Arama motoru sonuç sayfaları (SERP) üzerinde üst sıralarda yer almak için SEO çalışmaları yapmalı ve web sitenizi arama motoru sıralama kriterleriyle uyumlu olarak optimize etmelisiniz. Web siteleri için sıralama kriterlerinden biri de domain otoritesini yükseltmektir.
Benzer kalitede iki içeriğe sahip farklı web siteleri arasında otoritesi yüksek olan site arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer aldığını görebiliyoruz. Bu nedenle makalemizde sizlere web sitenizin otoritesini nasıl yükselteceğinize yönelik rehber niteliğinde bir anlatım yapacağız.
Öncelikle web sitenizin otoritesi için DA ve PA puanlarını arttırmanız gerekiyor. Bunu yaparken aynı zamanda spam skoruna da dikkat etmek gerekir. Gelin öncelikle web sitenizin domain otoritesini yükseltmek için ihtiyacınız olan noktalara bir bakalım;
İçindekiler
Domain Authority (DA) Nedir?
Domain otoritesi olarak da bilinen DA, web sitenizin arama motoru sonuçlarında ne kadar iyi sıralanacağına yönelik Moz algoritması tarafından 0 ile 100 arasında verilen puandır. Bu puanlama Moz Rank, Moz Trust, sosyal sinyal, kök alan adı bağlantıları, geri bağlantı profili, site hızı, trafik sayısı, kullanıcı deneyimi gibi birçok noktaya göre belirlenir.
DA değerlendirmesi kısaca şöyledir;
- 1-19 arası düşük domain otoritesi (Yeni web siteleri)
- 20-29 arası ortalama domain otoritesi
- 30-39 arası iyi domain otoritesi
- 40-59 arası güçlü domain otoritesi
- 60-80 arası çok güçlü domain otoritesi
- 81-100 arası mükemmel domain otoritesi olarak kabul ediliyor.
Page Authority (PA) Nedir?
Sayfa otoritesi olarak da bilinen PA, bir web sayfasının arama motoru sonuçlarında başarı durumuna yönelik verilen tahmin skorudur. PA değeri de 1 ile 100 arasında verilir. Puan ne kadar yüksek olursa web site sayfasının o kadar kaliteli olduğu kabul edilir.
Web sitenizin otoritesini yükseltmek için hem PA hem de DA değerlerini yükseltmeye yönelik adımlar atmalısınız. Web sitenizin otoritesi komplike bir şekilde belirlenir. Bu nedenle web sitenizin her açıdan profesyonel şekilde yönetilmesi gerekiyor.
Web Site Domain Otorite Testi Nasıl Yapılır?
Web sitenizin mevcut domain otoritesini öğrenmek için internette birçok ücretli ve ücretsiz araç bulunmaktadır. Her aracın kendi değerlendirme metrikleri olsa da genel olarak benzer değerler üzerinden inceleme yaparlar. Ancak her araçta aynı otorite puanı çıkmayabilir.
Siz de web sitenizin domain otoritesini öğrenmek için aşağıdaki araçları kullanabilirsiniz.
Güvenilir ve ücretsiz olarak domain otorite testi yapmak için aşağıdaki adresi ziyaret edebilirsiniz.
Moz alt yapısı ile ücretsiz test yapmak için aşağıdaki adresi ziyaret edin.
Başka bir araçla ücretsiz test yapmak için aşağıdaki adresi ziyaret edin.
Şimdi gelin birlikte web sitenizin otoritesini nasıl yükselteceğinize bakalım.
14 Adımda Web Sitesi Domain Otoritesi Yükseltme:
Web sitenizin domain otoritesini yükseltmek için çok yönlü bir çalışma yapmanız gerekiyor. Bu süreçte nasıl bir çalışma yapabileceğinizi hemen sizin için sıralayalım;
1. Kaliteli İçerikler Yayınlayın
Web sitenizin otoritesini yükseltmek için öncelikle kaliteli içerikler paylaşmalısınız. Burada içeriklerinizin tamamı özgün ve kaliteli olmalıdır. Aynı zamanda akıcı ve kolay okunabilecek içeriklere yer vermelisiniz.
İçeriklerinizin tamamı yeterli uzunlukta olmalı ve mutlaka benzersiz özgün içerik özelliklerine sahip olmalıdır. İçeriklerinizi GIF, görsel ve video içeriklere zenginleştirmeniz de işe yarayacaktır. Uzun içerikler ve doğru anahtar kelime seçimi ile çok etkili bir otorite çalışması yapabilirsiniz.
