Günümüz ekonomisinde geçici olarak kapatılan fiziksel mağazalar bir daha asla açılamayabilir. E-ticaret iş endüstrisi ise her geçen gün pasta payını arttırıyor.
Online alışveriş eskiden bir kolaylık ve lükstü ancak şimdi bu bir zorunluluk. E-ticaret bir süredir büyüyor ve aşağıdaki rakamlar bu büyümenin her geçen gün daha da devam edeceğini gösteriyor. Artık küçük işletmeler bile e-ticaret faaliyetlerine girişiyor.
İçindekiler
E-Ticaret Nedir?
E-ticaret (elektronik ticaret), ürün ve hizmetlerin alım satımını içeren tüm online süreci ifade eder. Bir e-ticaret işletmesi, internet üzerinden mal veya hizmet satın alan ve satan herhangi bir işletmedir. E-ticaret işletmeleri, bu çevrimiçi işlemleri gerçekleştirmek için dijital stratejiler geliştir.
Dünya çapında perakende e-ticaret satışlarının 2021’de yaklaşık 5 trilyon dolara ulaşmasıyla birlikte, çevrimiçi bir iş kurmak için hiç bu kadar iyi bir zaman olmamıştı.
E-Ticaret Nasıl Yapılır?
Yetenekli bir girişimciyseniz muhtemelen kendi e-ticaret mağazanızı kurmayı hayal etmişsinizdir.
Bu kılavuzda e-ticaret nasıl yapılır her adımı öğreneceksiniz. İşte adım adım e-ticaret rehberi;
1. E-Ticaret Sektörünüzü Belirleyin
Bir e-ticaret işine nasıl başlanacağını öğrenmenin ilk adımı gerekli araştırmayı yapmaktır. İlgilendiğiniz e-ticaret alanını araştırmak ve özel işinizle ilgili bazı kararlar almanız gerekiyor.
Örneğin, e-ticaret işinizin tam olarak ne sunacağını düşünmelisiniz. Ürün veya hizmet satacak mısınız? Ürün satıyorsanız, bunlar fiziksel mi yoksa dijital mi? Ürünlerinizi nereden tedarik edeceksiniz? Bu doğrultuda, kullanmak istediğiniz iş modelinin türünü de düşünmeniz gerekiyor. Ürünler, paketler, abonelikler veya başka bir şey sunacak mısınız?
E-ticaret endüstrisinin büyümesi, bir e-ticaret işine nasıl başlanacağını öğrenmek isteyenler için büyük bir avantaj sağlasa da aynı zamanda daha fazla rekabet ortaya çıkıyor. Rakip araştırması yapmak ve markanızı kurabileceğinizi ve ürün ve hizmet satışında başarı elde edebileceğinizi düşündüğünüz bir alan bulmanız önemli olacak.
2. Satacağınız Ürünlere Karar Verin
Öncelikle e-ticaret faaliyetlerine başlayacaksanız satacağınız bir ürün bulmanız gerekiyor. Bu süreçte izlemeniz gereken bazı adımlar var. Bir e-ticaret mağazası oluşturmanın ilk adımı, hangi ürünleri doğrudan tüketiciye satmak istediğinizi bulmanızdır. Bu yeni bir online iş kurmanın en zor kısmıdır. Bu bölümde ürün fırsatlarını bulmak, ürün fikirlerini aramak için en iyi yerleri keşfetmeli ve bu şekilde satılacak ürüne karar vermelisiniz.
Aklınızda bir ürün fikri olduğunda, satılıp satılmayacağını nasıl anlarsınız? Belirlediğiniz ürün satılabilir mi ya da insanların bu ürüne ihtiyaçları var mı? Tüm bu noktalarda değerlendirmeler yaparak ürününüzü nihai olarak belirleyebilirsiniz.
Ürünü doğrulamak için ne kadar çok zaman harcarsanız, başarılı olma şansınız o kadar artar. İş fikrinizi belirledikten sonra benzer ürünlerin nasıl performans gösterdiğini ve potansiyel müşterilerin ne aradığını araştırın.
Fikrinizin takip etmeye değer olup olmadığını anlamanın en kolay ve en uygun maliyetli yollarından biri, insanlarla konuşmaktır.
