301 Yönlendirme Nasıl Yapılır?

301 Yönlendirme Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme: 02/12/2022

301 yönlendirme işlemi, arama motorlarına bir sayfanın kalıcı olarak başka bir sayfaya taşındığını ve yeni sayfayı dizine eklemelerini bildirmek için kullanılan bir komuttur. İhtiyaçlarınıza göre 301 yönlendirmesi yapabileceğiniz çeşitli yöntemler vardır. Eğer WordPress kullanıyorsanız bunu bir eklenti ile yapmak çok kolaydır. Apachi server için .htaccess ile yönlendirme yapabilirsiniz. Şimdi 301 yönlendirmesi nasıl yapılır inceleyelim.

Htaccess 301 Yönlendirme

.Htaccess, apachi sunucu yapılandırması değişikliklerine izin veren bir kontrol dosyasıdır. Bu dosya genellikte web sitenizin kök dizininde bulunur. Eğer .htaccess dosyanız yoksa kendiniz de oluşturabilirsiniz. Şimdi Htaccess dosyamızı nasıl bulacağımıza bakalım.

1. Adım: .Htaccess dosyasını kullanmaya başlamak için FTP’nizde giriş yapın ve kök dizine gidin.

Htaccess 301 yönlendirme

2. Adım: Htaccess dosyanıza ulaşınca Notepad++ veya benzeri bir programla dosyanızı düzenleyin. Eğer kök dizinde dosya yoksa, .htaccess adında bir dosya oluşturun.

Htacces ile 301 yönlendirmesi yapma

3. Adım: Belirli bir eski sayfayı, yeni sayfaya yönlendirmek için aşağıdaki kodu kullanın.

301 yönlendirme komutlarınızı ekledikten sonra, dosyanın sonunda boş bir satır daha eklemeniz gerekir. Sunucunuz .htaccess dosyasını satır satır okur, bu sebeple bitirdiğinizi belirtmek için dosyaya son bir boş satır eklemelisiniz.


WordPress 301 Yönlendirme

WordPress tabanlı bir site kullanıyorsanız, WordPress’te 301 yönlendirmesi yapmak çok kolaydır. Bunun için Redirection eklentisini indirin ve ardından etkinleştirin.

Eklenti varsayılan olarak sol bölümdeki WordPress yönetim paneli > Araçlar altında sıralanacaktır. Şimdi Redirection eklentisine tıklayın.

Wordpress 301 Yönlendirmesi

Eklentiye girdikten sonra, üst bölümden Add New butonuna tıklayın.

Source URL: Bu alana yönlendirmek istediğiniz sayfanın URL’sini ekleyin.

Target URL: Bu bölüme de yeni URL’nizin açık halini ekleyin ve Add Redirect butonuna tıklayın. İşte bu kadar basit.

Eğer Rank Math gibi bir WordPress SEO eklentisi kullanıyorsanız, ekstra bir eklenti yüklemeden, SEO eklentinizin Redirections modülünü kullanarak da yönlendirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.


Blogger 301 Yönlendirmesi

Blogger 301 yönlendirmesi yapmak için Blogger hesabınıza giriş yapın ve aşağıdaki bölümleri ihtiyaçlarınıza göre düzenleyin.

Blogger 301 Yönlendirme

Sol bölümdeki Yönetim Paneli > Ayarlar > Arama tercihleri yolunu izleyin.

Ardından özel yönlendirmeler bölümünden yeni yönlendirme butonuna tıklayın.

Kaynak: /eski-sayfa.html (yönlendirmek istediğiniz sayfa URL’sini ekleyin.)

Hedef: /yeni-sayfa.html olarak ayarlayın, yönlenecek yeni sayfayı seçin ve ardından kalıcı alanını işaretleyin. Tüm bunları yaptıktan sonra değişiklikleri kaydet butonuna tıklayın, hepsi bu kadar.


