Backlink Nedir, Nasıl Alınmalıdır?

Backlink Nedir
Son Güncelleme: 11/08/2022

Arama motoru optimizasyonu hakkında bir makale okuduysanız en az bir kere backlink terimi ile karşılaşırsınız. SEO‘da yeni olanlar için, backlink nedir? sorusunu ve neden önemli olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Backlinkler (dış bağlantılar), arama motoru optimizasyonu kapsamında, SEO için ana yapı taşlarından biri haline gelmesi nedeniyle çok önem kazandı.

Bu makalede size backlink nedir sorusunun cevabını, neden önemli olduğunu ve arama motorlarıyla (Google, Yandex vs.) sorun yaşamadan kaçınmanıza yardımcı olmak için neler yapabileceğinizi açıklayacağız.

Backlink Nedir?

Backlinkler başka sitelerden web sitenize yönlendirilen dış bağlantılardır. Backlinklerin sayısı web sitenizin popülaritesinin veya öneminin bir göstergesidir.

Peki ya backlink ne işe yarar? Backlinkler SEO için önemlidir, çünkü bazı arama motorları, özellikle Google çok sayıda kaliteli geri dönüşe sahip web sitelerine daha fazla kredi verir ve bu web sitelerini bir ama sorgusu için kendi sonuç sayfalarında diğerlerinden daha alakalı görür.

Backlink Türleri

Web siteniz için bir backlink çalışmasına başlamadan önce backlink türlerini tanımakta fayda vardır. Backlink alma işlemlerinizde backlink türlerini ve ne işe yaradığını bilerek hareket etmek web siteniz için yararlı olacaktır.

Backlink Nedir?

1- Dofollow Link Nedir?

DoFollow link, başka bir web sitesinden alındığında web siteniz için yarar sağlayan, kendi sitenizden başka bir siteye verdiğinizde ise backlink verdiğiniz siteye yarar sağlayan linklerdir. Dofollow linkler için rel=”” etiketi oluşturmanıza gerek yoktur. Verdiğiniz linkler robotlar tarafından dofollow olarak algılanır.

Google, bir bağlantının kalitesini belirlemek için sitelerdeki içerikleri dikkate alır. Sitenize gelen bağlantılar diğer sitelerden dofollow link olarak geldiğinde ve bu sitelerin sitenizle ilgili içeriği olduğunda, bu gelen linklerin sitenizle daha alakalı olduğu kabul edilir. Gelen bağlantılar, ilgisiz içeriği olan sitelerde bulunursa, daha az alakalı sayılırlar. Gelen bağlantıların alaka düzeyi arttıkça, kalitesi de artar.


2- Nofollow Backlink Nedir?

Bir web sitesi başka bir siteye bağlanırken rel=”nofollow” etiketiyle bağlandığında oluşan backlinklerdir. Arama motorları tarafından takip edilmeyen backlinkler, bağlanan sitelere bir katkıda bulunmadıkları için sayfanın sıralamasıyla ilgili olarak yararlı değildir. Ancak Google, 1 Mart 2020 itibariyle nofollow link kullanımının SEO ya olan etkisini değiştireceğini açıkladı.

Nofollow etiketi; Google gibi arama motorlarının web sitenizdeki bağlantıları takip etmemesi için eklenen bir etikettir. Web sitenizde nofollow etiketi kullanarak verdiğiniz backlinkler, arama motoru botları tarafından takip edilmez ve backlink verilen web siteye herhangi bir değer katmaz.

Bu özelliği, rel=”nofollow” bir sayfaya bağlamak istediğiniz ancak sıralama puanının başka bir sayfaya geçirme de dahil olmak üzere herhangi bir değer ima etmek istemediğiniz durumlar için bu özelliği kullanın.

Nofollow Etiketi Kullanımı: 


3- Sponsored (Sponsorlu) Backlink Nedir?

Sponsored etiketi bir backlink için ödeme yapıldığı, ücretli sağlanan backlinkler için eklenen etikettir ve “nofollow” etiketiyle birlikte de kullanılabilmektedir. Reklam içerikli metin ve banner reklamlar için bu etiketi tercih edebilirsiniz.