Doğru ürün bulurken satabileceğiniz ürün özellikleri şöyledir;
- Paketlenmesi ve gönderilmesi kolay olmalıdır.
- Marka potansiyeli bulunmalıdır.
- Müşteriler için uygun fiyatlı ürünler tercih edilmelidir.
- Uzun raf ömrüne sahip olmalıdır.
Satmakta zorlanacağınız ve uzak duracağınız ürün grupları ve özellikleri ise şöyledir;
- Gıda ve bozulabilir maddeler
- Düşük kar marjına sahip ürünler
- Ağır veya hacimli ürünler veya gönderilmesi pahalı ürünler
- Son derece rekabetçi ürünler (müşteri yorumlarını kontrol edin.)
- Karmaşık ürünler veya elektronik ürünler
2022 en çok satan popüler e-ticaret ürünleri;
- Özel tasarım giysiler
- Seyahat aksesuarları
- Güzellik ve kozmetik ürünleri
- Akıllı saatler
- Cilt bakımı ürünleri
- Mobil aksesuarlar
- Evcil hayvan ürünler
- Takı ve moda aksesuarları
- Sanat malzemeleri
- Mutfak aletleri
- Bahçe malzemeleri
- Bebek ürünleri ve oyuncaklar
- LED ışıklar
3. Bir İşletme Adı Seçme
İşletme adınız markanızı temsil eder. Bu nedenle müşterilerin yazması ve hatırlaması için akılda kalıcı ve basit bir isim seçmelisiniz. Hedef kitleniz Türk kullanıcılar olacaksa, Türkçe okunup yazılan bir isim tercih etmek marka bilinirliği açısından oldukça önemlidir.
Ne satacağınıza dair net bir fikriniz varsa sektörünüzdeki diğer markalara bakarak isimler üzerinde beyin fırtınası yapın. Bu süreçte sayılardan ve karmaşık sembollerden kaçınmak en iyisidir. Marka adını basit ve telaffuzu kolay tutun.
4. Tedarik Zincirini Kurun
Ne satacağınızı ve ürünlerin kime hizmet edeceğini anladıktan sonra, bir sonraki adım ürünler için doğru kaynağı bulmaktır.
Kaliteli ürünler, yeni çevrimiçi işletmenizin gelişmesine yardımcı olacaktır. Önemli olan sadece doğru ürünü seçmek değil, aynı zamanda ürünler için doğru kaynağı seçmektir. İşte e-ticaret ürünlerini tedarik etmek için birkaç seçenek;
5. Dropshipping ile Satış Yapma
E-ticarette dropshipping ile satış yapma, Etsy, Amazon gibi pazaryerleri için popüler bir seçimdir. Çünkü uygun maliyetli ve başlaması nispeten kolay olabilir. Pazaryerleri, hem ürün bulma hem de ürünler için tedarikçi bulmanıza yardımcı olabilir. Tedarikçilerle ilişkiler kurmak sadece daha uygun fiyatlı tedarik sağlamaz, aynı zamanda gelecekte işletmeniz için istikrarlı bir tedarik zinciri sağlayabilir.
Dropshipping yöntemi ile satış yapma hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki makaleyi mutlaka inceleyin.
6. Kendi Ürününüzü Oluşturma
Kendi ürünleriniz size kalite ve tasarım üzerinde kontrol sağlar. Ancak bu yöntemi büyütmek zor olabilir. Bazı satıcılar küçük el yapımı ürün grupları oluşturmayı tercih eder. Bu operasyonların yönetilebilir olmasına yardımcı olur. El yapımı ürünlerin algılanan daha yüksek kalitesi göz önüne alındığında bu seçenek aynı zamanda satıcıların ürünleri daha yüksek fiyatlandırılmasını sağlar.
El yapımı ürünlerin satışı ile ilgili aşağıdaki Etsy mağaza açma makalesini inceleyebilirsiniz.
7. E-Ticaret Web Sitenizi Kurma
Ürünleri online satmak için birçok seçeneğiniz vardır. Bir web sitesi kurup, size ait alan adı ile markalı bir e-ticaret mağazasına ev sahipliği yapabilir veya Trendyol, Hepsiburada, Amazon gibi pazaryeri web sitesinde ürünlerinizi satabilirsiniz.