Kaliteli içerik hazırlama ile ilgili makalemizi inceleyebilirsiniz.
2. Doğru Anahtar Kelimeleri Seçin
Domain otoritesinde doğru anahtar kelime seçimi de çok önemlidir. İçeriklerinizde hedef anahtar kelimeleri iyi analiz etmelisiniz. Aranma hacmi yüksek anahtar kelimeler belirleyerek doğru yan anahtar kelimeler ile daha fazla ziyaretçi çekebilir ve tabanda daha geniş bir kitleye ulaşabilirsiniz.
Anahtar kelime analizi için aşağıdaki makalemizi inceleyin.
https://www.kukumav.net/blog/anahtar-kelime-boslugu-analizi-ve-seo-araclari/
3. Anahtar Kelime Yoğunluğunuza Dikkat Edin
Domain otoritesinde anahtar kelime seçimi yanında içeriklerdeki anahtar kelime yoğunluğu da yeterli olmalıdır. Doğru anahtar kelimeleri içerikte yeterli oranda geçirmelisiniz. Ne az ne de fazla anahtar kelime geçmemelidir. Genel olarak yüzde 2, 2.5 oranında anahtar kelime yoğunluğu ideal olabilir. Anahtar kelime mutlaka ilk 160 karakterde geçmeli ve metnin geneline dağılmalıdır.
4. Heading Etiketleri Kullanın
Web sitenizde domain otoritesi için heading etiketlerinin de etkisi çok büyüktür. Doğru etiketler ile otoriteniz belirgin oranda artabilir. Ana başlık dışında içerikte de ara başlıklar mutlaka olmalıdır. Başlıklara anahtar kelimelere de mutlaka yer verilmelidir.
5. URL Yapısı Kullanıcı Dostu Olmalıdır
Web sitenizin otoritesini arttırmada URL yapısı da çok önemlidir. URL yapısı mutlaka kullanıcı dostu olmalıdır. Öncelikle URL yapısında hedef anahtar kelimeye mutlaka yer vermelisiniz. Aynı zamanda sayı ve parametrelere yer vermeden anahtar kelimeyi entegre etmeniz lazım. Bunun yanında arama motoru dostu link yapısı da önemlidir.
Doğru URL yapısı kullanımı için aşağıdaki makalemizden kalıcı bağlantılar bölümünü inceleyin.
https://www.kukumav.net/blog/sikca-karsilasilan-12-teknik-seo-hatasi/
6. Meta Etiketleri Kullanın
Web sayfalarınızda yer alan meta etiketleri URL yapısı ve içerik ile uyumlu olmalıdır. Meta title ve meta description açıklamalarında mutlaka anahtar kelimelere yer verilmelidir. Bu bölümler arama motoru botlarının web sitenizi ve web sayfalarınızı daha iyi taramasını sağlar.
7. İçerik Başlığını İyi Belirleyin
İçerik başlığınız web sitesi otoritesi için çok önemlidir. Öncelikle içeriğinizin başlığında mutlaka anahtar kelimeniz yer almalıdır. Bunun yanında kullanıcılara mutlaka vaat ettiğiniz bilgiyi vererek, ilgi çekici bir başlık kullanmalısınız. Böylece ziyaretçiler web sitenize daha çok talep gösterirler.
8. Görsellerinizi Optimize Edin
Domain otoritesi için görsel arama sonuçlarında da üst sıralarda yer almalısınız. Bunun için içeriklerinizde yer alan görsellerde görsel optimizasyonu yapmanız gerekiyor. Görseller içerikle uyumlu seçilmeli, boyutları doğur ayarlanmalı, siteyi yavaşlatmamalı ve ger görselde anahtar kelimelerin yer aldığı alt etiketler kullanılmalıdır.
Görsel optimizasyonu ile ilgili makalemizi inceleyebilirsiniz.
https://www.kukumav.net/blog/gorsel-optimizasyonu-nasil-yapilir/
9. Dahili Bağlantılar Ekleyin
Web sitenize mutlaka dahili bağlantılar eklemelisiniz. Vikipedi dahili bağlantılar sayesinde domain otoritesini 100’e kadar çıkarmıştır. Web sitenizde içerikler arasında iç bağlantılar doğru ve etkili kullanılırsa hemen çıkma oranı da düşer. Her sayfanızda yer alan içeriklerde farklı başlıklara link çıkışı yapmalısınız.
Dahili bağlantılar sayesinde web sitesi otoritenizi arttırabilir ve aynı zamanda zayıf olan sayfanın sayfa otoritesini de güçlendirebilirsiniz.
