için hazırladığımız 9 tavsiye makalemizin sonuna geldik. Umarız bu yazı sizin için faydalı olmuştur. Aklınıza takılan sorular için yorum yapmayı unutmayın. Ayrıca E-ticarete yeni başlayacaklar için hazırladığımız aşağıda bulunan diğer makaleleri de mutlaka incelemenizi tavsiye ederiz.
Kukumav.Net müşterinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş profesyonel web tasarım, arama motoru optimizasyonu (SEO), Google Ads reklamları, sosyal medya reklamları ve grafik tasarım hizmetleri sunmaktadır.