E-ticaret alanındaki rekabet her geçen gün artıyor. Özellikle Amazon söz konusu olduğunda bu rekabet ortamı daha da zorlu oluyor. Ancak bu durum Amazon’da başarılı olamayacağınız anlamına gelmez. Amazon satışlarınıza doğru şekilde başlamanıza yardımcı olmak için bu kılavuzu hazırladık. Amazonda satış yapmak için neler yapabileceğiniz konusunda bu rehberimizde aradığınız her detayı bulacaksınız.
Amazon dünyadaki en büyük pazaryeri e-ticaret sitelerinden birisidir. Ürünlerinizi orada satmak, pastadan bir parça kazanmanızı sağlar ve markanızı yeni müşterilere tanıtmanıza yardımcı olur. Amazon’da satış yapmaya hazır mısınız?
Hem satıcılar hem de müşteriler arasında popüler olan Amazon milyarlarca dolarlık bir şirkettir. Site, satıcılara ürünlerini küresel bir kitlenin önüne çıkarmanın kolay bir yolunu sunar. Platforma başlamak zorlu görülebilir ancak düşündüğünüzden daha kolaydır. Bu kılavuzda, Amazon’da nasıl satış yapacağınız konusunda size yol göstereceğiz.
İçindekiler
Amazonda Satış Yapma Yöntemleri Nelerdir?
Amazonda satış yapmak için iki farklı yol vardır. Her iki seçeneği de aynı anda kullanabilirsiniz. Ancak bunlardan sadece bir tanesini kullanma yükümlülüğünüz bulunmuyor. Daha hafif, hızlı hareket eden ürünlerinizi göndermek için Amazon’a güvenebilir veya daha yavaş hareket eden hacimli, ağır eşyalarınızı kendiniz gönderebilirsiniz.
Rehberimizde Amazon’da satış yapma yöntemleri ile ilgili tüm detayları anlatıyor olacağız.
Amazon Türkiye’de satış yapma ile ilgileniyorsanız, aşağıdaki bağlantıyı da ziyaret edebilirsiniz.
Amazon FBA ile Satış
FBA, ürünlerinizi Amazon’un deposuna göndermeniz anlamına gelir ve bir ürün sattığınızda Amazon sizin için müşteriye gönderir. Ancak burada aylık hizmet ücretinize ek olarak, aylık envanter depolama ücretleri de ödemeniz gerekir.
FBA ile Amazon, tüm müşteri desteğiyle de ilgilenir. Envanterinizi depolayacak bir yeriniz yoksa ürünlerinizi Amazon’a vermek doğru çözümdür ve sizler de bunun için FBA’yı kullanmak isteyebilirsiniz. FBA için en uygun ürünler, hızlı ciroya sahip küçük ve hafif ürünler olmaktadır.
Amazon FBM ile Satış
Satıcı tarafından yerine getirilenler (FBM) olarak da bilinen bu durum kendi ürünlerinizi sakladığınız ve gönderdiğiniz anlamına gelir. Ayrıca tüm müşteri hizmetlerini de siz yürütürsünüz. Bu nedenle sorguları ve ürünlerinizle ilgili ortaya çıkan sorunları çözmek için bir müşteri hizmetleri sistemi kurmalısınız.
Hacimli veya ağır ürünleri olan ve hızlı satmayan satıcılar FBM kullanma eğilimindedir. Bu şekilde, bir ürünü bir Amazon deposunda depolamak için ödeme yapmıyorlar. Mantık, bir ürünün bir Amazon depo rafında ne kadar uzun süre durursa uzun vadeli depolama ücretleri sayesinde maliyetinin o kadar yüksek olmasıdır. Bu nedenle ağır ürünleri kendinizin tutması ve göndermesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Amazon’da 5 Adımda Satış Nasıl Yapılır?
Amazon’da sadece beş basit adımda nasıl satış yapacağınız aşağıda açıklayalım:
1. Pazar Araştırması Yapın
Amazon’da satış yapmaya başlamadan önce kısıtlanmış ürünler listesini kontrol etmelisiniz. Mücevher veya DVD’ler gibi bazı kategoriler listelenmeden önce onay gerektirirken bazı ürünler tamamen kısıtlanmıştır. Kısıtlanmış ürünler genellikle yasalara göre yasaklı ürünler oluyor.
Potansiyel bir ürünü daraltmak için başarılı bir ürünü özel olarak etiketlemeyi düşünün. Bu sadece üreticinin şirket etiketinizi mevcut bir ürüne eklediği anlamına gelir. Hangi ürünlerin popüler ve trend olduğuna bakın.