Sponsored Etiketi Kullanımı:

Birçok web site yöneticisi şimdiye kadar reklam linkleri için rel= “nofollow” kullandılar.

Peki ya şimdi tüm bu bağlantılarımı Sponsored olarak değiştirmem gerekli mi?

Google, mevcut bağlantılarınızı değiştirmeniz gerekmediğini, ancak uygun olduğunda yeni yöntemi kullanmaya başladığınızı söylüyor. Açıkça bir reklam veya sponsor olan her bağlantı, yukarıda açıklandığı gibi “sponsored” veya “nofollow” kullanmalıdır. Genellikle “sponsored” kullanılması tercih edilir, ancak “nofollow” da kabul edilebilir.


4- UGC Backlink Nedir?

UGC, Kullanıcılar tarafından oluşturulan içerik anlamına gelir ve UGC özellik değeri, yorumlar ve forum gönderileri gibi kullanıcı tarafından oluşturulan içerik içindeki linkler için önerilir. UGC etiketi yine nofollow etiketiyle birlikte kullanabilmektedir.

Ugc Etiketi Kullanımı:

Yorumlardaki nofollow bağlantılarımı rel=”ugc” olarak değiştirmek zorunda mıyım?

Yine kodunuzu değiştirmek ve yazılımınızda değişiklik yapmanızı sağlamak için acele etmeniz gerekmez. Ancak yine de yorumlar bölümü için yazılımınıza bu etiketi varsayılan olarak eklemeyi düşünmelisiniz.


Backlink Terimleri

Linking Root Domains:  Benzersiz bir domainden web sitenize gelen backlinklerin sayısını ifade eder. Bir internet sitesi, web sitenize 10 kez backlink verse bile, yalnızca bir backlink, linking root domain olarak kabul edilir.

Düşük Kaliteli Bağlantılar: Düşük kaliteli backlinkler, vasat siteler, kopya içerikli siteler, spam siteleri ve hatta porno sitelerinden gelen bağlantılardır. Bu tür bağlantılar yarardan çok zarar verir. Backlink satın alırken bu tür sitelere dikkat etmelisiniz.

Dahili Bağlantılar: Aynı web sitesi içinde bir sayfadan diğerine giden bağlantılara dahili bağlantılar denir. Web sitenizdeki menü bağlantıları, makale içinden başka bir makaleye gönderilen bağlantılar örnek olarak gösterilebilir.

Bağlantı Metni: Köprüler için kullanılan metne bağlantı metni denir. Bağlantı metni, belirli anahtar kelimeler üzerinden link verildiğinde çok iyi çalışır.

Hangi Sitelerden Backlink Alınmalıdır?

Backlinklerin avantajları hakkında konuşmadan önce, son birkaç yılda backlinklerle ilgili çok şey değiştiğini bilmeniz gerekir. Düşük kaliteli bağlantıların bile bir web sitesinin sıralanmasına yardımcı olduğu zamanlar vardı. Ancak Google, Penguen algoritmasını yayınladığından beri, tüm backlink algoritması değişti.

Backlinklerin kaliteli web sitelerinden alınmış olması önemlidir ve bu backlinkler içeriğe dayalı olmalıdır. Örneğin; araba yedek parçaları ile ilgili bir web sitesi yine arabalarla alakalı başka bir web sitesinden bir dofollow backlink aldıysa, bu bir arama motorunun değerlendirilmesinde, beyaz eşya servisi ile ilgili bir siteden backlink almaktan daha alakalı olacaktır. Backlink alınan web site, sizin web sitenizle, sizin kategorinizle, sizin işinizle ne kadar alakalı olursa backlink kalitesi o kadar iyi olur. 

Arama motorları bir web sitenin bir anahtar kelimeyle alaka düzeyini hesapladığında, söz konusu web siteye gelen kaliteli bağlantıların sayısını dikkate alır. Dolayısıyla, sadece gelen linkleri almaktan memnun olmamalıyız, önemli olan gelen linkin ne kadar kaliteli olduğudur. Ayrıca web sitenize gelen zararlı backlinkleri engellemek için Google Disavow aracını kullanabilirsiniz.