Kendi E-ticaret web sitenizi kurmak, arama motoru optimizasyonu (SEO), sosyal medya pazarlaması veya Google Ads gibi online reklamcılık çalışmaları trafiği artırmaya yardımcı olabilir. Kendi e-ticaret sitenize sahip olmak, pazaryeri sitelerine komisyon ödemekten sizi kurtarır.
İşletmelerin iş yaptığı ilk yer genellikle kendi web siteleridir. Alışveriş sepetlerini ve e-ticaret platformlarını kullanan perakendeciler, ürünlerini ve hizmetlerini sergiledikleri online mağazalar oluşturur.
Neyse ki bugün bir web sitesi oluşturmak için teknik becerilere veya bir web geliştiricisine ihtiyacınız yok. Çünkü günümüzde bunu sizin için yapan birçok e-ticaret platformu bulunmaktadır.
Aşağıda piyasada bulunan en popüler hazır e-ticaret çözümleri yer alıyor;
Shopify:
Shopify, dünya çapında 3.766.071’den fazla web sitesine güç veriyor ve e-ticaret platformunun pazar payının % 32’sinden fazlasına sahip.
Shopify hafta sonu boyunca etkili çevrimiçi mağazalar açmanıza izin verdiği için bu platform yeni başlayanlar ve küçük işletmeler arasında çok popülerdir. Kullanıcı dostu ve sezgisel bir arayüzün yanı sıra tonlarca şablonla bu platform esnek kargo ücretleri, otomatik vergiler ve 100’den fazla ödeme ağ seçeneği sunar.
Ayrıca, Shopify sosyal medya entegrasyonlarına olanak tanır ve yerleşik SEO özellikleriyle doludur. Son olarak uygulama mağazalarından, işinizi tamamlamak için çok sayıda üçüncü taraf uygulaması yükleyebilirsiniz.
Magento:
Magento, bugüne kadar dünya çapında 772.000’den fazla web sitesine güç sağlamıştır.
Magento, ölçeklenmeye hazır orta ila büyük ölçekli işletmeler tarafından kullanılan son derece esnek bir e-ticaret çözümüdür. Bu platform, özel şablonlar, modüller ve otomasyon kuralları dahil olmak üzere online mağazanızın tüm yönlerini özelleştirmek için güçlü özellikler sunar.
Magento mağazanızın özelliklerini daha da genişletmeniz gerekiyorsa vizyonunuzu gerçeğe dönüştürmek için her zaman uzantı mağazasında bulunan 5.900 uzantıdan birini kullanabilirsiniz.
WooCommerce:
Bu platform 5.102.506’dan fazla canlı web sitesine güç veriyor. WooCommerce ile entegre olmak üzere tasarlanmış 1.773’ten fazla eklenti satın alınabilir.
WooCommerce yazılımı çok popülerdir çünkü en önde gelen açık kaynaklı e-ticaret platformlarından biridir ve özellikle WordPress ile entegre olmak için tasarlanmıştır.
WooCommerce, benzersiz bir online mağaza oluşturmanıza yardımcı olabilecek birçok şablona sahiptir. Sınırsız ürün, sınırsız özelleştirme, sipariş yönetimi ve ücretsiz gönderim dahil olmak üzere tüm temel özellikleri size sunar. Ayrıca açık kaynaklı olduğu için nasıl kodlanacağını biliyorsanız platformlarınızı istediğiniz gibi kişiselleştirebilirsiniz.
Uygun fiyatlarla hazır e-ticaret teması satın almak isterseniz, aşağıdaki siteyi ziyaret edebilirsiniz.
Eğer e-ticarette yeniyseniz kendi sitenizi kurmak ilk aşamada sizin için masraflı olabilir. Bu sebeple başlangıçta pazaryeri e-ticaret sitelerini tercih etmek daha az maliyetli olabilir.
8. Pazaryerlerinde Satış Yapma
Hali hazırda trafiği olan pazaryeri web sitesini kullanmak, online olarak daha erken başarılı bir şekilde satış yapmaya başlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca bu strateji size kendi web sitenize yatırım yapmadan önce satıcılar için neyin işe yaradığını öğrenme, inceleme ve gelir elde etme şansı verir.