Bir ürüne veya ürün nişine karar verdikten sonra ne satmak istediğinizi belirlemek için en iyi listelere bakın. Çok fazla rekabet var mı? Rakiplerin tümü Prime gönderimi sunuyorsa, FBA’yı kullanıyorsa ve çok sayıda 4.5 ve 5 yıldızlı incelemeye sahipse rekabet etmek zor olabilir.
Talep gören ancak daha düşük bir satış rakamına sahip bir ürün istiyorsunuz. Bir ürün bulduğunuzda bir tedarikçi bulmanız gerekir. Bu süreçte pazarlık yapın ve örnekler isteyin. İstediğiniz son şey kolayca kırılan veya resimlere benzemeyen bir üründür.
Bir tedarikçi bulduktan sonra birim başına maliyetinizi hesaplamanız gerekir. Marjlarınız, ürününüzü uygulanabilir hale getirecek kadar yüksek mi? Değilse, farklı bir ürün düşünmeniz gerekebilir. İdeal olarak, indirimler veya kuponlar sunmak için yeterli marjınız vardır. İlk ürününüze karar vermeden önce birkaç seçenek üzerinde bir canlılık testi yapmanız gerekebilir.
2. Satıcı Hesabı Oluşturma
Amazon’da satış yapmak için öncelikle bir şirket sahibi olmalı ve gerekli evrakları sunmanız gerekir.
Bir satıcı hesabı oluşturmak ve Amazon’da mağaza açmak için elinizde aşağıdaki evrakları tamamlamasınız:
- E-mail adresi
- Banka hesap bilgileri
- Kredi kartı bilgileri
- Kimlik bilgileri
- İşletme adı ve bilgileri
- Vergi levhası
- Telefon numarası
Bu ayrıntıları topladıktan sonra Seller Central’a gidin ve bir satış planı seçin. Bireysel satış planı, ayda 40 birimden az satış yapanlar için en iyisidir. Bunu kullandıkça öde planı olarak düşünebilirsiniz. Çünkü 2022 yılı için satış başına sadece 0,99 dolar ödersiniz.
Profesyonel satış planı, ayda 40’tan fazla birim satan ve gelişmiş raporlara ve API’lere erişmesi gereken satıcılar için idealdir. Launchpad veya Handmade’de satış yapmak için Profesyonel hesabınızın olması gerekir. Profesyonel, sattığınız miktar ne olursa olsun, ayda 39.99 ABD doları tutarında çalışır.
3. Ürün Ekle
Ürün eklemenin iki yolu vardır: aynı ürünün mevcut bir liste listesini kullanın veya yeni bir liste kaydı oluşturun. Belirli bir ürünün tek satıcısıysanız yeni bir liste kaydı kullanmanız gerekir.
Bir liste aşağıdaki ayrıntıları içerir:
- Ürün tanımlayıcısı (GTIN, UPC, ISBN veya EAN)
- SKU (stok tutma birimi)
- Fiyat, ürün durumu, mevcut miktar ve nakliye seçenekleri
- Ürün adı, marka, kategori, açıklama ve resimler
- Anahtar kelimeler ve arama terimleri
Ürün açıklamalarınızın arama motorları (SEO) için optimize edilmesi gerekir. Girişleriniz için anahtar kelimeleri araştırmak, SEO’nun önemli bir unsurudur. Buradaki fikir, girişinize insanların aradığı anahtar kelimeler eklemektir. Bu süreçte alakasız anahtar kelimeler eklemek görünürlüğünüzü engelleyebilir. Yazma konusunda başarılı değilseniz sizin için optimize edilmiş ürün açıklamaları yazması için bir metin yazarı ile çalışabilirsiniz. Metin yazarlarını ajansların ekiplerinde bulabilirsiniz.
Benzer şekilde, görüntüler ürün açıklaması kadar önemlidir. Fotoğraflar beyaz bir arka plana sahip olmalı ve en az 500 x 500 piksel boyutunda olmalıdır. Yüksek kaliteli listeler için dosya boyutunu 1000 x 1000 piksele yükseltin. Birçok satıcı, ürün resimleri çekmek için profesyonel bir bakış açısı ile çalışmalıdır. Aksi takdirde ürününüzü gönderirseniz sizin için profesyonel çekim yapacak bir iş ortağı da bulabilirsiniz.
4. Müşterileri Çekin
Muazzam miktarda Amazon listesiyle, sizinki öne çıkmalıdır. Müşterileri çekmek için en iyi uygulamalar fiyatlandırma, nakliye ve reklamcılığı içerir.