Dahili bağlantı stratejileri hakkında daha fazla bilgi almak için makalemizi inceleyebilirsiniz.
10. Daha Geniş Bir Kitleye Hitap Edin
Web sitenize ziyaretçileri organik yollarla çekmeniz gerekiyor. Bunun için farklı sosyal medya mecralarında da varlık gösterebilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Ancak sosyal medyada içerikleriniz ilgi çekici ve özgün olmalıdır. Aynı zamanda hizmet verdiğiniz alanda tüm sorulara cevap veren içerikler oluşturursanız geniş bir kitleye hitap edebilirsiniz.
11. Web Sitenizdeki Zararlı Bağlantılardan Kurtulun
Web sitenizin otoritesini düşüren önemli etmenlerden biri zararlı bağlantılardır. Web sitenizdeki içerikleri optimize etmeli ve zararlı bağlantıları sürekli olarak kontrol etmelisiniz. Belirli aralıklarla web sitenizdeki zararlı bağlantıları kaldırmalısınız. Aksi halde bu içerikler arama motoru botları tarafından spam şeklinde algılanabilir ve web sitenizin otoritesini olumsuz etkileyebilir.
Zararlı bağlantıların tespiti ve engellenmesi ile ilgili aşağıdaki makalelerimizi incelemenizi tavsiye ederiz.
https://www.kukumav.net/blog/google-disavow-araci-kullanimi/
12. İçerik Takvimi Oluşturun
Domain otoritesini arttırmak için web siteniz sürekli olarak aktif olmalıdır. Aktiflik için de web sitenizde düzenli olarak içerik paylaşmanız gerekiyor. Bunun için belirli bir içerik takvimi oluşturun. İçerik takvimine göre içerik paylaşırsanız daha fazla trafik elde edebilirsiniz. Bu nedenle web sitenizde sürekli olarak güncel yayınlara yer vermelisiniz.
13. Kaliteli Backlink Çalışmaları Yapın
Web sitenizin DA PA puanlarını yükseltmek hem de web sitenizi kaliteli trafik çekmek için çeşitli platformlarda backlink çalışmaları yapmalısınız. Bu çalışmaları yaparken, backlink aldığınız sitelerin sektörünüzle ve hedef kitlenizle alakalı olmasına dikkat edin.
DA PA puanı yüksek kaliteli ücretsiz backlink almak isterseniz, sizin için hazırladığımız backlink listesinden faydalanabilirsiniz.
https://www.kukumav.net/blog/ucretsiz-backlink-siteleri-listesi/
14. Nitelikli SEO Çalışmaları Yapın
Web sitesi otoritesinde SEO çalışmaları da çok önemlidir. Düzenli olarak uzun vadede SEO çalışmaları yaparsanız web sitenizin otoritesi yavaş yavaş artar ve arama motorlarında kalıcı bir yer edinebilirsiniz. Yani reklamlarla bir yere gelmek yerine nitelikli ve profesyonel bir SEO stratejiniz olsun.
Web sitenizin SEO çalışmalarına yeni başlıyorsanız aşağıdaki makaleleri mutlaka incelemenizi öneririz.
https://www.kukumav.net/blog/seo-nasil-yapilir/
https://www.kukumav.net/blog/yerel-seo-nasil-yapilir/
Son Söz
Web site otorite yükseltme makalemizin sonuna geldik. Unutmayın, web siteniz ne kadar otoriter olursa arama motorlarında o kadar başarılı olursunuz. Aynı zamanda arama motorlarında yükseldikçe de web sitenizin otoritesi de artacaktır.
Umarız bu rehber niteliğindeki makalemiz sizin için faydalı olmuştur. Domain otoritesi yükseltme konusunda merak ettiklerinizi yorum yaparak bize sorabilirsiniz.
Kukumav.Net müşterinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş profesyonel web tasarım, arama motoru optimizasyonu (SEO), Google Ads reklamları, sosyal medya reklamları ve grafik tasarım hizmetleri sunmaktadır.
çok yararlı bilgiler. aşırı düşük sorgulama ile ilgili sitemde kullanacağım. teşekkürler 🙂
Teşekkürler paylaşımlarınız için, konu maddelerinin artırılmasını bekliyorum.
Çok yararlı bilgiler. Web masterlik yapan arkadaşların bilen ya da bilmeyen kim varsa bu sitede olması gerektiğini düşünüyorum 🙂 Emeğinize sağlık. Abone oldum
Comments are closed.