Bir pazaryeri web sitesinde satış yapmak, bir müşteri tabanı oluşturmadan önce bir ürüne çok fazla zaman ve para yatırma riskini de ortadan kaldırır. Mevcut e-ticaret web siteleri genellikle trafik çekmek için marka veya pazar bilinirliğine ve girişimlerine sahip olacaktır.
Çevrimiçi pazarlar, alıcılar ve satıcılar arasındaki işlemleri kolaylaştırarak satıcıların ürünlerini sergilemelerini ve daha geniş bir kitleye ulaşmalarını sağlar. Bu platformlar, dünyanın dört bir yanındaki farklı satıcılardan ve sağlayıcılardan geniş ürün ve hizmet yelpazesi nedeniyle müşteriler arasında popülerdir.
Popüler pazaryeri sitelerinden bazıları şunlardır:
Amazon:
Tanıtıma ihtiyaç duymayan bir şirket olan Amazon, 2021’de 469,8 milyar dolarlık geliriyle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük e-ticaret satıcısıdır. E-ticaret devi, dünya çapında ortalama 1.400 dolar harcayan yaklaşık 200 milyon ABD merkezli Amazon prime üyesine sahip.
Amazon, dünyanın en büyük çevrimiçi pazarlarından biridir. Müşterilere dünyanın dört bir yanındaki perakendecilerden geniş bir ürün yelpazesi sunar ve işletmelerin platformunda geniş bir kitleye ulaşmasını sağlar.
Amazonda satış yapmaya başlamak ve mağaza açmak için aşağıdaki rehberi inceleyin.
eBay:
eBay, platformlarında listelenen toplam 1,5 milyar ürüne ve 2021’de yaklaşık 147 milyon aktif alıcıya sahiptir ve bu da e-ticaret endüstrisinde önemli bir rakamdır.
Dünyanın dört bir yanından perakendecileri ve müşterileri birbirine bağlayan eBay, küçük ve orta ölçekli işletmelerin uluslararası bir müşteri tabanı oluşturmasına yardımcı olabilecek çevrimiçi bir pazardır.
eBay kullanıcı dostu, sezgiseldir ve çeşitli ödeme seçenekleri sunar. Böylece hemen hemen herkes platformlarında satın alabilir veya ürün satabilir. Ayrıca satıcıların çevrimiçi açık artırmalara ev sahipliği yapmasına ve pazarı daha etkileşimli hale getirmesine olanak tanıyan benzersiz bir özelliğe sahiptir.
Etsy:
Etsy’nin 2020 yılında 2,7 milyon aktif satıcısı ve 45,7 aktif çevrimiçi alıcısı ve ayrıca satılık 60 milyon ürünü vardı. Etsy, benzersiz el yapımı ürünlerini sergilemek için çevrimiçi bir pazar yeri arayan satıcılar için mükemmel bir platformdur. Özellikle bağımsız reklam öğeleri ve türünün tek örneği, özel ve nadir ürünler satın almak isteyen kişiler arasında popülerdir.
El sanatçıları eşsiz eserlerini satışa sunmak için buraya geliyorlar. Ve şaşırtıcı bir şekilde birçok insan onlar için iyi para ödüyor. Çünkü Etsy’nin platformu bu tür ürünleri hem satmayı hem de satın almayı kolaylaştırıyor.
Etsy satış yapma ve mağaza açma rehberi için aşağıdaki makaleyi inceleyin.
Alibaba:
Alibaba’nın 2021’de 1,24 milyar müşterisi ve 2021’de 109,48 milyar dolar geliri vardı. Perakendecilerin tedarikçilerinden ürün alabilecekleri bir pazaryeridir.
Alibaba, dünyanın en büyük çevrimiçi pazarlarından biridir. Daha önce de belirtildiği gibi bu platform özellikle büyük üreticilere ulaşmak ve ürünleri toplu olarak satın almak için etkilidir. Alibaba, tahminen 960 milyon aktif müşterisiyle Çin pazarına da hakim oldu.
Amazon, Etsy gibi dünya çapında 300 milyondan fazla ziyaretçisi ile erişim açısından güçlü kanalları tercih edebilirsiniz. Bu tür pazaryerleri işletme sahiplerinin müşterilere ulaşmasına yardımcı olabilir.