Kaliteli Backlink Oluşturmanın Avantajları

  1. Organik Sıralamayı Geliştirir: Backlinkler daha iyi arama motoru sıralamasında yardımcı olur.
  2. Daha Hızlı Dizin Oluşturma: Arama motoru botları, mevcut web sayfalarından gelen backlinkleri izleyerek yeni web sayfalarını keşfeder.
  3. Yönlendirme Trafiği Sağlar: Backlinklerin en önemli faydalarından biri, yönlendirme trafiğine yardımcı olmalarıdır.

Kaliteli backlinkler oluşturmak, arama motoru optimizasyonu için son derece önemlidir ve önemi nedeniyle, SEO çalışmalarınızdaki önceliği çok yüksek olmalıdır.

Kaliteli bir backlink stratejisi nasıl oluşturulur öğrenmek için aşağıdaki piramit backlink makalemizi mutlaka incelemenizi öneririz.

Backlink Sorgulama (Backlink Checker)

Backlink Sorgulama

Rakiplerinize göre daha fazla backlink’e sahip misiniz yoksa backlink sayısı konusunda rakiplerinizin gerisinde misiniz merak ediyorsanız, backlink sorgulama araçlarından yararlanarak kolayca öğrenebilirsiniz.

Backlink sorgulaması yapmak için arama motorunda “backlink checker, ücretsiz backlink sorgula” anahtar kelimeleri ile arama yapabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki ücretsiz backlink sorgulama araçlarından da yararlanabilirsiniz.

  1. https://ahrefs.com/tr/backlink-checker
  2. https://neilpatel.com/backlinks/
  3. https://smallseotools.com/backlink-checker/

Hediye: Kaliteli web dizinlerine, firma rehberlerine üye olarak firmanızla alakalı kategorilerde listelenebilirsiniz. Bu konuda size bir hediyemiz olacak;

Firma-rehberin.com üye olan herkese dofollow backlinkten faydalanabileceği 1 yıllık ücretsiz gold üyelik hediye ediyoruz. Kayıt olduktan sonra bu sayfada yorum yaparak, gold üyeliğinizin tanımlanmasını isteyebilirsiniz.

Ayrıca en kaliteli backlink siteleri için aşağıdaki ücretsiz backlink siteleri listemizi incelemenizi öneririz;

En İyi 100 Ücretsiz Backlink Siteleri Listesi

Backlink nedir, nasıl alınmalıdır, hangi sitelerden baclink alınmalıdır, ücretsiz baclink siteleri nelerdir konusundaki makalemizin sonuna geldik. Umarız bu makale sizin için faydalı olmuştur. Backlinkler ile ilgili aklınıza takılan sorular varsa bize yorum yaparak danışabilirsiniz.

Tüm Yorumlar
  1. Elinize ve emeğinize sağlık; oldukça faydalı bir paylaşım.
    Firma-rehberim.com ‘a PaylaşıYorum olarak kaydımı yaptırdım

  2. Faydalı bir yazı. Firma-rehberin.com üyeliğini yaptım ve bekliyorum umarım backlink alırım az da olsa arama sonuçlarında çıkabilirim.

  3. Güzel yazı. Sayende oyun delisi adındaki siteme ben de bu şekilde backlink çalışması yapıyorum. Yavaş oluyor ama değiyor.

  4. Gerçekten açıklayıcı bir bilgi.
    Emeğinize sağlık

  5. Bilgiler için teşekkür emeğinize sağlık.

  6. Backlink hakkında çok detaylı ve bilgi verici bir makale olmuş hocam, SEO’nun olmazsa olmazlarından backlink hakkındaki bilgileriniz için teşekkür ederiz.

  7. SEO dünyasının en önemli faktörü belki de backlink. Detaylı anlatımınız ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

  8. Çok kaliteli bir içerik olmuş elinize sağlık. Sağlam bir backlink almak için uğraşıyorum 🙂

  9. Hocam saygılar diliyorum çilingir olarak.

  10. Dofollow backlink ile sitelerin ziyaretçi oranı inanılmaz artış göstermektedir. Az olsa da kaliteli dofollow backlink alınmasını tavsiye ederim. Yazı için teşekkürler.

Comments are closed.