301 Yönlendirme İptali

301 yöntemi ile daha önceden kalıcı olarak yönlendirdiğiniz sayfa veya domain adreslerinizi çeşitli sebeplerden dolayı tekrar değerlendirmek isteyebilirsiniz. Bunu yapabilmek için de daha önce 301 yönlendirmesi ile kalıcı olarak yönlendirme aksiyonu aldığımız bu kaynakları iptal etmemiz gerekir.

301 yönlendirme iptali çok kolaydır tek yapmanız gereken yukarıdaki adımlarda belirttiğimiz işlemlerin tam tersini yapmaktır.

Örnek verecek olursak;

Yukarıdaki .htaccess 301 yönlendirme kodu, eski sayfanızı yeni sayfaya yönlendirdiğiniz mevcut koddur. Yönlendirmeyi iptal etmek istediğiniz yeni sayfayı kullanmayacaksanız, bu durumu iptal etmek için kodu silmeniz yeterli olmayacaktır. Çünkü yönlendirme yaptığınız yeni sayfa, eski sayfa konumuna düşmüş olacak ve bağlantı kırık uyarısı verecektir. Bu durumu engellemek için makalemizin başında anlattığımız 301 yönlendirmesini tam tersi şekilde yapmanız gerekir.

Eğer yönlendirme iptali sonrasında, iptal edilen son sayfayı farklı şekilde kullanacaksanız bu işlemi yapmanıza gerek yoktur. Htaccess içerisinden yönlendirme kodunu silmeniz yeterli olacaktır.


Htaccess ile 301 SSL Yönlendirme

Günümüzde SSL web sitelerimiz için olmazsa olmazdır. WordPress veya hangi CMS yazılımını kullanıyor olursanız olun, ekstra eklenti kurmadan SSL yönlendirmenizi yapabilirsiniz. Aşağıdaki örnekte, 3 farklı yoldan giriş yapılmak istediğinde “https://www” olarak yönlendirmesi amaçlanıyor.

İlk bölüm, tarayıcıya “http://www.domain.com” olarak giriş yapıldığında > https://www.domain.com olarak yönlendirmesini sağlıyor.

Orta bölümdeki kural, “http://domain.com” olarak giriş yapıldığında > https://www.domain.com olarak yönlendiriyor.

Son bölüm ise “https://domain.com” olarak yazıldığında www sürümünü de ekliyor ve https://www.domain.com olarak yönlendiriyor.

Yukardaki koda ekstra domain veya başka bir bilgi eklemenize gerek yoktur. Htaccess dosyanıza olduğu gibi ekleyerek kullanabilirsiniz.

SSL yönlendirme işlemini bu şekilde yapmak Google Search Console sayfa deneyimi menüsündeki “Sitenizde HTTPS kapsamı yetersiz” hatasını almanızın da önüne geçecektir.

Htaccess Domain Yönlendirme

Htaccess ile domain yönlendirme veya eski siteyi yeni siteye yönlendirmenin bir kaç yöntemi vardır.

1. Yöntem: Eğer eski sitenin hostunu silmiyorsanız aşağıdaki kodu eski sitenin .htaccess dosyasına ekleyin.

2. Yöntem: Eski sitenin hostuna ulaşamıyorsanız, domain yönetim panelinden eski domain adresinizi yeni domaine yönlendirin.

Bu işlemleri yaptıktan sonra, yönlendirmenin sorunsuz çalıştığından emin olun ve site değişikliğini Google’a bildirin. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, Google URL değişikliği makalesini inceleyebilirsiniz.

301 yönlendirmesi ile ilgili sorularınız varsa, lütfen yorumlarda bize sorun, size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Tüm Yorumlar
  1. Peki siteadresi/com u siteadresi.com/tr/ adresine nasıl yönlendirebiliriz?

  2. Hocam anasayfası DMCA yemiş bir domaini alt klasöre yani sadece anasayfayı /tr/ diye bir klasöre taşımak için 301 varmış. Bunu nasıl yaparız.

      1. Ben domainimi sayfalinki.com bunu başka bir yere alt sayfaları başka bir yere yönlendirmek istiyorum, o kadar aradım bulamadım nasıl yapacağım?

Comments are closed.