9. Sosyal Medya Pazaryerleri
Dünyada yaklaşık 4,62 milyar sosyal medya kullanıcısı var. Son yıllarda sosyal medya platformları arasında özellikle Facebook, Instagram ve Pinterest gibi yerler markaların müşterilere ulaşmasını kolaylaştırmaya başladı. Sosyal medya platformlarının onlardan trafik almayı zorlaştırmasına rağmen bunun yerine markaların doğrudan platformlarından ürün satmasına izin veriyorlar.
Yönettikleri trafik nedeniyle sosyal medya platformları e-ticaret endüstrisini desteklemek için hızla değişiyor. Bu nedenle yalnızca marka bilinirliği oluşturmak ve pazarlama kampanyalarını tanıtmak için değil, aynı zamanda satışları artırmak için de sosyal medya platformlarını kullanmanız gerekiyor.
10. Benzersiz Dijital Platformlar
E-ticaret daha az merkezi platformlarda da gerçekleşiyor. Burada işletmeler kendi kitlelerini benzersiz şekillerde ve dünyanın herhangi bir yerinden olsa da yakalayabilir ve onlara satış yapabilirler.
Bazı örnekler şunlardır:
- Kendi kurslarınızı hızlı bir şekilde satışa sunabileceğiniz, bir açılış sayfası oluşturabileceğiniz ve Twitter veya Facebook gibi satış kanallarınızda tanıtabileceğiniz Udemy gibi kurs platformlarını kullanabilirsiniz.
- Kişisel bülteninizi oluşturabileceğiniz ve abonelerden e-posta içeriğinizi almak için aylık bir ücret talep edebileceğiniz Substack gibi premium bülten platformlarını deneyebilirsiniz.
- Yazılım geliştiricisi olmadan bir yazılım ürünü oluşturabileceğiniz kodlama araçlarını kullanabilirsiniz. Minimum uygulanabilir bir ürün oluşturmak için kodlamaya veya herhangi bir teknik beceriye sahip olmadan burada ürün geliştirebilir ve satışını yapabilirsiniz.
11. Merkezi Olmayan Ticaret
Blockchain teknolojisinin ve kripto para birimlerinin gelişimi göz önüne alındığında kullanıcının kullandıkları platformların kontrolünde olduğu merkezi olmayan bir internet olan “web3” etrafında yoğun bir talep söz konusudur. E-ticaret endüstrisinde çevrimiçi satış ve satın almanın geleceğini potansiyel olarak etkileyebilecek birkaç platform var. Bunlardan bazıları şöyledir;
- DAO’lar yani Merkezi Olmayan Özerk Kuruluş olarak görülen pazarla, kodla yönetilen ve paydaşların benzersiz belirteçler kullanarak oylarla karar verdikleri kuruluşlardır. Şu anda, düzenleyici zorluklar olmadan dünya çapında ödemeleri etkinleştirmek ve mağazanızla entegre etmek için “sınırsız ticaret” parolası ile birçok pazaryeri bulabilirsiniz.
- NFT pazarları da son derece popülerdir. Değiştirilemeyen belirteçler, genellikle resim, video, ses, sertifika veya herhangi bir dosya türü gibi belirli bir belgeye bağlı bireysel para birimleridir. Şu an itibariyle insanların kendi NFT’lerini yayınlayabilecekleri ve takas edebilecekleri NFT pazarları her geçen gün daha önemli pazar yerleri haline geliyor.
E-Ticarete Başlama Maliyetleri Nedir?
Bir e-ticaret işine nasıl başlayacağımıza dair adımlarımızın her birinden geçtiğimize göre hala önemli bir faktörü merak ediyor olabilirsiniz: E-ticaret maliyetleri. Tahmin edebileceğiniz gibi online bir iş kurarak fiziksel mağazalarda olan çeşitli maliyetlerden tasarruf edeceksiniz. Kira, mülk sigortası, mobilya gibi noktalar örnek gösterilebilir.
E-ticaret işini düşük bir bütçeyle finanse etmek mümkün olsa da başlamak için gerekli olacak bir dizi farklı maliyet vardır. Herhangi bir işletmede olduğu gibi e-ticaret işinize başlamanın tam olarak ne kadara mal olacağını belirlemek zordur. Başlangıç maliyetleriniz büyük ölçüde başladığınız e-ticaret işinin türüne, seçtiğiniz yazılım veya platforma, ürünlerinizi nasıl tedarik ettiğinize ve diğer faktörlere bağlı olacaktır.