- Rekabetçi fiyatlandırma belirleyin: Amazon, liste kaydınızı belirlediğiniz parametrelere göre otomatik olarak optimize edilmiş bir fiyata yeniden fiyatlandıran yerleşik satıcı araçlarına sahiptir. Ayrıca, Amazon Business müşterilerini çekmek için toplu fiyatlandırma yapar.
- Hızlı gönderin: Amazon Prime gönderimini kullanmıyorsanız bu durumda FBM’yi kullanırken ürünlerinizi hızlı bir şekilde gönderdiğinizden emin olmaktır.
- Sponsorlu ilanlarda reklam verin: Liste kaydınızı sponsorlu bir liste kaydına dönüştürdüğünüzde ürün sayfalarında ve arama sonuçlarında görünür. Bu reklamlar, tıklama başına maliyet (TBM) temelinde çalışır. Bu bir kullanıcı reklamınızı her tıkladığında, alışveriş yapıp yapmadığına bakılmaksızın ödeme yapacağınız anlamına gelir. Bu kuruş veya tıklama başına birkaç liraya mal olabilir.
5. Yorum Alın
Müşterilerinizden yorum isterken nelere izin verilip verilmediğine dair katı kurallar vardır. Müşterilerinizin yorum bırakması için teşvikler sağlarken yakalanırsanız, hesabınız kalıcı bir yasaklama, para stopajı ve hatta yasal işlemle karşı karşıya kalabilir.
Yapabileceğiniz şey; İnceleme isteyin ancak bunu yapmak için ücretsiz ürün, geri ödeme veya indirim sunmayın.
Amazon’da Satış Yapmanın Avantajları
Amazon, üçüncü taraf satıcılarla doludur ve doğru yapıldığında başarılı satıcılardan biri olabilirsiniz.
Amazon’da satış yapmak şu avantajları sağlar;
- Yeni başlayan biri olsanız bile Amazon’da başlamak kolaydır.
- Özel bir ürününüz ve iyi bir kar marjınız varsa, Amazon ortaklığından yararlanabilirsiniz.
- Amazon’un çok fazla trafiği olduğu için daha fazla satış potansiyeli vardır.
- Düşük pazarlama maliyetleri söz konusudur.
- Amazon’da dropshipping ile stok tutmadan kolayca satış yapabilirsiniz.
Amazon’da Satış Yapmanın Dezavantajları
Amazon’da satış yapmak isteyenler için bazı dezavantajlar da söz konusudur.
Dezavantajları şöyle sıralayabiliriz;
- Satıcılar giriş bilgilerinizi ele geçirebilir. Sahte ürünleri listelemek için meşru Amazon Standart Kimlik Numaralarınızı (ASIN) kullanırlar. Bu satıcılar tüm pazarlama çabalarınızı alır ve gerçek listenizdeki sahte ürün sonucunda yorumlarınız olumsuz olur.
- Önemli bir kazanç durumunuz yoksa para kazanmadan Amazon’a aylık ödeme yapabilirsiniz.
- Müşteriler için deneyimin kontrolünü elinize alamazsınız.
- Amazon siparişlerinizi sizin için yerine getirse bile müşteri hizmetleri ve müşteri memnuniyetinden hala sorumlu olacaksınız.
Amazon’da Nasıl Öne Çıkılır?
Artık Amazon mağazanız kurulduğuna göre insanlar sitede sizden ürün satın alabilir. Ancak potansiyel müşteriler ürün listelemelerinize rastlayana kadar beklerseniz başarılı olamayabilirsiniz.
Amazon’un yüz milyonlarca kullanıcısından bazılarını ürün sayfalarınıza çekmek için işletmenizi nasıl pazarlayacağınız konusunda bazı ipuçları verelim;
Sponsorlu Reklamlar Kullanın
Sponsorlu bir reklam satın aldığınızda Amazon, ürün bilgilerinizi alışveriş sonuçları sayfalarında veya rakip ürün ayrıntı sayfalarında görüntüler. Bunlar, tıklama başına ödeme reklamlarıdır. Yani ürün sayfanıza gelen trafik için ödeme yaparsınız. Ürününüzün açıklaması, resimleri, nakliyesi ve fiyatı ilgi çekiciyse satış yapma şansınız yüksektir. Birkaç tür Amazon reklamı vardır.
- Sponsorlu ürünler: Bunlar, alışveriş sonuçları sayfalarında ve ürün ayrıntıları sayfalarında görüntülenen tek tek ürünlerin reklamlarıdır.