Başlangıçta bütçenizi dikkatlice düşünmek ve yol boyunca tüm harcamalarınızı takip etmeniz gerekiyor. Özellikle, aşağıdaki maliyetleri göz önünde bulundurmak isteyeceksiniz:
E-Ticaret Yazılımı
Açık kaynaklı bir platform kullanmak ücretsiz olsa da bu tür bir çözümle ilişkili başka maliyetler de olacaktır. Geliştirici ücretleri, domain, hosting, eklentiler vb. ödemeleriniz olabilir.
Öte yandan her şey dahil bir e-ticaret yazılımı işinizi görebilir. Daha gelişmiş ve kapsamlı çözümler istiyorsanız size özel e-ticaret yazılımları geliştirecek iş ortakları ile çalışabilirsiniz.
Web tasarım ajansı seçerken dikkat etmeniz gerekenleri ve web tasarım fiyatlarını incelemek için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edin.
Ödeme Entegrasyonları
Online ödemeleri kabul etmek için çeşitli ödeme entegrasyonlarını tercih etmelisiniz. Bazı hazır e-ticaret yazılım çözümleri platformla kendi ödeme entegrasyonlarını içerebilir. Bazıları da tercih ettiğiniz sistemle entegre olmanıza izin verecektir. Genel olarak, mağazanızda yapılan işlem başına belirli bir komisyon ödeyerek ödeme entegrasyonları da satın alabilirsiniz.
İnternetten online ödeme almak için en popüler sanal pos sistemlerinden Paytr ve İyzico firmalarından herhangi birini tercih edebilirsiniz.
Envanter ve Nakliye
Ne sattığınıza bağlı olarak envanter ve nakliye maliyetleriniz büyük ölçüde değişebilir. Bununla birlikte şimdiye kadar aktardığımız tüm maliyetler arasında envanter için ilk yatırımınız muhtemelen en büyüğü olacaktır. Özellikle ilk başladığınızda envanteri dikkatli bir şekilde satın almalısınız.
Asla satamayacağınız ürünlere çok fazla para harcamak istemezsiniz. Elbette nakliye maliyetleriniz satışlarınıza, kullandığınız gönderim hizmetlerine, gönderdiğiniz ürünlerin boyutuna ve müşterilere sunduğunuz gönderim hızı seçeneklerine bağlı olacaktır.
Pazarlama ve Reklamcılık
Genel bir kural olarak, brüt gelirinizin yaklaşık %6 veya %7’sini pazarlama ve reklamcılık için ayırmak güvenlidir. Başlarken bunu tahmin etmek zor olabilir. Bu nedenle kesinlikle sahip olduğunuz ücretsiz pazarlama ve reklamcılık seçeneklerinden yararlanmak isteyeceksiniz.
E-ticaret işletmeniz için neyin iyi çalıştığı hakkında daha iyi bir fikre sahip olduğunuzda mağazanızı tanıtmak için ücretli seçenekleri keşfetmeye başlayabilirsiniz.
E-ticaret reklamlarınız için sosyal medya reklamları, Google Ads alışveriş reklamları ve yeniden pazarlama reklamları işletmeniz için çok faydalı olacaktır. Daha fazla bilgi için aşağıdaki makaleleri inceleyebilirsiniz.
Google Reklam Verme: Kapsamlı Google Ads Rehberi
Google Ads Görüntülü Reklam Ağı (Google Banner Reklam Verme)
E-ticaret nedir, E-ticaret nasıl yapılır rehberimizin sonuna geldik. Umarız bu rehber e-ticarete başlama konusunda size yardımcı olmuştur. E-ticarete başlama konusunda aklınıza takılan sorular varsa bize yorum yaparak iletebilirsiniz.
Kukumav.Net müşterinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş profesyonel web tasarım, arama motoru optimizasyonu (SEO), Google Ads reklamları, sosyal medya reklamları ve grafik tasarım hizmetleri sunmaktadır.
Hocam gerçekten bu işi yapıyorsunuz.
E-Ticaret Nasıl Yapılır? sorusuna tam anlamıyla cevap bulabildiğim bir yazı olmuş.
Emeğinize sağlık.
E-ticarete başlamak için harika bir rehber olmuş.
Comments are closed.