- Sponsorlu markalar: Bu, marka logonuzu, özel bir başlığı ve birkaç ürününüzü alışveriş sonuçları sayfalarında gösterir.
- Sponsorlu gösterim: Bu, Amazon’un sitesinde ve dışında, hedef pazarınıza ulaşmanıza yardımcı olan banner reklamlar biçimini alır.
Girişlerinizi SEO İçin Optimize Edin
Amazon’un kendi dahili arama motoru vardır ve ürün listeniz Amazon kullanıcılarının aradığı anahtar kelimelere sahip olduğunda sayfanız sıralamada yükselecektir. Amazon müşterilerinin hangi terimleri aradığını size söylemek için Scope anahtar kelime aracı gibi kaynakları araştırın ve kullanmayı düşünün. Ardından, sayfanızdaki bu anahtar kelimeleri başlıklarda ve açıklamalarda kullanın. İlgili Amazon listeleri, insanlar Google gibi genel arama motorlarını kullandıklarında da görünecektir.
Girişlerinizi Sosyal Medyada Tanıtın
Amazon listelerinizi YouTube, TikTok, blogunuz veya başka bir sosyal medya platformunda tanıtmak, trafiği ve satışları artırabilir.
Sosyal medya takipçileri düz ürün tanıtımlarından hoşlanmazken, aşağıdaki taktiklerle bazı ince görünürlük elde edebilirsiniz:
- Bir sosyal medya promosyon kodu ekleyin (Profesyonel Satış Amazon hesabınız varsa).
- Amazon ürün bağlantınızı içeren bilgilendirici, ilginç veya eğlenceli içerik paylaşın.
- Takipçiler Amazon listenizi biyografilerinde veya hesaplarında yayınladığında bir yarışma veya eşantiyon düzenleyin.
Ayrıca, ürününüz için demografideki bir etkileyiciyle bir ilişki geliştirerek ve takipçilerine gözden geçirip geçirmeyeceklerini veya tavsiye edip etmeyeceklerini sorarak etkileyici pazarlamanın gücünden yararlanabilirsiniz.
İtibarınızı ve Yorumlarınızı Yönetin
Rakip bir üründen daha iyi incelemelere sahip olmak büyük fark yaratabilir. Bu nedenle çok sayıda yorum ve mümkün olan en iyi yıldız puanlarını almaya çalışın. Ürün açıklamanızın doğru olduğundan emin olun, mükemmel müşteri hizmetleri sağlayın ve müşteri şikayetlerine hemen yanıt verin. Birçok Amazon satıcısı, satış için teşekkür eden ve bir inceleme bırakmalarını hatırlatan tüm müşterilere ulaşır.
Müşteri yorumları, müşteri sorgularına yanıt verme süreniz, zamanında gönderim (FBA kullanmıyorsanız), ters ibrazlar ve sipariş doğruluğu gibi faktörlerin yanı sıra satıcı puanınızı da etkiler. Amazon, ürünlerinizin ne sıklıkta müşteri çektiğini belirlemek için satıcı derecelendirmenizi kullanır ve müşteriler siz ve rakipleriniz arasında karar verir.
Amazon’da satış yapma, Amazon mağaza açma rehberi makalemizin sonuna geldik. Umarız bu rehber sizin için yararlı olmuştur. E-ticaret konusunda yeniyseniz aşağıdaki makaleleri de mutlaka incelemenizi öneririz.
E-Ticaret Nasıl Yapılır? (Kapsamlı Başlangıç Rehberi)
Amazon’da satış yapma konusunda aklınıza takılan sorular varsa bize yorum yaparak iletebilirsiniz. Tüm sorularınızı tek tek cevaplayacağız.
Kukumav.Net müşterinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş profesyonel web tasarım, arama motoru optimizasyonu (SEO), Google Ads reklamları, sosyal medya reklamları ve grafik tasarım hizmetleri sunmaktadır.
Uzun zamandır aradığım ancak bu kadar açıklayıcı ulaşamadığım rehber niteliğinde harika bir makale emeği geçenlere çok teşekkürler.
Yararlı bir makale oldu benim için teşekkürler.
Dropshipping ile Amazon’da satış yapmak için araştırma yapıyordum. Bu rehberden yararlandım teşekkürler.
Bu makaleden çok değerli bilgiler edindiğimi düşünüyorum. Emeği geçenlerin eline sağlık.
Çok ilgimi çeken bir konu, Eğitim dökümanı olarak mail atma imkanını olursa çok sevinirim.
Comments are closed.